Hlavní obsah
3,7
(55)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Slané koláče z křehkého těsta „klamou tělem“ – vypadají jako mistrovský kousek, příprava je ale snadná a rychlá. Jsou chutné teplé i studené, snadno je přenesete třeba na návštěvu a do přípravy se rády zapojí i děti. S náplní můžete experimentovat – teď na jaře použijte sladký mladý hrášek a chřest.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 cm průměr formy
  • 1 balení křehkého těsta
  • 4 ks vejce
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 100 g goudy
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 hrst čerstvého hrášku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Koláčovou formu vyložte křehkým těstem (vymazat ji nemusíte, těsto obsahuje dost tuku). Okraje nechte mírně přečnívat, při pečení se stáhnou. Dno těsta propíchejte vidličkou a překryjte ho papírem na pečení. Na papír vsypte tři hrsti suchých luštěnin a dejte péct na 10–15 minut tzv. „na slepo“. Luštěniny zabrání těstu, aby příliš vyběhlo. K vaření se pak už nehodí, můžete je ale odložit a použít jako zátěž těsta příště.

02.

Zatímco se těsto peče, připravte náplň. Do mísy nastrouhejte nahrubo sýr, přidejte vejce a smetanu. Osolte, opepřete a rozmíchejte vidličkou. Vyloupejte hrášek, z chřestu odstraňte dřevnaté konce.

03.

Předpečené těsto vytáhněte z trouby a odstraňte papír s luštěninami. Vlijte náplň a přidejte zeleninu. Koláč vraťte do trouby a pečte 25 minut.

Tip: Tenhle slaný koláč vám dovolí experimentovat podle libosti: do náplně můžete přidat kousek pórku, osmaženou cibuli nebo kolečka mladé cukety. Pikantnější bude se sýrem s modrou plísní a úplně nepřekonatelný, když přidáte pár kostiček dopředu osmažené dobré slaniny.

Chutnají vám slané koláče? Nebo máte raději pizzu? V tom případě zkuste americkou s extra porcí sýra a omáčky!

Načítám