Hlavní obsah
3,1
(203)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Hitem pečení posledních měsíců jsou bezesporu mechové dorty, kterým sytě zelenou barvu propůjčuje čerstvý špenát. My jsme se místo do dortu pustili do muffinů, které skvěle fungují jako barevná a víceméně zdravá svačinka nebo snídaně. A děti si je zamilují!

30 min.
Příprava
30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 muffiny
Na těsto
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 1 vejce
  • 45 g cukru krupice
  • 40 ml olivového oleje
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička citronové kůry
Na krém
  • 60 g mascarpone
  • 50 g 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu
  • 1 hrst malin
Článek

Postup

01.

Špenát podle potřeby omyjte, nechte oschnout a pak ho po částech rozmixujte na drť. Díky špenátu je těsto nejen zářivě zelené, ale taky krásně vláčné a hebké.

02.

Troubu zapněte na 180 °C a muffinové formičky (nebo plech) vyložte papírovými košíčky. Celkem těsto vyjde asi na šest až sedm košíčků. Část z nich budete potřebovat na ozdobení, takže z uvedeného množství surovin vám podle velikosti vyjde čtyři či pět hotových nazdobených muffinů.

03.

Vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny, trvá to asi pět minut, do ní pak tenkým proudem zašlehejte olej. Já jsem použila olivový, ale klidně zvolte méně výrazný, třeba řepkový nebo slunečnicový.

04.

Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí. Moučnou směs pak střídavě s rozmixovaným špenátem vmíchejte do vajec vyšlehaných s cukrem a olejem. Přimíchejte i citronovou kůru.

Tip: Pečete často a nemáte vždy po ruce citrony s neošetřenou kůrou? Pořiďte si citronový éterický olej vhodný pro použití v potravinářství. Dávkujte ho jen po kapkách! Anebo si vyrobte perfektní domácí citronový extrakt – je to jednoduché, stačí citrony a vodka.

05.

Hotové těsto rozdělte do připravených muffinových formiček, vždy asi do 3/4 jejich výšky. Těsto ještě trochu vyběhne, tak ať má prostor a nepřeteče. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Muffiny by na povrchu měly maximálně lehce zezlátnout, rozhodně ne začít hnědnout.

06.

Upečené muffiny nechte zcela vychladnout a mezitím si připravte krém. Do šlehací mísy dejte studené mascarpone a studenou šlehačku, přisypejte cukr a vyšlehejte dohladka. Nechte lehce ztuhnout v lednici.

07.

Dva vychladlé muffiny rozlámejte na kusy a v mixéru nebo sekáčku rozmixujte na drť. Zbylé muffiny seřízněte dorovna a pomocí cukrářského sáčku na ně nastříkejte hromádku krému. Na krém pak hustě nasypejte zelené drobky: výsledek vypadá jako hromádka mechu. Ozdobte malinou či jiným ovocem, můžete použít i jedlé květy, třeba sedmikrásky nebo minimacešky.

Máte rádi barevné a přitom zdravé jídlo bez chemie? Pak oceníte jednoduchý recept na červené řepné palačinky anebo zelené špenátové karbanátky bez masa. A určitě vám zachutnají i žluté dýňové noky se šalvějovým máslem a parmazánem.

Reklama

Související témata: