Hlavní obsah

Souboj receptů: Dnes na téma pórek!

Foto: Petr Makovička

Jídla z pórku jsou klasikou české kuchyně, tak si ji obohaťte o nové recepty i vyFoto: Petr Makovička

Reklama

Také v posledních týdnech v obchodech obdivujete krásné pórky a přemýšlíte, co s nimi v kuchyni? Věřte, že kouzel je nepočítaně! My vám dnes přinášíme tipy na zdravou pórkovou polévku, zapečený pórek jako hlavní chod i pórkovou směs na topinky.

Článek

S pórkem si většina lidí spojí hlavně všechny možné variace na téma „čína“ (článek s recepty najdete zde) nebo různé masové směsi (vyzkoušejte ty z článku Souboj receptů: Masové směsi). Tahle úchvatná zelenina je plná vitaminů a minerálů (B, C, E, draslík, vápník, fosfor, železo…), zelená část pórku těchto zdravých prospěšných látek obsahuje 2x tolik než bílá, proto vařte hlavně z ní. Ptáte se, co? Tipy Blanky, Jany a Michala najdete v dnešním článku.

Zapečený pórek podle Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 1 velký nebo 2 menší pórky, 150 g plátkové anglické slaniny, 200 ml zakysané smetany, 1 lžíci francouzské hrubozrnné hořčice, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce kaparů, 1 lžíci olivového oleje, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Janin pórek byl jasným favoritem na vítězstvíFoto: Petr Makovička

Postup: „Já jsem měla opravdu velký pórek, takže jsem stonek rozřízla napůl, pokud budete mít tenčí pórky, prokrajovat je nemusíte. Asi 20 cm dlouhé kousky stonku (klidně i se zelenou částí!) zabalte každý asi do 3 plátků anglické slaniny a položte do olejem lehce vytřené zapékací misky. V míse smíchejte zakysanou smetanu s hořčicemi a nasekanými kapary a dochuťte trochou soli a mletého pepře. Hořčici samozřejmě můžete použít jakoukoli a množství si můžete upravit podle sebe – někomu chutná kořeněnější, někomu kořeněné méně. Nakonec touto směsí pórek zalijte. Misku pak vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte zhruba 15–20 minut. Kdo má rád, může před podáváním pórky posypat ještě strouhaným parmezánem.“

Pokud hořčici rádi používáte nejen na namáčení párků, ale i jako koření, určitě si nenechte ujít tipy z článku Souboj receptů: Hořčičné dobroty.

Pórková polévka podle Blanky

Na 3 porce potřebujete: 1 velký pórek, 2 lžíce oleje, 500 ml zeleninového vývaru, 2–3 stroužky česneku, 1–2 dl mléka, pepř a sůl.

Foto: Petr Makovička

Polévka podle Blanky dokazuje, že i pórek se dá upravit dietněFoto: Petr Makovička

Postup: „Vzhledem k tomu, že jako redaktorka zdraví se i sama snažím dodržovat zdravé stravování, jak jen to jde, je i tahle polévka uvařená nejen s láskou, ale i dietně. Pórek nakrájejte na kolečka a poduste jej na trošce oleje doměkka. Pak jej zalijte zeleninovým vývarem, případně přidejte ještě trochu horké vody a nechte ještě asi 10 minut provařit. Pokud chcete mít polévku opravdu jemnou, pórek ještě rozmixujte dohladka. Podle chuti nakonec polévku dochuťte mlékem (já doma používám kozí, ale na redakční souboj jsem pro jistotu použila kravské, kozí přece jen moc lidem nechutná :-), prolisovaným česnekem, špetkou soli, a případně i trochou pepře. Hotovo!“

Pórková směs na topinky podle Michala

Na 4 porce potřebujete: 8 krajíců chleba, 300 g kuřecích prsou (2 kusy), 1 pórek, 1 červenou cibuli, 2 malé plechovky rajského protlaku, 4 lžíce kečupu, sůl, pepř, ďábelské koření, 4 stroužky česneku.

Foto: Petr Makovička

Michalovi se povedlo udělat z pórku nástroj pekla, směs byla ďábelskáFoto: Petr Makovička

Postup: „Tento recept jsem si kdysi oblíbil v jedné hospodě ve Strášově, kde jsem i vyžebral recept, takže se o něj můžu podělit s vámi. Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky, osolte, opepřete a okořeňte (ideálně pálivým kořením). Poté maso osmahněte na pánvi, přidejte pokrájený pórek, cibuli a nechte změknout. Nakonec jen zalijte protlakem a kečupem, krátce prohřejte a můžete servírovat na počesnekované topinky.“

Jste fanoušci topinek? Vyzkoušejte i další tipy na směsi na topinky v článku Souboj receptů: Směsi na topinky.

Jak jste na tom s pórkem vy? Máte ho rádi? A jaká pórková polévka je podle vás ta nejlepší? Na recepty se těšíme v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám