Hlavní obsah

Stašová a Polívka míří na Hrad

Foto: Pavel Mára

Uvidíte Simonu Stašovou a Bolka PolívkuFoto: Pavel Mára

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červen se přehoupl do své druhé poloviny a česká divadla odehrávají poslední představení letošní sezony. Zpod lavic pomalu vymetají nejvěrnější diváky a ženou je na Hrad – za Janem Dolanským, Veronikou Freimanovou, Simonou Stašovou a dalšími hereckými osobnostmi. Divadelní festivalové léto totiž začíná!

Článek

Shakespeare přijede do Čech

Největší česká a slovenská města budou i letos hostit tradiční letní divadelní festival Shakespearovské slavnosti 2010. Známé herecké tváře české scény odehrají od 24. června do 4. září v Praze, Brně, Ostravě, Olšanech a na Slovensku na 148 her renesančního básníka a dramatika ze Stratfordu.

Lákadlem jsou především úspěšné hry z minulých ročníků, mezi které patří Veselé paničky windsorské v hlavních rolích s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou, Macbeth s Veronikou Freimanovou či Antonius a Kleopatra. Naposledy nás pobaví Martin Pechlát a Jitka Čvančarová v Komedii plné omylů. Zato vůbec poprvé se představí Ladislav Mrkvička v roli Jindřicha IV. ve stejnojmenné hře. Ta vznikla pod taktovkou režisérky Lucie Bělohradské, která při skládání původně dvoudílného dramatu do jednoho představení odvedla úctyhodný výkon. Premiéru si také odbude Romeo a Julie v podání ostravské produkce PaS de Theatre.

Pro milovníky britské angličtiny si organizátoři připravili ještě jeden bonbonek: Shakespeara v originále. Do českých luhů a hájů zavítá britská herecká skupina GB Theatre Company, která v Praze, Brně a Ostravě postupně odehraje Merry Wives of Windsor (Veselé paničky windsorské) a As you like it (Jak se vám líbí). Kompletní program a další informace na www.shakespeare.cz.

Foto: Viktor Kronbauer

Z představení Antonius a KleopatraFoto: Viktor Kronbauer

Léto hereckých osobností

Konkurenčním divadelním počinem je 7. ročník Metropolitního léta hereckých osobností. Divadlo Palace, Švandovo divadlo, Vzlet a otevřená scéna na Vyšehradě budou hostit světová i česká, známá i neznámá dramata. Velkými lákadly jsou zejména muzikál Hello, Dolly! s Ivanou Chýlkovou a původní český kus Druhý břeh se Zuzanou Bydžovskou, Evou Holubovou a Vladimírem Javorským. Za zmínku stojí i již hlasitým smíchem ověřená představení jako Vše o mužích, Vše o ženách, Otevřené manželství nebo Dámská šatna. Festival začíná 21. června, program a další informace najdete na www.studiodva.cz.

Konkurence je obrovská

Tím výčet akcí divadelního léta ani zdaleka nekončí, můžeme se potkat na:

  • 18. – 19. 6.: Kralupy nad Vltavou – Za vodou: festival amatérského divadla (www.kralupy.cz)
  • 16. 7. – 29. 8.: Zámek Hluboká nad Vltavou – Divadelní léto s muzikálem Romeo a Julie v nádherných kulisách zámku (divadlohluboka.ccsi.cz)
  • 16. 7. – 1. 8.: Praha a Brno – Festival ProArt: 7. ročník mezinárodního festivalu tance, zpěvu, herectví a fotografie. Tématem letošního ročníku je žena (www.proart-festival.cz)
  • 26. – 30. 7.: Chlum u Třeboně: hudebně-divadelní festival pro děti i dospělé se spoustou vodníků a pohádkových bytostí (www.pohadkovychlum.cz)
  • 8. 8. – 31. 8.: Praha – Letní Letná: festival nového cirkusu a divadla (www.letniletna.cz)
  • 13. – 15. 8.: jihočeské Mirotice – Setkání loutek a hudby. Vzhůru do města Mikoláše Alše a Matěje Kopeckého (mirotickesetkani.sweb.cz)

Tedy: užijme si v létě dovolenou, ale i trochu toho divadla - navíc ve zcela netradičním kabátě!

Reklama

Související témata:

Načítám