Hlavní obsah

Srdce a cévy: Jsou skutečně zdravé?

Reklama

Srdce dělá náš život životem. Otevírá se citům, dává nám poznat, co je to láska, a zároveň je naším hnacím motorem. Zajímali jste se ale někdy o to, jak jsou na tom srdce a cévy po zdravotní stránce?

Článek

Srdečně cévní choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí vůbec (až 50 %). Na jejich propuknutí mohou mít vliv věk, pohlaví, váha, krevní tlak, genetické faktory, ale také výživa, sport a další nemoci, se kterými se člověk potýká, například diabetes. Zákeřnost těchto chorob navíc tkví v tom, že se navenek často nijak neprojevují a nebolí. Jednoho dne zkrátka propuknou a naše tělo se s nimi musí poprat.

Česká populace na tom není úplně nejlépe. Ve srovnání s vyspělými zeměmi EU je u nás úmrtnost na srdečně cévní onemocnění dokonce dvakrát vyšší. Podle kardiologů se ale za posledních 10 let podařilo snížit úmrtnost na nemoci srdce a cév o 20 %, a to především díky účinnějším diagnostickým a léčebným postupům.

Odhalte riziko onemocnění včas

Poznat, že je něco v nepořádku, pro nás není vždy jednoduché. Zahraniční studie ale prokázaly možnou souvislost propuknutí srdečně-cévních chorob s cévním věkem, který nemusí být vždy shodný s věkem biologickým. Že jste o něm ještě neslyšeli?

Cévní věk se zjišťuje na základě rychlosti tzv. pulsové vlny, která se připodobňuje vlně zvukové. Vzniká při stahu srdce a vypuzení krve do systémového řečiště. Zdravé tepny jsou pružné a pulsové vlny se v nich šíří pomalu. S přibývajícím věkem a nezdravým stylem života však tepny tuhnou a pulsové vlny se šíří rychleji. Jednoduše řečeno, čím tužší jsou cévy, tím rychlejší je pulsová vlna a riziko propuknutí srdečně-cévních chorob se zvyšuje.

Přístroj agedio B900 měřicí cévní věk

Nechte si cévní věk změřit

Zaměřte se na prevenci a nechte si cévní věk změřit ještě dříve, než se u vás srdečně cévní onemocnění vyskytnou. Cévní věk si můžete nechat změřit ve vybraných lékárnách. Měření je podobné měření krevního tlaku – je jednoduché, bezbolestné a trvá přibližně 10 minut. Výsledky se dozvíte ihned, přičemž lékárníci s vámi váš zdravotní stav zkonzultují a doporučí další postup, popřípadě návštěvu lékaře.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Načítám