Hlavní obsah

Spalovače tuku: Kdy vám při hubnutí opravdu pomůžou?

Foto: thinkstock

O tom, že sport vám pomůže s hubnutím, není pochyb. Ale spalovače tuku?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narazili jste při pátrání, díky čemu rychleji zhubnout, na spalovače tuku a zvažujete, zda po nich sáhnout? A fungují vůbec? Pokud ano, za jakých podmínek? Známe odpovědi!

Článek

Pro všechny, co zatím neměli tu příležitost k seznámení: spalovače tuku jsou látky ve formě pilulek, ampulí či nápojů, které vám mohou pomoci zredukovat tuk. Používají se před fyzickou aktivitou... Jaké jsou?

Různé typy, různé účinky

První skupinou jsou spalovače lipotropní: L-carnitin, CLA, MCT, omega 3, pyruvát, inositol... „Ty mají přímý vliv na využitelnost tuků v našem organismu, případně zlepšení spalování,“ říká trenér pro fitness Radek Mirovský z Health a Fitness centra Olgy Šípkové.

Další skupinou jsou spalovače stimulační: kofein, efedrin, forskolin, yohimbin… „Ty zase zrychlením metabolismu dokáží zvýšit spotřebu energie,“ vysvětluje odborník a přidává poslední skupinu – spalovače termogenní: synephrin, gugulsterony, zázvor, chilli... „ Ty zase pracují na principu zvýšení produkce tepla a tím i výdeje energie,“ doplňuje Radek Mirovský.

Foto: thinkstock

Pomůže vám tahle pilulka být spokojenější?Foto: thinkstock

Placebo nebo shozená kila?

A jestli skutečně spalovače fungují? „To se nedá obecně říct,“ myslí si Radek Mirovský s tím, že někdo tvrdí, že mu pomáhají a jiný má zkušenosti spíše negativní. „Důležité je uvědomit si, že spalovače tvoří posledních 5 % úspěchu při hubnutí. K tomu, abyste využili jejich potenciál, musíte mít perfektně vyladěné stravování, pohybový režim a životosprávu vůbec,“ hodnotí trenér s tím, že celé to tvoří rozsáhlý systém, ve kterém jsou spalovače až na posledním místě.

Ne náhrada jídla, ale doplněk

Názor na spalovače nám prozradil také kondiční trenér Jakub Šula z wellness centra FitTop. „Podstatné je vědět, že spalovače jsou doplňky, nikoli náhrada jídla. Pokud někdo bude jíst špatně, ať už nepravidelně nebo nezdravě, litr karnitinu nebo tři tablety spalovače to nevytrhnou,“ míní odborník.

A jestli podle něj fungují? Na to existuje více názorů: „Konkrétně na karnitin jsou zhruba tři typy studií,“ říká Jakub Šula. Dle první rozhodně funguje, stačí si ho vzít hodinu před výkonem, podle druhé jde o zbytečnost, tělo si samo dokáže vytvořit jeho dostatečné množství a lít ho tam zvenku je jen placebo. Podle třetí, aby fungoval, je třeba ho konzumovat 24 hodin před výkonem…

Foto: thinkstock

Spalovače tuku bez aerobní aktivity nefungujíFoto: thinkstock

„Sám bych doporučil, když už, tak konzumaci pravidelně ráno nalačno před snídaní a to jen na nastartování metabolismu. A také bych volil produkty, kde jsou jen látky přírodě vlastní – dá-li se to tak říci – čili se zeleným čajem, kajenským pepřem, kofeinem… Rozhodně bych se ale vyhnul různým extra silným spalovačům, které podporují funkci štítné žlázy, to už zavání průšvihem," doplňuje Jakub Šula.

Utrácejte raději za kvalitní jídlo

„Zkrátka má-li někdo čisté svědomí, že drží zdravý a vyvážený jídelníček, poctivě maká a dostatečně odpočívá, budiž ať sáhne pro další stimul ve formě spalovačů. Kdo tomu nedává sto procent a hledá zázrak a kratší cestu, bude zklamán,“ uzavírá Jakub Šula.

Bez jídelníčku, dřiny a trpělivosti se kýžených výsledků nedočkáte... Nebo máte jiný názor?

Reklama

Načítám