Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Sbalit do košíku všemožné dobroty a vyrazit na piknik! Připravili jsme pro vás recept na koláč, který báječně vypadá i chutná.

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
  • 1 plát křehkého těsta
  • 150 g zakysané smetany
  • 125 g mozzarelly
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks cukety
  • 2 ks lilku
  • 2 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Těstem vyložte koláčovou formu, vidličkou několikrát propíchejte dno, a pokud používáte křehké těsto, dejte na 15 minut předpéct na 180 stupňů (listové těsto není třeba předpékat). Smetanu smíchejte s nastrouhanou mozzarellou, ochuťte solí, pepřem, paprikou a bylinkami (nic nezkazíte ani stroužkem prolisovaného česneku) a potřete jí dno koláče.

02.

Zeleninu omyjte, mrkve oloupejte a všechnu zeleninu podélně nakrájejte škrabkou na plátky. Pokuste se mít všechny plátky podobně široké. Srolujte do pevné spirálky první plátek, obmotejte ji dalšími dvěma a posaďte doprostřed koláče. Postupně ze středu přidávejte další proužky zeleniny, až budete mít zaplněný celý koláč.

03.

Povrch osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte při 190 stupních asi 40 minut, až je zelenina měkká. Pak už nezbývá než sklízet obdiv.

Slaný koláč můžete připravit i z jarní zeleniny.

Související témata:

Načítám