Hlavní obsah
2,9
(236)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Brambory neodmyslitelně patří do našeho jídelníčku už hezky dlouho. Dříve bývalo bramborové celé hlavní jídlo, dnes už se častěji používají jen jako příloha. Zpestřete si klasické šťouchané brambory pečeným česnekem, nebudete litovat!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 750 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku
Článek

Postup

01.

Palici česneku příčně rozřízněte na poloviny a řez zakápněte trochou olivového oleje. Zabalte do alobalu a nechte asi 50 minut péct při 200 °C doměkka.

02.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a v osolené vodě uvařte úplně doměkka, trvá to asi 20 minut. Pak je slijte a nechte chvíli bez poklice, aby odešla všechna pára.

03.

Upečený česnek vyloupejte ze slupek a rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte spolu se sušeným česnekovým práškem k bramborám. 

04.

Přidejte máslo a trochu mléka a brambory šťouchadlem rozmačkejte. Jemnost výsledné kaše záleží na tom, jak moc brambory rozšťoucháte a na množství mléka.

05.

Máte-li česnek opravdu hodně rádi, můžete na troše olivového oleje ještě osmahnout na plátky pokrájený stroužek a jím hotové šťouchané brambory ozdobit. Příloha se perfektně hodí k pečenému i grilovanému masu.

Pečený česnek je neuvěřitelně jemná a doslova fenomenální záležitost. Dejte si lahodnou pomazánku z pečeného česneku, skvělá je i bramborová polévka s pečeným česnekem nebo rovnou krémová polévka, ve které je pečený česnek hlavní ingrediencí.

Reklama

Související témata:

Načítám