Hlavní obsah

Souboj receptů: Jablečné koláče, které nemají chybu

Foto: Jakub Jurdič

Jana i Renata předvedly své osvědčené koláčeFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Jablka v našich zeměpisných šířkách touto dobou seženete velmi jednoduše. A tak si s Renatou a Janou N. dnes ukážeme dva z recepty na koláče, které si za pár korun doma upečete i vy.

Článek

Jablka si na stromech můžete natrhat zhruba od poloviny léta až do konce podzimu, jednoduše se skladují i v mnohých sklepech v panelácích a i uprostřed zimy jdou koupit za rozumný peníz. Tohle všechno z nich dělá výjimečně skvělé ovoce, které byste rozhodně neměli (nejen) při pečení opomíjet.

Koláč s jablky a tvarohem od Renaty

Na formu s průměrem 26 cm potřebujete: 250 g povoleného másla, hrnek cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, 500 g jablek, mletou skořici, 250 g tvarohu, 1 vejce a podle chuti asi 50 g cukru krupice

Foto: Jakub Jurdič

Spojení jablek a tvarohu nemá chybuFoto: Jakub Jurdič

Postup:Troubu zapněte na 170 stupňů. Z měkkého másla, cukru a polohrubé mouky vypracujte drobenku – ta bude sloužit jako těsto i na posyp. Měla by se dobře sypat a sama se dělit na menší kousky – nesmí příliš lepit, podle potřeby proto případně přidejte trochu mouky. Asi 3–4 lžíce drobenky si dejte bokem, zbytek nasypte na dno koláčové formy (tu netřeba vymazávat a vysypávat, drobenka je mastná dost), prsty ji trochu umačkejte a vytvarujte vyšší okraje.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Ty urovnejte do koláčové formy, posypte je zbytkem drobenky s trochou skořice a na ni naneste tvaroh smíchaný s vajíčkem a trochou cukru. Koláč vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Než koláč začnete krájet, nechte ho úplně vychladnout, jinak se vám rozpadne.

Obrácený piškotový koláč od Jany N.

Na formu průměru 26 cm potřebujete:3 vejce, 180 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice a 1/2 kypřicího prášku do pečiva; 4 větší jablka, podle chuti cukr na proslazení jablek, lžičku mleté skořice, asi 70 g másla nakrájeného na plátky; kousek másla a 3 lžíce cukru krupice na vysypání formy

Foto: Jakub Jurdič

Piškot bez tuku je pro obrácený koláč vhodné těstoFoto: Jakub Jurdič

Postup: Formu vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi cukru. Troubu zapněte na 160 stupňů. Jablka oloupejte, vykrájejte z nich jádřince a nastrouhejte na hrubém struhadle. Já jedno z nich krájím na tenké plátky. Do formy dejte plátky na dno, na to nasypejte nastrouhaná jablka promíchaná s trochou cukru a se skořicí. Na to naklaďte tenké plátky másla, nemusejí být po celé ploše, tak 5 nebo 6 tenkých plátků stačí.

Vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny, pak vsypte mouku a šlehejte ještě asi 5 minut na vysoké otáčky. Nakonec můžete přidat 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva. Piškot nalijte na připravená jablka. Pečte 30 minut a po vytažení z trouby nechte zchladnout. Pak teprve koláč otočte a vyklopte. Dobrou chuť!

Který jablečný koláč je váš favorit? Podělte se o Vaše recepty!

Reklama

Načítám