Hlavní obsah

Starý nábytek, nový styl. Tahle rekonstrukce stojí za to!

Foto: Vojta Herout (14x)

Kuchyň s jídelnou je velká místnost uprostřed bytu bez přísunu denního světla, prosvětlili ji světlým nábytkem a dekorativní bílou stěrkou s perleťovým nádechem, kuchyňskou linku si majitelé přáli zanechat původní

Rodiče s malým synem žili v původním bytě spokojeně, přesto zatoužili po změně, která se neměla týkat stavebních úprav, ale spíše stylového sjednocení. Vznikl harmonický interiér s mnoha milými prvky.

Článek

Devadesátimetrový byt s dispozicí 3 + 1 v pražské Libni koupili majitelé krátce před svatbou v roce 2004. „V té době nám vyhovoval přesně tak, jak byl. Byla v něm nová plovoucí podlaha a obložkové dveře, my jsme doplnili pouze vybavení a později vyměnili okna,“ vzpomíná majitelka.

Po osmi letech však rodina s tehdy 6letým synem zatoužila přeci jen po změně. Přes internet oslovili designérku Renatu Pápai, jejíž prezentace a filozofie je zaujala, a společně se pustili do plánování proměny. „Mým největším přáním bylo barevné sladění všech místností. Dveře pokojů jsou u nás téměř vždy otevřené, takže je vidět z jednoho do druhého, a já jsem chtěla, aby byt působil celistvě,“ shrnuje svá očekávání paní domu.

Dispozice beze změn

Žádné stavební úpravy nebyly potřeba, pracovalo se s původním půdorysem, pouze ve vstupní chodbě vyměnili starou dlažbu za moderní marmoleum. „Tvůrčí proces jsme ale paní designérce moc neusnadnili, neboť jsme si chtěli ponechat některé kusy nábytku, například kuchyňskou linku a masivní dřevěnou postel, na které se nám dobře spalo,“ říká majitelka.

Foto: Archiv designérky

Původní kuchyni s novým vybavením stylově a barevně propojuje tapeta ze studia InFrame

„Požadavků na zachování původního nábytku bylo více, kromě kuchyně a postele šlo také o masivní teakový nábytek v obýváku a pohovku, kterou jsme ale nově očalounili,“ vyjmenovává Renata Pápai. Se zadáním si ale poradila výborně a na podzim roku 2013 byly hotovy poslední úpravy, které z bytu vytvořily kouzelný prostor v jednotném stylu, a to co se týče barevného ladění, materiálů i doplňků.

Foto: Archiv designérky

V obývacím pokoji měl zůstat původní masivní teakový nábytek, původní je rovněž pohovka, kterou ale nechali nově očalounit (Čalounictví Antochová). Stěny zdobí pruhovaná tapeta ze studia InFrame

Kouzlo v nejtmavší místnosti

Nejspokojenější je designérka s řešením a proměnou kuchyně a jídelní části. Jedná se o velkou místnost uprostřed bytu bez jediného okna, a tedy bez přímého denního světla. Za použití dekorativní bílé stěrky s perleťovým finálním nádechem se ji podařilo maximálně prosvětlit, novou energii sem vnesla i krásná tapeta, která zároveň vše barevně propojila s původní kuchyňskou linkou.

„Prostoru jsme rovněž dodali nové osvětlovací schéma – bodovky v kuchyňské části a krásné závěsné osvětlení nad jídelním stolem v kombinaci s nástěnným osvětlením nad krytem topení. Rázem se z tmavé místnosti stala ta nejsvětlejší z celého bytu, dodává Renata Pápai.

Foto: Archiv designérky

Dlouhý radiátor v jídelně zakrývají děrované panely z MDF desek (Truhlářství Brodecký), nad nimi jsou nástěnná svítidla Chuo 250 s textilním stínidlem (1350 Kč, Rendl Light Studio)

Pokoj pro horolezce a námořníka

Výraznou proměnou prošel také dětský pokoj. „V té době bylo synovi šest let a z předškoláčka nám rostl školák. Bylo tedy nutné vytvořit prostor pro psaní úkolů, ale zachovat i dostatek místa pro hraní. Ve svém novém království se cítí velmi dobře a rádi k nám chodí i jeho kamarádi,“ dodává spokojená majitelka.

Foto: Archiv designérky

Na synovo přání je v dětském pokoji lezecká stěna (Truhlářství Brodecký), barevně je místnost laděna do námořnického stylu. Výrazným prvkem jsou tapety Lavmi, ty pruhované jsou z kolekce Mates (1285 Kč/role)

A není se čemu divit. Nově dostal parádní vyvýšenou postel s odkládací policí a úložným prostorem pro lůžkoviny, pod kterou je místo na hraní. Na jeho přání vznikla v pokojíčku i lezecká stěna a vše se sladilo do námořnického stylu.

Foto: Archiv designérky

Krycí panely v dětském pokoji jsou vyrobené z březové překližky a namořené, barevně i materiálově navazují na postel i lezeckou stěnu. Závěsy ušila designérka vlastnoručně z látek od KA International

Prvky, které sjednocují

Zajímavým prvkem opakujícím se ve všech místnostech jsou děrované panely od truhláře Ondřeje Brodeckého. „Potřebovala jsem opticky překrýt dlouhé topné těleso, které zaplňovalo celou stěnu v jídelní části, tak aby svým vzhledem a velkostí nekazilo dojem z celé místnosti. Panely z MDF desek se pak staly jakýmsi jednotným dekorativním prvkem, který plní i praktickou a technickou funkci,“ vysvětluje designérka.

Celým bytem rovněž prostupují různé typy tapet, které Renata Pápai ve svých návrzích používá velmi ráda a často. Umí totiž navodit atmosféru a celý interiér podtrhnout a zútulnit, stejně jako kvalitní dekorativní textilie.

Foto: Archiv designérky

V ložnici zůstala původní masivní dřevěná postel, kterou si majitelé oblíbili. Nad ní visí svítidlo Wheel 57 (5800 Kč, Rendl Light Studio), místnost zútulnil přehoz a závěsy v zemitých tónech od Almi Décor

Co říkáte na proměnu bytu? Jak se vám líbí království malého horolezce?

ynezorPumanzeSaNyknalC