Hlavní obsah

Pečené koleno na černém pivu

Hodnocení:
(120)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
4 hodiny 30 minut
Náročnost
nízká

Maso plné bílkovin, kolagen z kůže zdravý na klouby, vitaminy z cibule a česneku... No dobře, nebudu vám namlouvat, že je pečené koleno tak úplně dietní, ale ta chuť za malý kalorický prohřešek rozhodně stojí!

Ingredience pro:
2 porce
Na maso
  • 1200 g vepřového kolena
  • 2 cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 špetka drceného kmínu
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 500 ml černého piva
K podávání
  • chléb
  • čerstvý křen
  • sterilované okurky
  • kysané zelí
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Na dvě pořádné porce dejte buď dvě přední kolena (ta menší a levnější), nebo jedno zadní. Také ho můžete vykostit, z kostí uvařit vývar  a maso svázat provázkem.

Foto: Greta Blumajerová

Na dvě porce kupte dvě přední nebo jedno zadní koleno

Krok 2: Koleno můžete asi 2,5 hodiny (nebo 1,5 hodiny v tlakovém hrnci) předvařit a pak už jen dopéct, ale když ho připravíte celé v troubě, bude mít lepší chuť. Kůži nařízněte ostrým nožem do mřížky.

Foto: Greta Blumajerová

Aby kůže při pečení tolik nepopraskala, vyřízněte na ní mřížky

Krok 3: Hořčici smíchejte s nasekaným česnekem, solí, paprikou a čerstvě nadrceným pepřem.

Foto: Greta Blumajerová

Smíchejte suroviny na marinádu

Krok 4: Cibuli pokrájejte nadrobno a dejte na dno pekáče. Kolena ze všech stran potřete marinádou, položte na cibuli, podlijte pivem, přiklopte a dejte při 140 °C asi na 4 hodiny péct. Platí, že čím nižší teplotu dáte, tím bude maso lepší, akorát bude samozřejmě o to déle trvat, než se upeče. Čas od času otočte a přelijte výpekem.

Foto: Greta Blumajerová

Maso ze všech stran potřete marinádou

Krok 5: Když je maso dokonale měkké, teplotu zvyšte na 200 °C nebo přepněte na gril a odklopené pečte asi půl hodiny dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Černé pivo vytvoří spolu s cibulkou až karamelovou omáčku

Krok 6: Podávejte s čerstvým chlebem, kysaným zelím, okurkami, hořčicí a nastrouhaným křenem.

Foto: Greta Blumajerová

Maso z kolene je šťavnaté samo o sobě, ale v kombinaci s výpekem je naprosto bezkonkurenční

Tip: Nasládlou chuť omáčky (proto ta pálivá paprika) vytvoří i sama cibule s pivem, ale pokud chcete ještě karamelovější chuť, přidejte do marinády trochu medu.

Upečte si i jehněčí kolínka nebo vyzkoušejte voňavé pečené koleno na vietnamský způsob!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama