Hlavní obsah

Šperky s kameny: Pomohou zatočit s únavou i odbourat stres

Foto: Gavrylovaphoto, Shutterstock.com

Foto: Gavrylovaphoto, Shutterstock.com

Reklama

Povídá se, že mají kouzelné schopnosti. Dokážou odehnat nebezpečí, potlačit stres i dodat energii. Není tedy divu, že jsou od nepaměti důležitou součástí špeřkařského řemesla. Moci i kráse vzácných kamenů lze snadno podlehnout, vyberte si ten pravý.

Článek

Po tisíce let se jimi zdobí ženy i muži a ani aktuální kolekce nejsou o polodrahokamy ochuzené. Klenoty, které vznikají v lůně neposkvrněné přírody, vypadají v kombinaci se stříbrem či zlatem vskutku královsky. Pokud k tomu ještě připočtete jejich léčivou sílu, musí vám být jasné, proč patří drahé kameny mezi nejpopulárnější komponenty šperkařů.

Módní trendy

Kromě opracovaných a dokonale hladkých polodrahokamů se ve špercích objevují také nerosty v surové formě. A zdá se, že tahle varianta má mnohem větší kouzlo než naleštěné a obroušené krystaly. Mimochodem podobné doplňky můžete ve výlohách obdivovat čím dál častěji a obrovský zájem je jasnou předzvěstí toho, že se na módním výsluní budou ještě dlouho vyhřívat.

Chcete zjistit, s čím vám pomůže růženín, komu se bude hodit šperk s achátem nebo kde seženete prsten s herkimer diamantem – čirým křišťálem z hor?

Vyberte si ten pravý kámen

  • Achát - Harmonizuje energie jing a jang, svému nositeli dodá sílu i ztracené sebevědomí a odežene stres.
  • Akvamarín - Je to kámen moře, a tak se stal talismanem námořníků, kteří věřili, že je ochrání před rozbouřenou vodou oceánu. Do života vnese klid, vždyť stejně jako achát odbourává stres. Také se používá při meditacích a působí příznivě na lidské zdraví.
  • Amazonit - Dokáže pohltit škodlivé elektromagnetické záření, které vysílají například mobilní telefony či počítače. Je symbolem prosperity a přináší naději i tam, kde se zdá, že už žádná není. Všem ostýchavcům pomůže vyjádřit pocity, které v sobě dusí.
  • Ametyst - Zbaví vás nočních můr a neklidného spánku. Navíc se díky němu dokážete rychleji rozhodnout a vaše mysl bude otevřenější, jasnější i bystřejší.
  • Citrín - Je ideální volbou pro ty, kteří trpí nezvladatelnou únavou, dobije jim baterky. Pomáhá i při obtížích s menopauzou či bolestivou menstruací.
  • Herkimer diamant - Získal svůj název podle Herkimer County, okresu ve státě New York. Těží se z dutin tamních dolomitových skal a díky svému tvaru a lesku se tomuto křišťálu přezdívá diamant. Navodí pocit harmonie a umí stimulovat lucidní snění.
  • Jaspis - Dovede vás k cíli, po kterém toužíte. Přivolává štěstí, pohlcuje negativní vibrace a pomůže předejít zbytečným konfliktům.
  • Turmalín - Očišťuje tělo od škodlivých látek a přispívá k regeneraci organismu. Podporuje soustředění a zvyšuje schopnost učit se novým věcem.
  • Rubín - Posiluje srdce a oběhovou soustavu a svého majitele chrání od všeho zlého. Přináší prosperitu a materiální hojnost.
  • Růženín - Je spojen s přátelstvím i láskou, a to nejen k ostatním, ale především k sobě samé. Má příznivý vliv na srdce, vnáší do života radost.
  • Křišťál - Je ze všech krystalů tím nejuniverzálnějším. Léčí tělo i duši, chrání člověka před negativními energiemi a napomáhá k soustředění.

Náhrdelníky 

Foto: Archiv firem

Zleva: modrozelený náhrdelník z přírodních kamenů Doca (prodává Fashionplanet), 599 Kč; pestrý náhrdelník z přírodních kamenů Edited (prodává About You), 619 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: náhrdelník s citrínem Pilgrim, 699 Kč; náhrdelník s ametystem Zara, 299 KčFoto: Archiv firem

Náramky 

Foto: Archiv firem

Zleva: náramek z 18karátového zlata, s perletí a amazonity Tous, 2008 Kč; náramek lapis lazuli se zlatem ALOve, 2168 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: náramek s 18karátovým pozlacením, akvamarínem, ametystem a růženínem Altman, 2390 Kč; pozlacený náramek s růženínem a říční perlou Mooyyy, 1990 KčFoto: Archiv firem

Náušnice 

Foto: Archiv firem

Zleva: stříbrné náušnice se surovými ametysty Šperke, 1190 Kč; náušnice ve zlatém odstínu s ametysty Jewelry Aphrodite (prodává Fler), 275 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: náušnice z pozlaceného sterlingového stříbra a surovým citrínem Decadorn (prodává Bella Rose), 1424 Kč; pestrobarevné náušnice s achátem Zara, 299 KčFoto: Archiv firem

Prsteny

Foto: Archiv firem

Zleva: stříbrný prsten s rubíny Adéla Schicker (prodává Czech Design), 3690 Kč; prsten z červeného zlata s modrým turmalínem Adore šperky, 30 000 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: stříbrný prsten s křišťálovým herkimer diamantem Nefertitis, 799 Kč; drhaný prsten s ručně broušeným křišťálem VZART, 799 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám