Hlavní obsah

Souboj receptů: Tři skvělé pomazánky

Foto: Petr Makovička

Pomazánky jsou vděčné řešení občerstvení návštěv a na večírkyFoto: Petr Makovička

Reklama

Jak zapůsobit na návštěvu nebo třeba kolegy v práci? Nemusíte vymýšlet extra moderní pokrmy, určitě je potěší vynikající pomazánka na chlebíčku či jednohubce. Věřte nám, při dnešním souboji receptů totiž celé redakci nadmíru chutnalo. Kdo vyhrál pomazánkové klání?

Článek

Na dobré pomazánce si čas od času jistě rád pochutná každý z vás. Přesvědčily nás o tom ostatně i diskuse pod články Babiččiny recepty: Skvělé pomazánky nebo 5 skvělých jarních pomazánek. A jelikož i my se po nich můžeme utlouct, zařadili jsme je jako hlavní téma do Souboje receptů. Soupeřily delikatesy od Sabiny, Petra a Magdy. Kdo vyhrál „řád zlaté vařečky“ tentokrát?

Sabinina se sýrem a česnekem

Potřebujete: 200 g eidamu, malou sklenku Babiččiny majonézy, 2–3 stroužky česneku.

Foto: Petr Makovička

Česneková klasika se dá také udělat lepší a horší! A tahle byla skvostnáFoto: Petr Makovička

Postup: „Postup je velmi jednoduchý, neboť tuto pomazánku dělám již léta – třeba 25? :-) –, inspirací mi totiž byla kuchařka pro děti. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle, pak prolisujte či nastrouhejte česnek a spolu s majonézou důkladně v misce promíchejte. Pak jen již vložte na několik hodin odpočinout do lednice a můžete mazat, jen co hrdlo ráčí:-)."

Magdina ze čtyř druhů sýra

Potřebujete: 100 g másla (klasického, pomazánkového nebo rostlinného tuku), 50 až 100 g od každého druhu sýra (já použila tavený se šunkou, nivu, eidam a uzený eidam), 2 vejce, 100 g šunky, 2–3 stroužky česneku, 50 g majonézy, 100 g nízkotučné zakysané smetany.

Foto: Petr Makovička

Quattro formaggi à la MagdaFoto: Petr Makovička

Postup: „Sice se jmenuje vznosně ze 4 druhů sýra, ale pracovní název může být i ,co lednice dala'. Je jedno, zda máte tři nebo pět druhů sýra, zbytek šunky či slaniny, použít se dá všechno! Já použila tavený se šunkou a nadrobno nastrouhanou nivu, eidam a uzený eidam; ti odvážní ať zvolí klidně olomoucké tvarůžky. K tomu nastrouhejte vajíčka uvařená natvrdo, přidejte na tenké proužky nakrájenou šunku, pro pikantnost prolisujte česnek nebo pálivou hořčici. Dále přidejte ještě majonézu, zakysanou smetanu, kterou lze nahradit třeba jogurtem. Ručním mixérem vše dobře promíchejte! Sýry byly dost slané, proto jsem se obešla zcela bez soli. A je to!“

Petrova z celeru a mrkve

Potřebujete: 1 celer, 4 středně velké mrkve, 225 ml majonézy, 200 g zakysané smetany 20%, 1 cibuli, 3 lžičky plnotučné hořčice, sůl, pepř, 1 větší citron.

Foto: Petr Makovička

Celer, nic ví, nic míň, trocha mrkve pro barvu, a hurá do víru večeraFoto: Petr Makovička

Postup: „Celer a mrkev nastrouhejte, smíchejte dohromady, přidejte šťávu z jednoho citronu, kdo má rád kyselejší – jako já – ze dvou citronů, sůl, pepř a majonézu. Vymačkejte cibuli, k tomu používám lis na česnek, důkladně promíchejte, přidejte zakysanou smetanu a hořčici. Znovu promíchejte, podle chuti dodejte sůl a pepř a nechejte odležet.“

A jaké pomazánky vévodí vaší kuchyni? Přidejte své nápady do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám