Hlavní obsah

Souboj receptů: Zeleninové polévky pro zahřátí

Foto: archiv

Fotografka Maruška i módní redaktorka Jana bojovaly srdnatěFoto: archiv

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polévkomilci, těšte se! Dnešní souboj receptů je tu totiž přímo pro vás! Vyzkoušejte rajčatovou polévku s domácím bazalkovým pestem nebo naprosto bezchybný hráškový krém, a uvidíte, že si pochutnáte!

Článek

Rajčatová polévka i hráškový krém patří ke klasikám, které znají snad všichni. O to těžší je někdy najít recept, u kterého byste měli jistotu, že polévka bude přesně taková, jak ji máte rádi. My pro vás dnes dva takové recepty máme, takže doporučujeme začít je testovat ještě dnes!

Rajčatová polévka od Marušky

Na 4 porce potřebujete:2–3 lžíce olivového oleje, 2–3 stroužky česneku, 1,2 kg (3 plechovky) krájených sterilovaných rajčat, 500 ml zeleninového vývaru, asi 8 ks sušených rajčat, 1 lžíci třtinového cukru, 180 g (1 kelímek) zakysané smetany, sůl, pepř, mleté chilli a bazalkové pesto – to můžete koupit nebo si udělat domácí.

Na domácí pesto si připravte:2 velké hrsti čerstvých bazalkových lístků, 1/2 lžíce hrubozrnné mořské soli, 1 stroužek česneku, 100–150 ml olivového oleje, 6 lžic čerstvě nastrouhaného parmezánu nebo Gran Moravie a 50 g piniových oříšků.

Foto: Marie Bartošová

Maruščina rajčatová polévka byla v kombinaci s domácím pestem dokonaláFoto: Marie Bartošová

Postup:V hrnci orestujte jemně nasekaný česnek (můžete použít olej ze sušených rajčat), přidejte pokrájená sušená rajčata a sterilovaná rajčata, zalijte vývarem a dochuťte cukrem. Vše nechte asi 10–15 minut provařit. Polévku rozmixujte a vmíchejte do ní polovinu zakysané smetany. Přidejte sůl, pepř a špetku chilli a můžete podávat ozdobené lžící smetany a pesta!

Jak na pesto? Bazalkové listy opláchněte, nechte okapat a dejte do mísy s ostatními ingrediencemi (zatím použijte pouze poloviční množství oleje). Vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Na konec vmíchejte podle potřeby druhou polovinu olivového oleje, a je hotovo!

Hrášková polévka

Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně; Pražský kulinářský institut, Praha 2012.

Na 4–6 porcí potřebujete: 500 g mraženého hrášku, 1,2 l kuřecího vývaru, bílou část z 1 pórku, 1 střední cibuli, 100 g másla, 200 ml smetany (minimálně 31 % tuku), 2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř a 1 lžičku cukru.

Na krutonky: 3 starší rohlíky a 1 lžíci másla.

Foto: Marie Bartošová

Hráškový krém od Jany byste měli určitě vyzkoušet!Foto: Marie Bartošová

Postup: Pórek nakrájíme najemno a dáme do hrnce s rozpuštěným máslem. Cibuli nakrájíme najemno a přidáme do hrnce s pórkem. Hrnec přikryjeme pokličkou a za občasného míchání zeleninu podusíme.

Když pórek s cibulkou změknou, zvýšíme oheň a přisypeme mražený hrášek. Jen několik vteřin promícháme a ihned zalijeme vývarem tak, aby byl hrášek sotva potopený. Osolíme, opepříme a co nejrychleji přivedeme k varu. Vaříme pouze 1 minutu. Vše vlijeme do mixéru a během mixování přilijeme oba druhy smetany. Promixujeme dohladka.

Přes jemný cedník polévku přepasírujeme do čistého hrnce. Polévku jen krátce prohřejeme, v případě potřeby zředíme horkým vývarem. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévka má mít svěží, lehkou chuť.

Rohlíky pokrájíme na kostičky. Do rozpálené pánve vložíme máslo, na kterém osmažíme pečivo dozlatova. Krutony podáváme k polévce.

Co kuchařce Jana říká?„Kuchařku jsem dostala k Vánocům a nemůžu si ji vynachválit, nadchlo mě všechno, co jsem z ní vařila. Ani tahle polévka nezklamala, i když jsem ji trochu víc osolila. Recepty jsou jednoduché, srozumitelné a líbí se mi, že je vysvětlené, proč co kdy dávat a nedávat. Jsou to recepty, které všichni dobře známe, ale stačí malá změna v postupu, a výsledek je úžasný. Jedničku má u mě i Maruška, její polévka byla super a to pesto v ní nemělo chybu!“

Které zeleninové polévky jsou ty vaše oblíbené?

Reklama

Načítám