Hlavní obsah

Souboj receptů: Potěšte své chutě pečeným kuřátkem!

Foto: Marie Bartošová

Jana s Michalem si na pečení kuřat vzali na pomoc kuchařkyFoto: Marie Bartošová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nad vůni pečeného kuřete, uznejte sami. Na dnešek proto pro vás máme dva skvělé tipy, jak kuře upéct „pod peřinkou“. Vyzkoušejte kuře s mandlovou nádivkou a v parmazánové krustě!

Článek

Úkolu připravit nějaké opravdu vypečené kuře se tentokrát zhostili Jana Ch. s Michalem. Celé redakci chutnalo, takže doufáme, že aspoň jeden z dnešních receptů co nejdřív vyzkoušíte!

Kuřátka s nádivkou po moravsku

Jitka Rákosníková: Česká domácí kuchařka, díl II.; Mladá fronta, Praha 2011

Foto: Marie Bartošová

Nádivka s mandlemi byla skvělá!Foto: Marie Bartošová

Na 4 porce potřebujete:4 malá kuřátka, 80 g husího sádla, 1 větší cibuli, lístky šalvěje a vývar na podlití

Na nádivku si připravte:3 žemle, 250 ml mléka, 1 vejce + 1 žloutek, 60 g rozpuštěného másla, 20 g loupaných mandlí, sůl, zelenou petrželku, strouhaný muškátový oříšek, případně bílý pepř na dochucení a strouhanku na zahuštění

Postup:Kuřátka očistěte. Na nádivku namočte nakrájené žemle do mléka, promíchejte s máslem, vejcem a žloutkem, pokrájenými opraženými mandlemi a dochuťte. Naplňte kuřátka.

Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáče dejte husí sádlo a najemno pokrájenou cibulku. Vložte kuřata, přidejte několik lístků šalvěje, vložte do trouby. Pečte asi tři čtvrtě hodiny, až budou kuřátka hezky zlatohnědá.

Tip z kuchařky: Nemáte-li malá kuřátka, použijte běžná. Rozdělte je na porce, které opečte na sádle s cibulkou a pod poklicí poduste doměkka. Poté na ně navrstvěte nádivku, potřete vypečeným tukem nebo máslem a krátce v troubě zapečte.

Co receptu říká Michal? „Mrzí mě, že jsem nesehnal mladé kuřátko. Zkoušel jsem ho tedy udělat podle tipu, který byl v receptu. Kuře bylo takové obyčejné, na mě možná až trochu vysušené, mám raději, když se peče na roštu a přelévá se, ne ho rdousit pod pokličkou. Ale ta nádivka, to je něco jiného – ta se povedla mimořádně. V receptu chyběly informace o solení a případném pepření masa, ale i s tím jsem si poradil. Takže hodnotím tak na dvojku, s pár kulinářskými tipy navíc by byl výsledek lepší.“

Kuře s parmazánovou krustou

Na 2 porce potřebujete:2 kuřecí čtvrtky (lépe se pečou stehna), 4 plátky toastového chleba, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 1–2 lžíce nasekané petrželky, 70 g rozpuštěného másla, sůl a čerstvě mletý pepř, kousek másla na vymazání pekáče.

Foto: Marie Bartošová

Parmazánová krusta se na kuřeti vyjímalaFoto: Marie Bartošová

Přiznávám, že velkou inspirací mi byla Kuchařka pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové, kde recept na kuře s parmazánovou krustou najdete také. Já jen prostě strašně nerada vařím přesně podle kuchařek :-).

Jako příloha se skvěle hodí parmazánové risotto bianco. Jak na něj, se dozvíte v článku Rizoto 3x jinak: Ideální letní večeře. Stačí do něj přidat 2 stonky na másle orestovaného řapíkatého celeru.

Postup: Je to hrozně jednoduché! Troubu zapněte na 180 stupňů. Toastový chleba rozkrojte na čtvrtiny a mixérem rozsekejte na drobky. Přidejte parmazán, rozpuštěné máslo, trochu čerstvě mletého pepře a nasekanou petrželku (výborný by byl ale i rozmarýn nebo šalvěj!) a vše promíchejte.

Čtvrtky kuřete osolte a vložte do vymazaného pekáčku. Na ně navrstvěte všechnu chlebovo-parmazánovou směs, vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Pokud by krusta začala tmavnout, pekáček přiklopte poklicí nebo alobalem. Podávejte s bramborami, pokud ale milujete parmazán tak jako já, dejte si tu práci s rizotem!

Jak se vám líbí dnešní vypečené kuřecí recepty? A co si myslíte o kombinaci kuřete a  rýže?

Reklama

Načítám