Hlavní obsah

Stahovací pásky v akci: sedm způsobů použití

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastové proužky s očkem na konci, nejčastěji bílé barvy, se nacházejí v montážním kufříku snad každého řemeslníka. Také si je opatřete! Co když už zanedlouho nastane situace, kdy se vám budou náramně hodit?

Článek

Nejsou výjimkou situace, kdy potřebujete něco upevnit, přitáhnout, nebo zafixovat, ale lepidlo není to pravé řešení. Na provázek se nemůžete spolehnout, tak co teď? Sáhněte po stahovacím, chcete-li strečovém pásku. Očko na jeho konci má totiž poměrně pevnou zpětnou brzdu, která po provlečení udrží plastovou „nudli“ na svém místě. Odstranit se obvykle dá jen tak, že ji přestřihnete.

Dodejme, že k dostání jsou v hobby marketech, a to v několika délkách. Nejčastěji se používají deseti či dvanácticentimetrové, o tloušťce zhruba tři milimetry. Prodávají se v balení po desítkách kusů, v ceně kolem 20 Kč. Výjimečně se můžete setkat i s barevnými či silnějšími variantami, které mají větší očko se zoubkem a fungují podobně jako klasický pásek do kalhot.

Když se pokazí zip

Pračka, ale hlavně sušička dokáže z jezdců na zipu udělat pokrouceného hada, který odmítá fungovat, a obyčejně odpadává část, bez které nelze jezdce uchopit. Máte-li dojem, že mikina nebo bunda je tím pádem zralá na vyhození, zadržte! Do očka zipového jezdce navlékněte pásek, protáhněte očkem a uzpůsobte tak, aby vzniklá smyčka pořádně držela. Dobře, není to žádná nádhera, ale funkčnost je v tu chvíli asi přednější…

Foto: Tomáš Rubín

Opravit jezdce na zipu pomocí šikovného udělátka z plastu dokáže opravdu každý Foto: Tomáš Rubín

Šanon netřeba

Někdy potřebujete spojit dohromady několik listů a sešívačka na to nestačí. Můžete sice použít šanon s pákovým mechanismem, ale strečové pásky jsou mnohem levnější. Stačí procvaknout listy děrovačkou, protáhnout pásky a podle tloušťky štosu odstřihnout zbývající konce.

Foto: Tomáš Rubín

Jen počítejte s tím, že z takového „šanonu“ vyndáte stránku jen tak, že ji vytrhnete... Foto: Tomáš Rubín

Hravé odpoledne s dětmi

Venku prší, děti se nudí, tudíž zlobí, a vy marně přemýšlíte, jak je zabavíte. Zkuste narychlo vyrobit bublifuk. Do misky dejte vodu se saponátem na nádobí a očko pro foukání bublin vyrobte právě z montážního pásku. Velikost necháme na vás.

Foto: Tomáš Rubín

Z montážní pomůcky je rázem hračka i pro ty nejmenšíFoto: Tomáš Rubín

Pomocník na cesty

Dovolenková sezona se blíží a s ní i balení kufrů. Pokud nemůžete najít malý zámeček na zajištění zipu, nevadí. Oba jezdce spojte dohromady právě plastovým páskem. Při vybalování ho jednoduše přestřihnete. Jen si nezapomeňte přibalit do kufru jeden navíc na zpáteční cestu.

Foto: Tomáš Rubín

Zajistit zavazadla se opravdu vyplatí, hlavně když je nemůžete mít pořád na očích, třeba při cestování letadlemFoto: Tomáš Rubín

Kempování bude snazší

A ještě jeden tip na pěkné počasí. Ať už jste zdatní dobrodruzi a spíte pod stanem často, nebo se jen občas vydáte na vodu a nouzově přespíte v kempu, určitě byste do „povinné“ výbavy měli přidat několik stahovacích pomocníků. Pro vlastní bezpečí je použijte opět na zafixování zipu, tentokrát z vnitřní strany stanu, když půjdete do hajan. Vyrobené plastové očko využijete i na pověšení svítilny a určitě při kempování přijdete na spoustu dalších možností využití.

Foto: Tomáš Rubín

Na dovolenou v přírodě, kde budete odkázaní povětšinou jen na sebe, si stahovací pásky dozajista nezapomeňte přibalitFoto: Tomáš Rubín

Romantika na okně

Orchideje potřebují oporu, kterou jim obvykle poskytuje tyčka zapíchnutá do květináče. Aby pokroucený stonek držel ve svislé poloze, upevněte ho dvěma malými očky. Hádejte z čeho…

Foto: Tomáš Rubín

Okrasné pokojové rostliny, stejně jako užitkové rostliny na zahrádce, které potřebují pevnou oporu, očky snadno zafixujete Foto: Tomáš Rubín

Nepravidelný kroužek

Klíče nemusí být jen na kovovém kroužku. Funkční varianta může být i plastová.

Foto: Tomáš Rubín

Kroužek na klíče zdaleka není poslední variace na téma plastových proužkůFoto: Tomáš Rubín

Související témata:

Načítám