Hlavní obsah

Dámy, svlékněte se! Nahota vám zrychlí metabolismus i zlepší spánek

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Hned po probuzení na sebe hodíte župan, podprsenku neodkládáte ani doma a spíte zahalené v dlouhém pyžamu? Možná děláte chybu. Nahota je totiž pro vaše tělo i psychiku nadmíru důležitá.

Článek

Nahota není nic, za co byste se měla stydět. Je to přece vaše tělo, vaše přirozenost. Pokud se vám pohled na odhalené tělo příčí a pocit, že jdete spát nahá, vás irituje a vyvolává ve vás stud, je to spíše důsledek konzervativní výchovy. Podle psychologů je to ale špatně a může to vést k problémům se sebevědomím, ale i potížím v milostném a sexuálním životě.

1. Uvidíte v zrcadle i to lepší

Je neuvěřitelné, kolik žen své tělo v podstatě ani nezná, protože se bojí vystavovat se kritickému pohledu do zrcadla. Při letmém pohledu vidí především špeky, povolenou kůži, následky těhotenství i stárnutí. A třeba na intimní partie se doslova stydí dívat, protože „se to přece nedělá“.

„Řada žen si v záplavě povinností vůbec neuvědomuje samu sebe, svou krásu, intimitu, sexualitu. To vše je ale velmi důležité k tomu, aby mohly být spokojené. Sexualita k nám neodmyslitelně patří, přesto ale nejsme vedeny k tomu, abychom si samy sebe užívaly a genitálie vnímaly jako svoji přednost. Pokud se sebou mají být ženy vyrovnané, určitě se nesmí stydět za ty části těla, které je definují – intimní partie,“ říká pražská psychoterapeutka Karin Řeháková.

„Pro ženy je velmi typický ostych, mají-li mluvit o svých intimních partiích. Často si ho s sebou nesou už z dětství, kdy se zásadně o sexualitě nemluvilo, vagina i penis se nazývaly minimálně a vůbec to bylo něco sprostého, na co máme dost času. Právě tato zkušenost v řadě žen přetrvala a je potřeba, aby ji překonaly. I proto, že se psychika bezesporu odráží i na našem zdraví,“ dodává psychoterapeutka.

Dopřejte si pohled na sebe sama častěji, ideálně doprovázený něžným dotykem. Třeba po každém sprchování, když se natíráte tělovým mlékem. Hlaďte své ruce, které nanosily tolik těžkých nákupů, aby doma vašim blízkým nic nechybělo. Odměňte svá prsa, která nakrmila vaše děti, i bříško, odkud vzešel jejich život. Připomeňte si, co má vaše tělo za sebou, chvíle složité i hezké, vše, co ho formovalo. Necítíte místo studu náhle spíše hrdost, pocit naplnění a vděk?

Foto: JL-Pfeifer, Shutterstock.com

Zrcadlo může být přítelem i nepřítelem, dívejte se na sebe s láskouFoto: JL-Pfeifer, Shutterstock.com

2. Posílí partnerskou důvěru

Vůbec nejlepší je, když si nahé chvilky užíváte i s partnerem, a to nejen, když jde o sex. Snadno si tak navyknete, brát své i partnerovo tělo takové, jaké je. Jestliže máte mindrák ze svých povolených prsou, celulitidy nebo jizvy na břiše a před partnerem je maskujete, nikdy se nedokážete uvolnit. Místo složitých mimiker se prostě se svým tělem smiřte. Nemusíte mít strach, že váš partner nedokáže totéž. Nebo vy ho snad nenávidíte pro jeho pivní pupík nebo chomáče chlupů na zádech? Uvidíte, že stud a obavy vystřídá pocit intimity a souznění.

3. Vyplaví vám oxytocin

Také jste se jako dítě ráda tulila k mamince, nechala se hladit po holých zádech nebo vískat ve vlasech? Totéž dnes děláte i svým vlastním dětem? I s partnerem byste si měli podobné chvilky dopřávat. Kontakt lidské kůže totiž pomáhá v těle vyplavovat oxytocin, hormon lásky. A stejně jako přispívá k utužení pouta mezi matkou a dítětem, může vám pomoci obnovit pouto mezi vámi a partnerem.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Spánek bez pyžama je zdravý, příjemný a sexyFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

4. Zažene nespavost i únavu

Svlékněte oblečení alespoň na noc. Snížíte tím totiž svou tělesnou teplotu, tělo se rychleji uvolní a snáze usnete. Přirozená termoregulace těla zároveň pomáhá i klidnějšímu a hlubšímu spánku, nemělo by vás tedy rušit časté probouzení a ráno byste se měla cítit mnohem odpočatější.

5. Stop kožním problémům

Trpíte-li na ekzémy a různé vyrážky, vsaďte na nahotu a kvalitní bavlněné ložní prádlo. Kůže totiž potřebuje větrat. Jestliže se v noci zpotíte a tělo má kvůli pyžamu nebo syntetickému povlečení omezený přístup vzduchu, snadno se zapaří a podráždění je tu. Platí to především pro intimní partie, zadeček, podpaží nebo oblast pod prsy.

6. Zrychlíte metabolismus a zhubnete

Další důvod jistě potěší ty, kdo se snaží zhubnout. Spíte-li nahá, teplota těla je nižší, což zrychluje tělesný metabolismus. To způsobuje intenzivnější spalování tuků, ale také vyplavování toxinů a regeneraci buněk.

7. Chráníte srdce a bráníte cukrovce

Zrychlený metabolismus je rovněž jedním z důležitých aspektů prevence diabetu druhého stupně. Spánek naostro chrání i vaše cévy a srdce a udržuje svaly správně okysličené. Tlačící pásek pyžama, namuchlaná košile nebo těsné ponožky totiž blokují krevní oběh. Tlačící kalhoty pyžama mohou mačkat i vaše střeva, volnost ve spánku tak může být jednoduchým řešením častých potíží se zácpou nebo plynatostí.

8. Očista pro vaše pohlavní orgány

Přirozené poševní prostředí je teplé a vlhké. Pokud jste celý den ve spodním prádle a upnutém oblečení, teplotu ještě zvyšujete a bráníte pohlavním orgánům „větrat“. To může skončit i nežádoucím růstem bakterií a kvasinek. Spěte proto v noci nahá a nechte své genitálie „nadechnout“.

Nejhorší, co pro sebe můžete udělat, je mačkat je i v noci v těsném prádle, zejména neprodyšném, syntetickém. A dvojnásob to platí pro kalhotky typu tanga. „Tanga jsou oblíbená pro svou nenápadnost, ale pro delší nošení nejsou zrovna nejvhodnější,“ varuje prim. MUDr. Michaela Matoušková, místopředsedkyně České urologické společnosti. „Mechanicky dráždí intimní partie, které jsou pak náchylnější ke vzniku infekce, a také usnadňují přesun bakterií z oblasti konečníku a pochvy k močové trubici,“ vysvětluje lékařka. Koledujete si tak o záněty a urologické potíže.

Pokud se navíc holíte, i pokožka ocení, že se alespoň na chvíli neotírá o oblečení. Nezapomeňte vysvléknout i svého partnera. Vysoké teploty totiž nesvědčí varlatům a zabíjejí spermie, spaní v chladu naopak reprodukční schopnosti zlepšuje.

A co vy? Spíte alespoň občas nahá? 

Reklama

Související témata:

Načítám