Hlavní obsah

Sporák na pevná paliva pro vaření i topení

Reklama

Technický pokrok ovlivňuje téměř všechny stránky životního stylu v moderním světě, vybavení domácností nevyjímaje. Ale je tady něco, co dobře fungovalo v minulosti a neztrácí na své aktuálnosti i nyní. Týká se to domácích spotřebičů na pevná paliva včetně takových, které lze používat k přípravě pokrmů a přitom získávat teplo k ohřevu, jestli ne celého rodinného domu, tak určitě několika místností v něm.

Článek

Domácí spotřebiče na pevná paliva – kotle, kamna, sporáky aj. – pracují na principu spalování uhlí, dřeva nebo dřevěných briket. I když v posledních letech význam uhlí jako paliva pro individuální využití v domácnostech klesá, důležitost dřeva byla zachována a poptávka po něm neustále roste. Tuto skutečnost potvrzuje mimo jiné přítomnost celé řady výrobců spotřebičů na pevná paliva. Nabídka produktů v tomto segmentu na trhu je velmi široká, ale podíváme se na jeden, který nám dovoluje snad nejuniverzálnější využití – sporák.

Sporák KVS MORAVIA 9100 patří ke klasickým modelům na pevná paliva

Moderní sporák na pevná paliva je určen především k přípravě pokrmů, a tím pádem patří ke kuchyňskému vybavení. Zároveň s tím jeho schopnost vytápět poměrně velký prostor z něj také činí slušný zdroj tepla. V některých zemích, především v Itálii, Francii, Rakousku a Německu sporáky na pevná paliva neztrácely na své aktuálnosti prakticky nikdy, o čemž svědčí pokračující výroba tradičních značek. V kuchyních mnohých tamních rodinných domů můžeme vidět dokonce sporáky dva. Ten na pevná paliva míval jen doplňující úlohu náhradního a víkendového spotřebiče, ale v posledních letech jeho význam znovu roste. Důvod je zřejmý – neustalý růst cen elektrické energie a plynu.

Sporák na pevná paliva KVS MORAVIA 9103 má velkou troubu a rozměrné topeniště přestavitelné na letní a zimní provoz

Sporáky KVS MORAVIA mají standardně napojení ke komínu ze zadní i boční stěny a varné plotny

Technický pokrok je samozřejmě poznat i v tomto odvětví. Je to dáno neustále se zpřísňujícími ekologickými a bezpečnostními předpisy pro provoz spotřebičů na pevná paliva. Ke všemu je tady snaha všech výrobců vyvíjet spotřebiče, které uspokojí různorodé požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků. V poslední době přibývá spotřebičů na pevná paliva včetně sporáků, které mají zabudovaný výměník tepla – ohřívač vody, a toto provedení umožňuje skutečně všestranné využití. Sporák s výměníkem je určen k napojení na radiátory ústředního vytápění a bojler k ohřevu vody. V případě použití dřeva nebo dřevěných briket jako paliva lze zajistit ekologický provoz, navíc je toto palivo dnes dostupné pro širokou skupinu uživatelů.

Sporák KVS MORAVIA 9100 s teplovodním ohřívačem muže být napojen na 2 až 4 radiátory ústředního vytápění a 60l bojler k ohřevu vody

Přímo markantní je také vývoj designu. Dávno pryč jsou časy, kdy sporák na pevná paliva svým vzhledem spíše odpuzoval, byl zdrojem velkého znečištění a vlastně něčím, co do moderní kuchyně prostě nepatří. Dnes u některých modelů zákazník na první pohled dokonce nepozná, jestli je sporák elektrický, plynový nebo na pevná paliva, což například potvrzují zkušenosti některých prodejců při prezentacích na různých veletrzích. Mnoho výrobců dnes vybavuje některé typy sporáků proskleným topeništěm, díky čemuž se naskytuje přímý pohled na hořící dřevo – vizualizace ohně, což bylo dříve dostupné spíše jen u krbových kamen nebo obdobných spotřebičů.

Nová modelová řada sporáků KVS MORAVIA, typ 9112, má velké topeniště pro palivové dřevo délky do 450 mm

Pro sporáky KVS MORAVIA s troubou lze vybrat různé doplňky včetně sklokeramické varné plotny, nerezového rámu a několika barevných provedení

Na závěr můžeme ještě připomenout nezávislost sporáků na pevná paliva na elektrické energii nebo plynu. Tuto skutečnost jistě ocení nejen spotřebitelé běžných domácností, ale i chalupářská komunita, která je v Česku nezanedbatelná. Instalace těchto spotřebičů vyžaduje menší stavební úpravy a přítomnost komínu, který lze opatřit také dodatečně.

Prosklená dvířka topeniště sporáku KVS MORAVIA 9112 poskytuji přímý pohled na hořící dřevo pro vizuální kontrolu spotřeby paliva

Moderní design sporáku KVS MORAVIA 9112 umožňuje různé varianty jeho instalace v domě

Více informací na: www.kvs-ekodivize.cz/dvorce.

KVS EKODIVIZE a. s., závod Dvorce – výrobce sporáků a kamen KVS MORAVIA

Reklama

Související témata:

Načítám