Hlavní obsah

Souboj receptů: Tři úžasné moučníky z jogurtu

Foto: Mona Martinů

Chuťově dokonalé jogurtové pokušení z naší kuchyně

Pokud vás i v létě honí mlsná, je na čase nachystat něco aspoň opticky zdravého – to znamená s dostatečným množstvím zdravých surovin, jako je třeba jogurt. Neslibujeme, že jsou naše dezerty nízkokalorické, ale přísaháme, že jsou chuťově dokonalé!

Článek

Jogurtu není nikdy dost u žádného pokrmu – ať už je to steaková omáčka, zálivka na salát nebo hlavní ingredience nějaké té sladkosti. A právě o ty se s vámi dnes podělí naše redakce!

Sabinina jogurtová bábovka

Potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 ml oleje, 200 g cukru krupice (já použila třtinový), 200 g bílého jogurtu, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, olej a mletý kokos na vymazání a vysypání formy.

Foto: Mona Martinů

Jogurtová variace na českou klasiku

Postup: „Tahle bábovka je velmi jednoduchá. Nejdřív do mísy dejte sypké ingredience včetně obou cukrů a smíchejte. Pak přidejte vejce a jogurt, vše ještě jednou promiste a úplně na závěr vmíchejte olej. Vymažte bábovkovou formu a tu vysypte strouhaným kokosem. Těsto do ní vlijte, předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte, dokud bábovka nebude hotová – mně to trvalo asi 45 minut.“

Máte chuť na klasičtejší třenou bábovku? Vyzkoušejte tu z článku Babiččiny recepty: Třená bábovka.

Janiny jogurtové lívance

Na 4 porce potřebujete: 400 g hustého bílého jogurtu, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, špetku soli, podle potřeby trochu mléka a olej na smažení. Podávat je můžete s ovocným jogurtem, bílým jogurtem a ovocem nebo třeba jen obalené ve vanilkovém či skořicovém cukru.

Foto: Mona Martinů

Lívanečky z jogurtu se na léto hodí

Postup: „Kdo máte rádi lívance, určitě nepohrdnete tímhle receptem. V míse smíchejte jogurt, hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem, vajíčka a sůl. Množství mouky tak trochu závisí na jogurtu, který použijete – čím je řidší, tím více mouky budete muset přisypat. Podle potřeby těsto můžete naopak trochu rozředit 2–3 lžícemi mléka. Na pánvi nebo lívanečníku rozpalte kapku oleje a lívance na něm z obou stran osmažte a můžete podávat!“

Michalova jogurtová buchta

Na 1 plech potřebujete: 4 vejce, 250 g cukru krupice, 7 lžic oleje, 7 lžic vody, 250 g hladké mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 500 g bílého jogurtu, 500 ml šlehačky, 1 sáček vanilkového cukru, 1,5 sáčku želatinového ztužovače, ovoce (nektarinky).

Foto: Mona Martinů

Michalova skvělá kombinace jogurtu a meruněk byla neodolatelná

Postup: „Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej, vodu, mouku, prášek do pečiva a nakonec i sníh z bílků. Nalijte na plech, pečte asi 25 minut při 180 stupních Celsia. Nechte vychladnout. Poté vyšlehejte smetanu ke šlehání, želatinový ztužovač připravte podle návodu na balení. Do ztužovače přimíchejte šlehačku, jogurt, vanilkový cukr. Na zchladlý korpus vyskládejte ovoce, přelijte jogurtovým krémem a nechte ztuhnout.“

Skvělé dezerty připravíte i se zakysanou smetanou. Vyzkoušejte je zde!

Do čeho všeho přidáváte doma jogurt vy? Diskutovat můžete pod článkem a svoje recepty nezapomeňte vkládat do sekce Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama