Hlavní obsah

Souboj receptů: Potěšte své chutě pečeným kuřátkem!

Foto: Marie Bartošová

Jana s Michalem si na pečení kuřat vzali na pomoc kuchařky

Není nad vůni pečeného kuřete, uznejte sami. Na dnešek proto pro vás máme dva skvělé tipy, jak kuře upéct „pod peřinkou“. Vyzkoušejte kuře s mandlovou nádivkou a v parmazánové krustě!

Článek

Úkolu připravit nějaké opravdu vypečené kuře se tentokrát zhostili Jana Ch. s Michalem. Celé redakci chutnalo, takže doufáme, že aspoň jeden z dnešních receptů co nejdřív vyzkoušíte!

Kuřátka s nádivkou po moravsku

Jitka Rákosníková: Česká domácí kuchařka, díl II.; Mladá fronta, Praha 2011

Foto: Marie Bartošová

Nádivka s mandlemi byla skvělá!

Na 4 porce potřebujete:4 malá kuřátka, 80 g husího sádla, 1 větší cibuli, lístky šalvěje a vývar na podlití

Na nádivku si připravte:3 žemle, 250 ml mléka, 1 vejce + 1 žloutek, 60 g rozpuštěného másla, 20 g loupaných mandlí, sůl, zelenou petrželku, strouhaný muškátový oříšek, případně bílý pepř na dochucení a strouhanku na zahuštění

Postup:Kuřátka očistěte. Na nádivku namočte nakrájené žemle do mléka, promíchejte s máslem, vejcem a žloutkem, pokrájenými opraženými mandlemi a dochuťte. Naplňte kuřátka.

Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáče dejte husí sádlo a najemno pokrájenou cibulku. Vložte kuřata, přidejte několik lístků šalvěje, vložte do trouby. Pečte asi tři čtvrtě hodiny, až budou kuřátka hezky zlatohnědá.

Tip z kuchařky: Nemáte-li malá kuřátka, použijte běžná. Rozdělte je na porce, které opečte na sádle s cibulkou a pod poklicí poduste doměkka. Poté na ně navrstvěte nádivku, potřete vypečeným tukem nebo máslem a krátce v troubě zapečte.

Co receptu říká Michal? „Mrzí mě, že jsem nesehnal mladé kuřátko. Zkoušel jsem ho tedy udělat podle tipu, který byl v receptu. Kuře bylo takové obyčejné, na mě možná až trochu vysušené, mám raději, když se peče na roštu a přelévá se, ne ho rdousit pod pokličkou. Ale ta nádivka, to je něco jiného – ta se povedla mimořádně. V receptu chyběly informace o solení a případném pepření masa, ale i s tím jsem si poradil. Takže hodnotím tak na dvojku, s pár kulinářskými tipy navíc by byl výsledek lepší.“

Kuře s parmazánovou krustou

Na 2 porce potřebujete:2 kuřecí čtvrtky (lépe se pečou stehna), 4 plátky toastového chleba, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 1–2 lžíce nasekané petrželky, 70 g rozpuštěného másla, sůl a čerstvě mletý pepř, kousek másla na vymazání pekáče.

Foto: Marie Bartošová

Parmazánová krusta se na kuřeti vyjímala

Přiznávám, že velkou inspirací mi byla Kuchařka pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové, kde recept na kuře s parmazánovou krustou najdete také. Já jen prostě strašně nerada vařím přesně podle kuchařek :-).

Jako příloha se skvěle hodí parmazánové risotto bianco. Jak na něj, se dozvíte v článku Rizoto 3x jinak: Ideální letní večeře. Stačí do něj přidat 2 stonky na másle orestovaného řapíkatého celeru.

Postup: Je to hrozně jednoduché! Troubu zapněte na 180 stupňů. Toastový chleba rozkrojte na čtvrtiny a mixérem rozsekejte na drobky. Přidejte parmazán, rozpuštěné máslo, trochu čerstvě mletého pepře a nasekanou petrželku (výborný by byl ale i rozmarýn nebo šalvěj!) a vše promíchejte.

Čtvrtky kuřete osolte a vložte do vymazaného pekáčku. Na ně navrstvěte všechnu chlebovo-parmazánovou směs, vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Pokud by krusta začala tmavnout, pekáček přiklopte poklicí nebo alobalem. Podávejte s bramborami, pokud ale milujete parmazán tak jako já, dejte si tu práci s rizotem!

Jak se vám líbí dnešní vypečené kuřecí recepty? A co si myslíte o kombinaci kuřete a  rýže?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek