Hlavní obsah

Speciál o vysavačích: Jaký potřebujete a co si pohlídat při nákupu

Foto: Rowenta

Foto: Rowenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě to také znáte. Za hodinu má přijít návštěva a na koberci je směs drobků od dětí a písku ze psích tlapek a podlaha v kuchyni nese lepivé stopy rozlité šťávy. Jak s tím rychle zatočit? Vyberte si pomocníky, kteří udělají práci za dva!

Článek

Úklid je samozřejmou součástí každé domácnosti, a i když jsou ve stále větší oblibě moderní (tzv. tvrdé) podklady, jejichž údržba je zpravidla snadnější než čištění koberců, čas, který do úklidu investujete, je stále velký. „Dle našich interních průzkumů stráví průměrná evropská hospodyně 34 minut týdně vysáváním a 30 minut týdně vytíráním,“ vysvětluje Denisa Čarná, produktová manažerka značky Rowenta. A v domácnostech s dětmi či zvířecími miláčky zabere úklid podlah jistě mnohem déle.

Co s tím? Můžete si na pomoc přizvat různé šikovné pomocníky. Éra klasických vysavačů je už dávno překonaná a tihle noví pomocníci zkrátí dobu úklidu třeba i na polovinu – a v některých případech budou uklízet i bez vás.

Foto: Archiv firmy

Rowenta Clean&Steam RY7557WH zajistí vysávání a vytírání v jednom kroku, cena 7999 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Multifunkční vysavač Bissell CrossWave je použitelný na tvrdé podlahy i koberce, cena 9499 KčFoto: Archiv firmy

Jak vybrat ten pravý?

Který vysavač či mop je vhodný zrovna pro vaši domácnost, závisí hlavně na typu podlah, které máte, a samozřejmě i na míře běžného denního znečištění. Některé vysavače umějí vyčistit koberce i tvrdé podlahy, jiné se specializují hlavně na koberce a vysavače pracující na principu parního čištění vyčistí skvěle tvrdé podlahy, nejsou však většinou vhodné pro vysávání koberců.

Pro tvrdé podlahy, jako je dlažba, lino či marmoleum, využijete multifunkční vysavače často označované jako 2 v 1 nebo 3 v 1. „Vysavač 2 v 1 dokáže ušetřit polovinu času, protože vysává a vytírá v jednom kroku,“ vysvětluje Denisa Čarná. Úklid s těmito pomocníky není namáhavý a oceníte, jak dokonalého výsledku se dočkáte. Dokážou zlikvidovat i zaschlou špínu, parní čištění pak hravě vyhubí četné drobné organismy, které jsou vůči běžnému vysávání imunní. A vám odpadne protivné vyndávání a běhání zvlášť s vysavačem a zvlášť s mopem.

Máte doma velké koberce? Pak oceníte takový typ multifunkčního vysavače, který je určen především na čištění koberců a kromě suchého vysávání umí i šamponovat. Poslouží vám navíc také jako čistič na pohovku nebo čalounění.

Robotické vysavače jsou skvělé v tom, že pracují bez vás. Stačí je naprogramovat a udělají svou práci. Jejich nevýhodou je však nižší sací výkon, vyšší pořizovací cena a problém budete mít i v případě, že je váš dům či byt hodně členitý. Robotické vysavače využijete především pro denní čištění málo znečištěných tvrdých podlah a hodí se i na parkety. Koberce, a ještě jen ty nízké, však zvládnou vysát pouze ty výkonnější modely.

Foto: Archiv firmy

Robotický vysavač iRoomba 980 s funkcí „Vizuální lokalizace“, cena 26 989 Kč Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Philips AquaTrio Pro FC7088/01 – vysavač 3 v 1, který vysává, vytírá a vysouší, cena 11 999 KčFoto: Archiv firmy

Hlídejte spotřebu energie i vody

Výběr je velký, všímat byste si měli hned několika věcí – nejen funkčnosti, ale třeba i spotřeby energie. „Obecně je vhodné při nákupu vysavače sledovat energetický štítek, konkrétně třídu emisí – filtraci – a účinnost vysávání na koberci a na tvrdé podlaze. Nejlepší je vždy třída A. Na výsledku úklidu se ale také podepíše samotná konstrukce vysavače – tvarování hubice pro tvrdé podlahy a koberce i celého těla vysavače. U sáčkových třeba hraje obrovskou roli i velikost sáčku – ve větším lépe proudí vzduch, a přístroj tak vysává efektivněji,“ vysvětluje Iva Pavlousková z Datartu. Sledujte také ekologickou stránku, například kolik vody přístroje spotřebují.

Foto: Archiv firmy

VAX Dual Power – vysavač určený na mokré čištění koberců, cena 8990 KčFoto: Archiv firmy

Efektivita a pohodlné užívání

Co který vysavač umí a na jaký povrch je vhodný, se dozvíte z popisu produktů, jednotlivé vysavače od různých značek však mohou vypadat téměř stejně. Pak vám nezbývá než se při výběru řídit sledováním detailů, které vám používání spotřebiče usnadní: třeba odnímatelná nádržka na vodu ke snadnému napouštění, jednoduché čištění, kdy veškeré části lze vyjmout a vymýt, či délka doby provozu. Sledovat byste měli i to, zda přístroj vytírá či luxuje až do okrajů a jestli se dostane i pod nábytek.

A co funguje nejlépe? Recenze těch, kteří výrobek už používají, jsou k nezaplacení. Zajímají vás názory a zkušenosti uživatelů a řídíte se jimi při výběru spotřebiče?

Související témata:

Načítám