Hlavní obsah

Sprcha za dvě koruny? Jde to!

Foto: Hansgrohe

Moderní baterie spotřebují necelých šest litrů vodyFoto: Hansgrohe

Reklama

Vodovodní baterie. Na první pohled vypadají už desítky let skoro stejně a většina lidí u nich zaznamenala jedinou změnu – nahrazení dvou kohoutků jednou pákou. Jenže baterie se mění. Díky inovacím umí filtrovat vodu, snižovat průtok tak, že ušetříte desítky litrů vody, ale nejen to. I se nově vybarvily!

Článek

Dokonalost vodovodních baterií je opravdu jinde, než jsme si mysleli. Výrobci je doplňují filtry na úpravu vody, proto už není třeba domů kupovat balené vody. Stejně kvalitní voda nám poteče, ovšem mnohem levnější, přímo z vodovodní výpusti.

Zapomeňte na balenou vodu!

Zařízení na úpravu vody, které se montuje přímo na baterii, už začíná být standardem a nabízí ho čím dál tím víc firem. Princip je jednoduchý. Mezi potrubím a armaturou máme – zpravidla ukrytý pod kuchyňskou linkou, méně častěji bývá na samotné výpusti – speciální filtr, kterým voda prochází.

„Do skleničky nám teče voda bez takových látek, jako jsou těžké kovy, vápno či chlór a dalších příměsí kazících její chuť. Je tedy prakticky stejná jako ta balená, která nás vyjde několikanásobně dráž a navíc po ní zůstávají miliony plastových lahví,“ popisuje David Horyna z firmy Grohe.

Přitom filtr vydrží na čištění zhruba pěti set litrů vody a lze ho nastavit tak, aby si poradil s vodu jak velmi měkkou, tak tvrdou. Výrobci si jsou vědomi, že v kuchyni potřebujeme i vodu na mytí či vaření a v tomto případě je její filtrování plýtváním. Proto si lze u některých zařízení zvolit, zda chceme, aby voda filtrem tekla, nebo ne.

Foto: Aquatrade

Baterie Soffi připomínají kalich květinFoto: Aquatrade

Stříbrná je out

Mění se však i vzhled, přesněji řečeno barva baterií. Za standard se sice stále považují ty stříbrné chromované. Ale mezi novinkami určenými do koupelny najdeme spoustu baterií v barvě šampaňského. „Jde o teplé, jasně zlatavé odstíny, které působí v interiéru mnohem jemněji a tepleji než stříbrné baterie,“ říká Katja Kramárová ze společnosti Villeroy & Boch. Konkurencí ke kovovým bateriím se pak stávají i baterie v bílé a černé barvě, vše s matným povrchem. Jednoduché a hranaté také nahrazují ty zaoblené, které jsou příjemnější na dotyk a také lépe odpovídají současným trendům.

Ovšem i ve světě vodovodních baterií se prosazují výrazné barvy, a to například na plastových částech sprchových hlavic. A nejde o žádné nudné odstíny. Rozstřikovací část může být nejen modrá, červená či zelená, ale také růžová, oranžová, fialová a v nabídce jsou i další trendové odstíny. Kdo se děsí, co s takovou baterií bude dělat, až se mu okouká, je třeba připomenout, že ji stačí jednoduše odšroubovat a vyměnit. Cena těch nejjednodušších začíná zhruba na stokoruně, za ty designové se platí kolem tisícovky.

Začarované hlavy

Velkou změnou procházejí sprchové hlavice i po technické stránce. A to jak ty hlavové, tak ruční. Mění se nejen jejich tvar a barva, ale hlavně se stávají úspornější a dokonce si lze pootočením měnit jednotlivé proudy vody – speciální masážní, nebo také připomínající tekoucí vodu z kohoutku. Ty jsou ideální třeba k mytí vlasů. Ke sprchování je nejpoužívanější jemný déšť, kdy voda při kontaktu s pokožkou neštípá.

Ke standardu začíná patřit stop či eko tlačítko, kterým lze snížit množství protékající vody až o polovinu. Za minutu proto při pětiminutové sprše spotřebujeme necelých třicet litrů. Pokud platíme za kubík vody 65 korun, jedna taková sprcha nás pak přijde na necelé dvě koruny. A za takové peníze si lze sprchu dopřát i více než jednou denně, nemyslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám