Hlavní obsah

Spočítáno! Úklidem spálíte až 1000 kalorií!

Foto: dailymail.co.uk

Vydrbat kamennou podlahu či schody hezky postaru a ručně je dost náročné, kalorie jen lítají. To ostatně zjistila i FionaFoto: dailymail.co.uk

Reklama

V padesátých letech minulého století byly ženy výrazně štíhlejší než dnes. A prý jim k tomu pomáhal běžný domácí úklid. Britský deník Daily Mail proto spočítal, kolik kalorií lze při uklízení spálit. Když si navíc tuto činnost ztížíte pár cviky, není to rozhodně málo!

Článek

Říkáte si, že podlaha se vytírá dnes stejně jako před padesáti lety? Omyl! Tehdejší hospodyňky neměly tolik technických vymožeností a práci jim neulehčovaly ani žádné speciální čisticí prostředky.

Nový britský průzkum ale ukázal, že i díky dřině v domácnosti se ženy pyšnily v průměru o patnáct centimetrů užším pasem! Proto se Fiona Duffy z deníku Daily Mail rozhodla s pomocí britské fitness trenérky Kim Ingleby spočítat, kolik se dá tradičním úklidem domu, navíc ozvláštněným o pár cviků, spálit kalorií. A takhle to dopadlo!

Drhnutí kamenné dlažby

Dneska to ručně dělá už málokdo. S těmito povrchy si totiž snadno poradí vysokotlaký wap čistič. Ale co to zkusit postaru? Vezměte si rejžák, zaklekněte, stáhněte břicho a hýždě, a oběma rukama drhněte. Pokud budete provádět tahy po diagonále, je to dokonalé cvičení na posílení břišních svalů a na formování pasu.

Výsledek: Za 77,5 minuty spálíte 262 kalorií.

Vysávání

V prvé řadě zapomeňte na robotické vysavače, i když existuje minimálně 7 důvodů, proč si je koupit!. Klasický starý vysavač, který rozhodně nebyl nijak extra lehký a neměl takový tah, jako ty dnešní, již asi neseženete, proto si tuto činnost trošku ztěžte a mezi každým pokojem udělejte dvacet dřepů a dvacet výpadů.

Výsledek: Za 43 minut spálíte 90 kalorií.

Utírání prachu

Tahle činnost je výborná především na formování svalů na ruce. Samotné utírání prachu je trochu nuda, tak si mezi každým pokojem udělejte patnáct kliků a patnáct obrácených kliků, kterými posílíte tricepsy (přesný popis cviku najdete ve článku Připravte tělo do plavek: Mějte štíhlé ruce!).

Výsledek: Za 38 minut spálíte 92 kalorií.

Leštění nábytku a vytírání

Každou plochu leštěte či vytírejte dvě minuty v kuse. Dělejte rychlé krouživé pohyby a nebojte se na hadr či mop pořádně zatlačit. Po dvou minutách přerušte leštění, udělejte dvacet výskoků a jednu minutu na místě rychle běhejte.

Výsledek: Za 51 minut spálíte 105 kalorií.

Mytí oken

Žádné hadry z mikrovlákna, žádné speciální přípravky na mytí oken, žádné stěrky. Zkuste si vystačit se zmuchlanými novinami, obyčejným hadrem, vodou, do které pro lesk kápnete trochu octa. A pro větší efekt si dejte po každém umytém oknu dvacet sklapovaček.

Výsledek: Za 52 minut spálíte 125 kalorií.

Úklid kuchyňské linky

Místo rozstřikování přípravku na odmašťování a lehounkého stírání si vyrobte pastu z jedlé sody, vody a citronové šťávy. Vydrhnout tím troubu, mikrovlnku a třeba i digestoř vám dá rozhodně mnohem víc zabrat. Ale protože dnešní kuchyňské spotřebiče jsou už často vybaveny samočisticím programem, můžete si práci ztížit tím, že si párkrát zaběháte na místě, nebo pokud máte doma schody, několikrát je vyběhnete nahoru a dolů.

Výsledek: Za 35 minut spálíte 214 kalorií.

Úklid koupelny

Dnes má každá žena doma speciální tekutý písek nebo jiný přípravek na mytí vany, umyvadla a toalety. Dříve si ženy vystačily se směsí citronu a soli, ale vy si můžete úklid koupelny ztížit tím, že si mezi cíděním vany, umyvadla a podobně vždy lehnete na záda, pokrčíte kolena a budete zvedat hýždě. Zkuste to vždy alespoň patnáctkrát.

Výsledek: Za 44 minut spálíte 84 kalorií.

Foto: dailymail.co.uk

Koupelna a třeba leštění zrcadel? Možná se to nezdá, ale vaše svaly dostanou pořádně zabratFoto: dailymail.co.uk

Tip redakce:Především záchod bývá trochu oříšek. Uklidit ho opravdu důkladně není tak snadné, jak to vypadá. Jak ho mít opravdu hygienicky čistý, se dočtete v článku 10 kroků k dokonale čisté toaletě.

Závěr aneb Co na to Fiona Duffy

„Celý úklid mi zabral pět hodin a čtyřicet minut a spálila jsem celkem 972 kalorií. Fitness trenérka Kim pak spočítala, že vzhledem k mé váze, výšce, stavu metabolismu a podobně, to je stejné, jako kdybych hodinu v kuse běžela rychlostí třináct kilometrů v hodině nebo dvě hodiny svižně plavala či tři hodiny hrála basket, fotbal nebo tenis. Kromě toho se ale můj dům nádherně leskne a já opravdu rozumím tomu, proč byly naše babičky tak štíhlé."

Tak co, zkusíte to? Nebo raději úklid trochu odbydete a vyrazíte do fitka?

Reklama

Související témata:

Načítám