Hlavní obsah

Šťavnaté řízky z trouby

Hodnocení:
(944)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Jste sice morálně odhodláni jíst zdravěji, ale v reálu se to nějak ne a ne dařit? Začněte po malých krocích, uberte na smažených jídlech a sladkém, a uvidíte, že nakonec ani nebude potřeba vzdát se všeho – třeba řízky zvládnete hravě i bez smažení. Díky jogurtové marinádě totiž budou parádně šťavnaté i z trouby!

Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřových řízků
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 citronu
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • olej
Článek

Postup

Krok 1: Řízky rozpulte, aby se s nimi lépe pracovalo, a mezi dvěma pláty potravinářské fólie je z obou stran naklepejte.

Krok 2: Tučný jogurt (řecký nebo smetanový) smíchejte s vajíčky, paprikou, hořčicí, prolisovaným česnekem, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě namletého pepře.

Krok 3: Do této marinády maso den nebo dva předem naložte – právě díky tomu krásně zkřehne.

Krok 4:  Plátky poté obalte ve strouhance smíchané se sezamem a klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pokapaný olejem. Olejem trochu pokapejte i samotné řízky.

Krok 5: Pečte asi 20 minut při 200 °C dozlatova, v polovině můžete řízky otočit. Podávejte například s bramborovou přílohou a jednoduchým salátkem z čerstvých okurek a trochy octa, soli a pepře.

Tip: Pro ještě lehčí verzi použijte krůtí nebo kuřecí maso.

Máte nějaký tip na zdravější verzi klasického jídla? Samozřejmě ideálně takovou, která mu neubírá na chuti. Napište nám!

ynezorPumanzeSaNyknalC