Článek
Postup
01.
Těstem vyložte koláčovou formu, vidličkou několikrát propíchejte dno, a pokud používáte křehké těsto, dejte na 15 minut předpéct na 180 stupňů (listové těsto není třeba předpékat). Smetanu smíchejte s nastrouhanou mozzarellou, ochuťte solí, pepřem, paprikou a bylinkami (nic nezkazíte ani stroužkem prolisovaného česneku) a potřete jí dno koláče.
02.
Zeleninu omyjte, mrkve oloupejte a všechnu zeleninu podélně nakrájejte škrabkou na plátky. Pokuste se mít všechny plátky podobně široké. Srolujte do pevné spirálky první plátek, obmotejte ji dalšími dvěma a posaďte doprostřed koláče. Postupně ze středu přidávejte další proužky zeleniny, až budete mít zaplněný celý koláč.
03.
Povrch osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte při 190 stupních asi 40 minut, až je zelenina měkká. Pak už nezbývá než sklízet obdiv.
Slaný koláč můžete připravit i z jarní zeleniny.