Hlavní obsah

Špenátový prívarok s volským okem a bramborami

Hodnocení:
(41)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Ptáte se, co je to prívarok? Jde o hustou omáčku se zeleninou nebo luštěninami, která je typická pro slovenskou kuchyni. Podává se s masem, uzeninou, bramborami nebo vejci. Tento recept je inspirovaný mou oblíbenou slovenskou foodblogerkou Maťkou z blogu Stvory z kuchyne.

Ingredience pro:
3 porce
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve rozmixujte čerstvý špenát v mléce. Chce to trochu trpělivosti, ale jde to i tyčovým mixérem. 

Krok 2: Ve vyšší pánvi na másle krátce osmažte nasekaný česnek a cibulku. Přidejte hladkou mouku a společně orestujte.

Krok 3: Na jíšku nalijte špenátovou směs a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Směs přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Nakonec přidejte strouhaný parmazán a na zjemnění smetanu a chvíli provařte. Jak správně udělat domácí jíšku?

Krok 4: Nakonec prívarok dosolte a opepřete. Podávejte ho s vařenými bramborami a volským okem

Foto: Svatava Vašková

Přidat můžete samozřejmě i párek či kousek uzeného, ale rozhodně to není nutné

Máte rádi podobná jídla? Dejte si zadělávané kedlubny anebo pikantní kapustičky na smetaně.

ynezorPumanzeSaNyknalC
2. 2. 2022

Reklama

Sdílejte článek