Hlavní obsah
Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Pokud máte rádi smetanová jídla, která se rozplývají na jazyku, jste tu dnes na správné adrese. Máme pro vás tip na špenátovou polévku!

10 min.
Příprava
34 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g listového špenátu
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 100 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Cibulku nakrájejte najemno a orestujte ji na rozpuštěném másle dozlatova. Pak ji zasypejte hladkou moukou a usmažte světlou růžovou jíšku. Tu pak zalijte horkým, ale ne vroucím vývarem a důkladně ji rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř a asi 15 minut vše vařte.

02.

Čerstvý špenát spařte na kapce oleje, nasekejte a přimíchejte do polévky, mražený stačí rozmrazit a přimíchat. Vše vařte ještě asi 3–4 minuty, a pak polévku odstavte z plotny a rozmixujte ji ponorným mixérem. Nakonec do ní vmíchejte zakysanou smetanu.

03.

Servírovat ji můžete s rozpečenou bagetkou, jako ozdoba na talíř se skvěle hodí ještě lžíce smetany nebo posypat povrch kouskem strouhané nivy.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 507,08 kJ
Bílkoviny7,81 g
Tuky28,69 g
Sacharidy19,71 g
Sůl1,75 g
SAFA14,94 g
Vláknina5,4 g
Cukry7,79 g
Související témata:

Načítám