Hlavní obsah

Souboj receptů: Dokonalé palačinky!

Foto: Mona Martinů

Pusťte se s námi do palačinek!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by odolal palačinkám! Jsou krásné, křehké, a hlavně dobré, ať už je máte radši ve sladké nebo slané variantě. V dnešním souboji receptů najdete pět úžasných receptů. Ze sladkých si můžete vybrat s javorovým sirupem, rebarborou nebo ovocem, slané varianty nabízejí kuřecí maso a žampiony nebo palačinky zapečené s nivou a špenátem!

Článek

Palačinky milují hlavně malé děti, ale málokterý dospělý s věkem ztratí na tenhle rolovaný zázrak chuť. A v dnešním článku přijdete na to, že palačinky se nutně nemusí jen rolovat!

Návod, jak připravit palačinkové těsto, najdete zde.

Zapečené špenátové palačinky od Jany F.

Na 12 palačinek potřebujete: 50 g másla, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 400 g čerstvého špenátu, sůl, pepř, tymián, 100 ml 30% smetany, 4 velké lžíce rajčatového protlaku, 200 g nivy.

Foto: Mona Martinů

Slaná variace neměla chybuFoto: Mona Martinů

Postup: „Na kousku másla osmahněte nahrubo nakrájenou cibulku, přidejte prolisovaný česnek a čerstvé špenátové listy. Vše osolte, opepřete a přidejte špetku tymiánu. Jakmile se špenát spaří, zakápněte jej smetanou a ještě asi 3 minuty míchejte. Směsí potřete palačinky, srolujte je, potřete rajčatovým protlakem a posypejte nastrouhanou nivou. Palačinky vložte do zapékací misky a 5–10 minut je zapékejte v troubě předehřáté na 220 stupňů. Sýr by se měl rozpustit a palačinka mít nazlátlé okraje. Ale pozor – je to docela syté!“

Palačinkové měšce s kuřecím masem a žampiony od Jany Ch.

Na 8 palačinek potřebujete: 200 g kuřecích prsních řízků, 1 větší cibuli, 8 větších žampionů, lžíci oleje, sůl, pepř, cibulku s natí.

Foto: Mona Martinů

Co se skrývá v nápaditém měšci?Foto: Mona Martinů

Postup: „Na pánvi rozpalte trochu oleje, zpěňte na něm nakrájenou cibuli, přidejte kuřecí maso a pokrájené žampiony, osolte, opepřete a asi 6 minut restujte, až bude všechno měkké a hotové. Doprostřed palačinky dejte asi dvě lžíce směsi, z palačinky vytvořte měšec a zavažte jej kouskem natě z cibulky. Vypadá to efektně a ještě lépe to chutná :-).“

Ovocná palačinka od Sabiny

Na 4 palačinky potřebujete: podle chuti se odvíjí druh i množství ovoce, pro příklad si připravte 4 lžíce libovolné marmelády, 400 g kompotovaného ananasu, 300 g mandarinek, 200 g jahod, na ozdobu čokoládovou polevu a 200 ml šlehačky.

Foto: Mona Martinů

Ovoce nikdy nezklameFoto: Mona Martinů

Postup: „Palačinku pomažte oblíbenou marmeládou, já používám rybízovou a meruňkou, a poklaďte kompotovaným ovocem. U mě vítězí ananas, mandarinky a jahody. Poté palačinku složte tak, aby vám vznikl trojúhelník, ozdobte čokoládovou polevou (koupíte v lahvičkách v obchodě) a vyšlehanou šlehačkou. Mňam!“

Palačinky s rebarborou a tvarohem od Michala

Na 10 palačinek potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 2 stonky rebarbory, 1 lžíce cukru, 2 lžičky skořice, hrst sekaných mandlí.

Foto: Mona Martinů

Rebarborová sezona je v plném proudu!Foto: Mona Martinů

Postup: „Rebarboru omyjte, případně oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V menším kastrůlku ji asi 5 minut povařte se lžičkou skořice a cukru. Vodu pak slijte a rebarboru nechte vychladnout. Změklou rebarboru smíchejte s tvarohem, druhou lžičkou skořice a mandlemi. Směs namažte na palačinky, ty srolujte a můžete podávat.“

Palačinky s javorovým sirupem a máslem, opět Jana Ch.

Na 2 porce potřebujete: 0,5 dl javorového sirupu, 100 g másla.

Foto: Mona Martinů

Investice do javorového sirupu se vyplatíFoto: Mona Martinů

Postup: „Přes velkou kruhovou formičku usmažte pravidelné silnější palačinky. Pokud formičku nemáte, pokuste se je alespoň udělat na opravdu malé pánvi. Na jednu porci budete takových palačinek potřebovat asi 6–7. V rendlíku přepusťte máslo (nejen rozpusťte, ale opravdu ho chvilku vařte, dokud nezmizí bílá pěna, která se dělá na povrchu). Že je hotové, poznáte jednoduše – krásně provoní celou kuchyni. Na talíř dejte první palačinku, tu pomažte přepuštěným máslem, kápněte na ni trochu javorového sirupu, položte další palačinku a postup opakujte, dokud nevznikne takový malý palačinkový dort. Vršek ještě jednou potřete máslem a zakápněte sirupem – oboje by mělo téct i všude okolo :-) a ozdobte lístečkem máty a jahodou. Ale vzhledem k tomu, jak je to dobré, ozdoba ani nebude potřeba!“

Už se vám sbíhají sliny? Vyzkoušet můžete také palačinky s malinovou šlehačkou (recept najdete tady), jarní palačinku s mungo klíčky ( najdete zde) nebo hráškovou palačinku s konfitovanou kachnou ( najdete zde).

Reklama

Související témata:

Načítám