Hlavní obsah

Zadělávané kedlubny

Hodnocení:
(31)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Tento skoro zapomenutý recept dělala moje babička. Podobně jako fazolky nakyselo mohou být zadělávané kedlubny chutnou přílohou k dušenému masu nebo výborný plnohodnotný oběd či večeře s bramborami.

Ingredience pro:
3 porce
  • 4 kedlubny
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 2 lžíce másla
  • 1.5 lžíce hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce soli
Článek

Postup

Krok 1: Čerstvé kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky.

Krok 2: Dejte je vařit do osolené vody spolu s jedním bobkovým listem a dvěma kuličkami nového koření. Až kedlubna téměř změkne, slijte ji. (Vodu nevylévejte, můžete ji použít jako základ pro zeleninovou polévku.)

Krok 3: Mezitím si připravte máslovou jíšku. Na pánvi orestujte lžíci másla a hladkou mouku. Do jíšky nalijte postupně mléko a dokonale ho vmíchejte, aby vznikla hladká řídká bešamelová omáčka. Přidejte do ní dvě lžíce octa, zbytek nového koření, druhý bobkový list a celý pepř. Pár minut povařte na mírném ohni a míchejte. Pak z omáčky vyjměte všechno koření a dosolte ji. (Podívejte se, jak na bešamel krok za krokem.)

Krok 4: Do ochucené omáčky vložte uvařené kedlubny a zamíchejte.

Krok 5: Zadělávané kedlubny servírujte s na másle opečenými bramborami a vařeným vejcem. Posypte nasekanými oblíbenými bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou či koprem.

Foto: Svatava Vašková

Zadělávané kedlubny nakyselo vás překvapí

Urodilo se a nechce se vám kedlubny chroupat jen syrové? Potěší vás nakládaná kedlubna s česnekem, kedlubnové zelí, kedlubnová krémová polévka s vejcem. Výborné jsou kedlubnové placičky v troubě a určitě vyzkoušejte kedlubnový salát se sýrem a ředkvičkami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama