Hlavní obsah
3,1
(44)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Ptáte se, co je to prívarok? Jde o hustou omáčku se zeleninou nebo luštěninami, která je typická pro slovenskou kuchyni. Podává se s masem, uzeninou, bramborami nebo vejci. Tento recept je inspirovaný oblíbenou slovenskou foodblogerkou Maťkou z blogu Stvory z kuchyne.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 300 g listového špenátu
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce parmazánu
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Nejprve rozmixujte čerstvý špenát v mléce. Chce to trochu trpělivosti, ale jde to i tyčovým mixérem. 

02.

Ve vyšší pánvi na másle krátce osmažte nasekaný česnek a cibulku. Přidejte hladkou mouku a společně orestujte.

03.

Na jíšku nalijte špenátovou směs a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Směs přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Nakonec přidejte strouhaný parmazán a na zjemnění smetanu a chvíli provařte. Jak správně udělat domácí jíšku?

04.

Nakonec prívarok dosolte a opepřete. Podávejte ho s vařenými bramborami a volským okem

Foto: Svatava Vašková

Přidat můžete samozřejmě i párek či kousek uzeného, ale rozhodně to není nutnéFoto: Svatava Vašková

Máte rádi podobná jídla? Dejte si zadělávané kedlubny anebo pikantní kapustičky na smetaně.

Reklama

Načítám