Hlavní obsah

Slaný koláč: Také milujete quiche z jarní zeleniny?

Hodnocení:
(45)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Slané koláče z křehkého těsta „klamou tělem“ – vypadají jako mistrovský kousek, příprava je ale snadná a rychlá. Jsou chutné teplé i studené, snadno je přenesete třeba na návštěvu a do přípravy se rády zapojí i děti. S náplní můžete experimentovat – teď na jaře použijte sladký mladý hrášek a chřest.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 30 cm
Budete potřebovat:
  • 1 balení křehkého těsta
  • 4 vejce
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
  • 100 g goudy
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 hrst mladých hrášků
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Krok 1: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Koláčovou formu vyložte křehkým těstem (vymazat ji nemusíte, těsto obsahuje dost tuku). Okraje nechte mírně přečnívat, při pečení se stáhnou. Dno těsta propíchejte vidličkou a překryjte ho papírem na pečení. Na papír vsypte tři hrsti suchých luštěnin a dejte péct na 10–15 minut tzv. „na slepo“. Luštěniny zabrání těstu, aby příliš vyběhlo. K vaření se pak už nehodí, můžete je ale odložit a použít jako zátěž těsta příště.

Krok 2: Zatímco se těsto peče, připravte náplň. Do mísy nastrouhejte nahrubo sýr, přidejte vejce a smetanu. Osolte, opepřete a rozmíchejte vidličkou. Vyloupejte hrášek, z chřestu odstraňte dřevnaté konce.

Krok 3: Předpečené těsto vytáhněte z trouby a odstraňte papír s luštěninami. Vlijte náplň a přidejte zeleninu. Koláč vraťte do trouby a pečte 25 minut.

Můj tip: Tenhle slaný koláč vám dovolí experimentovat podle libosti: do náplně můžete přidat kousek pórku, osmaženou cibuli nebo kolečka mladé cukety. Pikantnější bude se sýrem s modrou plísní a úplně nepřekonatelný, když přidáte pár kostiček dopředu osmažené dobré slaniny.

Chutnají vám slané koláče? Nebo máte raději pizzu? V tom případě zkuste americkou s extra porcí sýra a omáčky!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama