Hlavní obsah

Spotřebiče, které pracují (skoro) zadarmo

Foto: Thinkstock

Nové spotřebiče potřebují ke svému provozu až o čtyřicet procent méně energie než ty staršíFoto: Thinkstock

Reklama

Dražší elektřina, dražší voda… děsí vás ekonomické zprávy, které hlásí, jak všude porostou ceny? Přísného šetření a utahování opasků se však bát nemusíte. Zvládnou to za vás chytré spotřebiče, které pracují už téměř zadarmo. Že je neznáte? Zde je sedm z nich!

Článek

Úsporný provoz, jednoduché ovládání, které vám nedovolí dělat chyby, ale i jednoduchá údržba – tak by se daly shrnout novinky, které se objevily na vyhlášeném mezinárodním veletrhu IFA, který se již tradičně konal počátkem září v Berlíně. V nejbližších dnech a týdnech je najdete i v obchodech. Který je pro vás ten pravý?

1. Dlouhá řada plusek znamená plus pro vás

Digitální kompresor a sedm chytrých čidel, umístěných uvnitř i vně přístroje, které neustále vyhodnocují teplotu a vlhkost, a účinně tak řídí provoz, pomohlo firmě Samsung zařadit její novou chladničku ze série G do energetické třídy A+++. Další plus nabízí její velký objem. I když má standardní rozměry, velikost chladicí a mrazicí zóny dosahuje až 400 litrů. Samozřejmostí je LED osvětlení vnitřního prostoru, umístěné prakticky v bocích chladicího prostoru. Cena by se měla pohybovat od 17 500 korun výše.

Foto: Samsung

Jedna z nejúspornějších chladniček na trhu nabízí užitný objem až čtyři sta litrůFoto: Samsung

Jak správně číst v energetických štítcích, napoví článek Nové spotřebiče ušetří tisíce!.

2. Rychlejší vaření rovná se levnější vaření

Velmi rychlý, a tím i úsporný ohřev vody dělá z kávovaru Nespresso Lattissima+ jeden z nejlepších přístrojů na trhu. Šálek lahodného nápoje připraví za méně než jednu minutu. Má navíc praktickou odnímatelnou nádobku na mléko, intuitivní regulaci objemu mléčné pěny i tlačítko pro samočištění mléčné trysky. Doma ho můžete mít za 7920 korun.

Foto: Nespresso

Nejen ve spěchu oceníte kávu uvařenou za méně než minutuFoto: Nespresso

3. Nenáročné na prostor

Speciální ostřikovací rameno, jež zajistí výbornou cirkulaci vody v horním koši a bezuhlíkový magnetický motor s vysokým výkonem a zároveň tichým chodem řadí nové úzké myčky Siemens speedMatic 45 do energetické třídy  A++. I když mají šířku jen 45 centimetrů, zvládnou najednou umýt až 10 sad nádobí, a to díky možnosti úpravy vnitřního prostoru košů. Cena myčky zatím nebyla stanovená.

Foto: Siemens

Do myčky široké jen 45 centimetrů naskládáte díky šikovně řešenému vnitřku i deset sad nádobíFoto: Siemens

4. Konec přesudků, zde je úsporná sušička!

Sušička prádla jako zbytečný domácí pomocník, který akorát žere velké peníze? Na to zapomeňte! Nové sušičky Miele totiž neustále měří během sušení kvalitu a tvrdost vody, v níž bylo prádlo vyprané, protože má vliv na elektrickou vodivost, a tím i spotřebu. Oblečení tak vyndaváte optimálně usušené, přístroj neběží zbytečně a nespotřebovává tím další energii. Navíc jsou vybaveny i ochranou proti pomačkání a celou řadou speciálních programů. K výhodám náleží i úspora energie, která činí až čtyřicet procent oproti jiným sušičkám. Navíc nezapomeňte, že Sušička za vás i vyžehlí, proto ušetříte další peníze za provoz žehličky. O času ani nemluvě! Jen na začátek si musíte připravit částku 42 990 korun.

Foto: Miele

Usušit prádlo v tomto přístroji stojí méně než deset korunFoto: Miele

5. Robot šetří hlavně čas

Raději byste šetřili čas než peníze? V tom vám pomůže zdokonalený robotický vysavač NaviBot S, jenž se díky výšce pouhých osm centimetrů dostane i pod nábytek s nižšími nožkami. Je vybaven funkcí automatického vyprazdňování prachu, který vysype v dokovací stanici do centrálního „koše“, dobije se a znovu je připraven k dalšímu úklidu. Cena by se měla pohybovat kolem 12 000 korun.

Foto: Navibot

Díky výšce pouze osm centimetrů vysaje robot pod skříní i postelíFoto: Navibot

6. Jako robot funguje i trouba

Zamilovali jste se do robotických vysavačů, protože pracují samy? Podobnou službu dokážou udělat i trouby. Je tedy třeba si zvolit pečicí trouby CulinArt výrobce Miele s dvaceti pěti automatickými programy. Do nich stačí vložit potraviny a o více se starat nemusíte! Jsou vybavené i funkcí takzvaného klimatické pečení, kdy se pokrmy nevysušují, mají nepřilnavý povrch bočních stěn i plechů, proto se na ně nic nenapálí a vy nebudete muset trávit dlouhé minuty jejich čištěním. Stačí obyčejná houbička a běžný odmašťovací prostředek. Doporučená cena činí 38 990 korun.

Foto: Miele

Tato trouba umí péct sama. A dokonaleFoto: Miele

7. Automatický provoz zvládnou i kávovary

Na automatickém povozu si zakládá i nový kávovar  Bosch Tassimo. Přesně ví, jak postupovat při přípravě espressa, cappuccina i horké čokolády. Ze speciálního kódu, vyraženého na každé kapsli, kterou vkládáte do přístroje, si přečte informace, o jaký typ nápoje jej právě žádáte, a tomu přizpůsobí množství vody, teplotu i rychlost spařování. Prodávat by se měl za 3690 korun.

Foto: Bosch

Tento kávovar si sám přečte návod, jak pro vás připravit to nejlepší espresso.Foto: Bosch

Který z těchto přístrojů by se nejvíce hodil k vám domů?

Reklama

Související témata:

Načítám