Hlavní obsah
3,1
(183)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Maso plné bílkovin, kolagen z kůže zdravý na klouby, vitaminy z cibule a česneku... No dobře, nebudu vám namlouvat, že je pečené koleno tak úplně dietní, ale ta chuť za malý kalorický prohřešek rozhodně stojí!

15 min.
Příprava
4 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na maso
  • 1 200 g vepřového kolena
  • 2 cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 špetka drceného kmínu
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 500 ml černého piva
K podávání
  • chléb
  • čerstvý křen
  • sterilované okurky
  • kysané zelí
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Na dvě pořádné porce dejte buď dvě přední kolena (ta menší a levnější), nebo jedno zadní. Také ho můžete vykostit, z kostí uvařit vývar  a maso svázat provázkem.

Foto: Greta Blumajerová

Na dvě porce kupte dvě přední nebo jedno zadní kolenoFoto: Greta Blumajerová

02.

Koleno můžete asi 2,5 hodiny (nebo 1,5 hodiny v tlakovém hrnci) předvařit a pak už jen dopéct, ale když ho připravíte celé v troubě, bude mít lepší chuť. Kůži nařízněte ostrým nožem do mřížky.

Foto: Greta Blumajerová

Aby kůže při pečení tolik nepopraskala, vyřízněte na ní mřížkyFoto: Greta Blumajerová

03.

Hořčici smíchejte s nasekaným česnekem, solí, paprikou a čerstvě nadrceným pepřem.

Foto: Greta Blumajerová

Smíchejte suroviny na marináduFoto: Greta Blumajerová

04.

Cibuli pokrájejte nadrobno a dejte na dno pekáče. Kolena ze všech stran potřete marinádou, položte na cibuli, podlijte pivem, přiklopte a dejte při 140 °C asi na 4 hodiny péct. Platí, že čím nižší teplotu dáte, tím bude maso lepší, akorát bude samozřejmě o to déle trvat, než se upeče. Čas od času otočte a přelijte výpekem.

Foto: Greta Blumajerová

Maso ze všech stran potřete marinádouFoto: Greta Blumajerová

05.

Když je maso dokonale měkké, teplotu zvyšte na 200 °C nebo přepněte na gril a odklopené pečte asi půl hodiny dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Černé pivo vytvoří spolu s cibulkou až karamelovou omáčkuFoto: Greta Blumajerová

06.

Podávejte s čerstvým chlebem, kysaným zelím, okurkami, hořčicí a nastrouhaným křenem.

Foto: Greta Blumajerová

Maso z kolene je šťavnaté samo o sobě, ale v kombinaci s výpekem je naprosto bezkonkurenčníFoto: Greta Blumajerová

Tip: Nasládlou chuť omáčky (proto ta pálivá paprika) vytvoří i sama cibule s pivem, ale pokud chcete ještě karamelovější chuť, přidejte do marinády trochu medu.

Upečte si i jehněčí kolínka nebo vyzkoušejte voňavé pečené koleno na vietnamský způsob!

Reklama