Hlavní obsah

Souboj receptů: Netradiční karbanátky. Zachutnají vám!

Foto: archiv redakce

Maruška dala přednost variantě bez masa, Jana k masu přidala ještě slaný sýrFoto: archiv redakce

Reklama

Karbanátky. Někdo je dělá kulatější, někdo placatější, ale vždycky jsou dobré. Vyzkoušejte masovou klasiku s netradiční náplní nebo o to zajímavější zeleninovou variantu se zelím. Které vyhrály?

Článek

Naše editorka Jana N. a fotografka Maruška se tento týden pustily do souboje na téma karbanátky. Zatímco Jana zvolila masovou variantu, které asi jen málokdo odolá, fotografka Maruška všechny překvapila bezmasým receptem, který má od maminky svého přítele. Komu fandíte vy?

Maruščiny zeleninové karbanátky se zelím

Na 6 porcí potřebujete:malou hlávku bílého zelí, 1/4–1/2 brokolice, 300 g ovesných vloček, asi 1/2 hrnku strouhanky, 4 stroužky česneku, 2 vejce, sůl a pepř, lžičku drceného kmínu, lžičku majoránky a olej na smažení

Na dip si připravte:250 g polotučného tvarohu, svazek jarní cibulky, 100 ml olivového oleje a pepř a sůl.

Foto: Marie Bartošová

Křupavoučké vegetariánské karbanátky voněly po celé redakciFoto: Marie Bartošová

Postup: Zelí nakrájejte na malé kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky. Z brokolice použijete i pár drobných košťálovitých stonků. Vše dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte asi 2–4 minuty. Zeleninu pak prudce zchlaďte a nechte odkapat. Mezitím polovinu vloček v sítu propláchněte vodou a nechte také okapat. Do mísy dejte zelí a pokrájenou brokolici, přidejte vejce, namočené ovesné vločky, prolisovaný česnek a koření. Vše nejlépe rukama promíchejte a nechte v lednici odstát nejlépe do druhého dne, aby se těsto pořádně spojilo. Pokud by se karbanátky smažily hned, dost by se rozpadaly.

Do odleželé hmoty přidejte trochu strouhanky a druhou, nenamočenou polovinu ovesných vloček. V rukách vytvarujte karbanátky, které zlehka obalte ve strouhance a smažte dozlatova na oleji. Podávejte s dipem, který vznikne smísením tvarohu, na kolečka pokrájené cibulky a soli a pepře.

Janiny karbanátky plněné balkánským sýrem

Na 4 porce potřebujete: 600 g míchaného mletého masa, 1 menší cibuli, lžičku hořčice (nejlépe dijonské), 1 vejce, pepř, sůl, majoránku, 2 stroužky lisovaného česneku, strouhanku na dohuštění a asi 100 g balkánského sýru

Na přílohu si připravte:300 g zelených fazolových lusků, asi 100 g slaniny a 2 stroužky česneku a sůl.

Foto: Marie Bartošová

Masovou klasiku skvěle doplnil balkánský sýrFoto: Marie Bartošová

Postup:Maso ve velké míse smíchejte s nakrájenou cibulí, hořčicí, vajíčkem, česnekem a kořením a podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby vše drželo pohromadě. Z tohoto „těsta“ dělejte placičky, mezi dvě vždy vložte kostičku balkánského sýru. Na krajích je dobře spojte a na středním ohni osmažte na oleji z obou stran dozlatova.

Slaninu nakrájejte na malé kostičky a nasucho ji zlehka opražte. Přidejte zelené fazolové lusky, promíchejte s nadrobno nakrájeným česnekem, posolte a chvíli poduste, aby lusky změkly. Podávejte společně – je to božské!

Nezapomeňte se do některého příštího souboje přihlásit i vy!

Reklama

Načítám