Hlavní obsah
3,3
(34)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Moje babička ráda vzpomínala, jak si v Kyjevě v nějaké jídelně dávala řízek plněný máslem a bylinkami. Ačkoliv to není nijak starý recept (v domácí kuchyni zlidověl až v druhé polovině 20. století), dnes je nedílnou součástí ukrajinské kuchyně. Ochutnáte s námi?

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • hladká mouka na obalování
  • strouhanka na obalování
  • olej na smažení
Článek

Postup

01.

Prsní řízky zbavte vnitřní malé části, aby zbyla jen větší silná část, kterou tvoří celý sval v kuse. Do boku řízku ostrým nožem vyřízněte kapsu: pozor ale, abyste maso nikde neprořízli skrz, máslo by pak při smažení vytékalo. Fotogalerie: Jak vyříznout a naplnit kuřecí kapsu?

02.

Měkké máslo smíchejte s jemně nasekanými bylinkami – někdo ocení i stroužek utřeného česneku nebo trochu citronové kůry navíc.

03.

Do kapsy v mase vložte polovinu bylinkového másla a řízek pevně uzavřete párátkem. Ze všech stran maso lehce osolte a opepřete.

04.

Připravte si klasický trojobal: v jednom hlubokém talíři rozšlehejte vejce, do druhého nasypejte trochu hladké mouky a do třetího strouhanku. Naplněné řízky pak postupně obalte v hladké mouce, vejci a strouhance. Video: Jak na trojobal, aby byly řízky opravdu křupavé?

05.

Řízky smažte v rozpáleném oleji nebo na másle dozlatova, trvá to asi 10 minut. Kuřecí prsa budou díky máslové náplni krásně šťavnatá! Podávejte třeba s bramborovou kaší a trochou zeleného salátu.

Podobné pochoutky se dají připravit i z jiného masa než z drůbeže. Zkuste slavný vepřový brněnský řízek plněný šunkou a hráškem nebo úžasné italské telecí řízky saltimbocca.

Reklama