Hlavní obsah

Správný dudlík pro dítě? Víme, jak ho vybrat

Foto: Thinkstock

I dudlíky mají svoje pravidla pro použitíFoto: Thinkstock

Reklama

Bez dudlíku neboli šidítka se neobejde skoro žádné miminko. Jenže v každém obchodě s potřebami pro děti, v každém hypermarketu i lékárně jich je velká spousta. Liší se velikostí, materiálem i tvarem. Který je ten nejlepší? Podle čeho dudlík vybírat a na co si dát pozor?

Článek

Jakkoli se mluví o tom, že by se dětem dudlík dávat neměl, že může poškodit jejich chrup či zdeformovat dásně, mnoho maminek na něj stejně nedá dopustit. „Hodně se o tom mluví, ale podle mě je lepší klidné dítě s dudlíkem, než neklidné bez dudlíku,“ říká k tomu pediatr Jiří Chudáček.

Tip redakce:Je dokázáno, že děti si vždycky poradí. A než se rozhodnete šidítko striktně odmítnout, přečtěte si článek Dudlík, nebo palec: Co je horší?.

A přesně proto si řada maminek dudlík tak pochvaluje. Vždyť jen jemu často vděčí za trochu klidu či pár hodin nerušeného spánku. Jenže naše praprababičky to měly jednodušší, vystačily si s obyčejným sladkým cumlem. A naše babičky či maminky také neměly moc z čeho vybírat, v obchodech byl většinou jeden druh dudlíku. Ale dnes? Dudlíků je celá řada!

Na velikosti záleží

Prvním, co byste při výběru šidítka pro své dítě měli sledovat, je jeho velikost. Vyrábí se totiž dudlíky pro miminka ve věku 0 až 6 měsíců, 6 až 12 měsíců a 12 až 18 měsíců. A dokonce se dají sehnat i speciální dudlíčky pro předčasně narozené děti nebo děti s nízkou porodní váhou!

Foto: Thinkstock

Každé období ve věku od 0-18 měsíců má svůj dudlíkFoto: Thinkstock

A zrovna v tomto případě nejde o snahu výrobců donutit rodiče kupovat každý půlrok nové dudlíky. Není totiž vůbec rozumné, aby čerstvě narozené miminko cumlalo dudlík určený pro batolata. Rozdíl ve velikosti jejich pusinky je značný, tudíž správná velikost dudlíku snižuje riziko deformace patra či zoubků.

Informace o tom, pro jak staré děti je šidítko určeno, bývá uvedena přímo na obalu. Pokud tam tato informace není nebo je tam psáno, že jde o univerzální velikost, raději se tomuto šidítku vyhněte.

Silikon, nebo kaučuk?

Na našem trhu jsou k dostání dudlíky vyrobené ze dvou přírodních materiálů. Jde o šidítka silikonová, která jsou průhledná, a kaučuková, která mají typické žlutohnědé zabarvení. Uvádí se, že silikon by měl být trvanlivější, dudlík by toho tedy měl vydržet víc, než ten kaučukový. Ovšem vezmeme-li v úvahu výměnu šidítek z hygienických důvodů, nebo i z důvodu toho, že nám z něj dítko vyrostlo, je to nejspíš jedno. V tomto případě je dobré, nechat vybrat dítě. Některá miminka dávají přednost kaučuku, který bývá o něco měkčí a sání je tak jednodušší, jiná zas preferují silikon. Jednoduše zkoušejte, brzy zjistíte, co funguje zrovna na váš poklad.

Obyčejné, nebo ortodontické?

Další věc, která dudlíky odlišuje, je jejich tvar. Koupit můžete klasické dudlíky, které mají tvar kapky, ale také takzvaná ortodontická neboli anatomicky tvarovaná šidítka. Jejich vnitřní část je zkosená a podle výrobců zaručuje správnou polohu jazyka při sání, čímž se údajně předchází vzniku různých ortodontických vad. Názory na tyto dudlíky jsou ale různé.

„Já nemám pocit, že by tyto dudlíky byly nějak výrazně šetrnější. Každopádně všichni jsme na nějakém dudlíku vyrostli, a nic strašného se nám nestalo,“ tvrdí Jiří Chudáček. Jeho názor pak sdílí i stomatoložka Jitka Hrachová z Lékařského domu v Praze 7. „Z mého pohledu je to úplně jedno, oba dva typy mohou zoubky asi zkřivit úplně stejně. Ovšem není se čeho bát, ve chvíli, kdy se dítě dudlíku zbaví, zoubky se zcela spolehlivě vrátí do správné polohy," říká Jitka Hrachová.

Dvaatřicetiletá maminka Monika má ale trochu jiný názor. „Já samozřejmě nevím, jestli je to vážně jen tím dudlíkem, ale moje první dítě mělo klasický obyčejný dudlík a první zoubky mu narostly trochu křivě. Druhé dítě cumlalo jen ten ortodontický a zuby má nádherně rovné,“ uvádí Monika.

Obecně ale platí, že spíš než na tvaru dudlíku záleží na tom, jak moc, a hlavně jak dlouho dítko šidítko vyžaduje.

Tip redakce:Kdyby šlo jen o dudlík, byla by to koneckonců legrace. Přesvědčí vás o tom článek Dětské zlozvyky: legrační i děsivé.

A jak jste na tom s „ dudlíkovou politikou" vy? Podle čeho šidítko vybíráte?

Reklama

Související témata:

Načítám