Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Na dvě pořádné porce dejte buď dvě přední kolena (ta menší a levnější), nebo jedno zadní. Také ho můžete vykostit, z kostí uvařit vývar a maso svázat provázkem.
Na dvě porce kupte dvě přední nebo jedno zadní kolenoFoto: Greta Blumajerová
02.
Koleno můžete asi 2,5 hodiny (nebo 1,5 hodiny v tlakovém hrnci) předvařit a pak už jen dopéct, ale když ho připravíte celé v troubě, bude mít lepší chuť. Kůži nařízněte ostrým nožem do mřížky.
Aby kůže při pečení tolik nepopraskala, vyřízněte na ní mřížkyFoto: Greta Blumajerová
03.
Hořčici smíchejte s nasekaným česnekem, solí, paprikou a čerstvě nadrceným pepřem.
Smíchejte suroviny na marináduFoto: Greta Blumajerová
04.
Cibuli pokrájejte nadrobno a dejte na dno pekáče. Kolena ze všech stran potřete marinádou, položte na cibuli, podlijte pivem, přiklopte a dejte při 140 °C asi na 4 hodiny péct. Platí, že čím nižší teplotu dáte, tím bude maso lepší, akorát bude samozřejmě o to déle trvat, než se upeče. Čas od času otočte a přelijte výpekem.
Maso ze všech stran potřete marinádouFoto: Greta Blumajerová
05.
Když je maso dokonale měkké, teplotu zvyšte na 200 °C nebo přepněte na gril a odklopené pečte asi půl hodiny dozlatova.
Černé pivo vytvoří spolu s cibulkou až karamelovou omáčkuFoto: Greta Blumajerová
06.
Podávejte s čerstvým chlebem, kysaným zelím, okurkami, hořčicí a nastrouhaným křenem.
Maso z kolene je šťavnaté samo o sobě, ale v kombinaci s výpekem je naprosto bezkonkurenčníFoto: Greta Blumajerová
Tip: Nasládlou chuť omáčky (proto ta pálivá paprika) vytvoří i sama cibule s pivem, ale pokud chcete ještě karamelovější chuť, přidejte do marinády trochu medu.
Upečte si i jehněčí kolínka nebo vyzkoušejte voňavé pečené koleno na vietnamský způsob!