Hlavní obsah

Štíhlejší bez posilovny? Cvičte doma, tyhle pomůcky se vejdou do krabice

Foto: profimedia

Pomůcky z našeho výběru jsou dobře skladné. Všechny se vám vejdou do jedné krabiceFoto: profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičit doma namísto posilovny? Klidně! Tipů na účinné cviky je opravdu hodně. Problém však je, že bez jakýchkoli cvičebních pomůcek jste při výběru tréninku trochu omezeni. Co si pořídit?

Článek

Nechceme tvrdit, že se nedá cvičit jen tak, bez ničeho. To by nebyla pravda. Důkazem, že to jde v pohodě, může být třeba těchhle 7 klíčových cviků pro krásnou postavu.

Ovšem pokud cvičíte doma pravidelně, určitě neprohloupíte, když si pár speciálních pomůcek pořídíte. Všechny z našeho výběru mají společné následující vlastnosti: jsou velmi dobře skladné, poměrně levné, dá se s nimi vymyslet a inovovat spoustu cviků a obecně celý váš trénink velmi zefektivní.

Tohle je náš výběr!

Gumové pásy

Lépe známé pod pojmem thera band, což je však obchodní značka jednoho z výrobců. Pásy bývají vyrobeny z přírodního latexu a široké jsou zhruba od 5 do 15 cm. Různí se barvami, které označují stupeň jejich tuhosti.

Význam barevného označení opět závisí na výrobci, zpravidla však platí, že žlutá a další jasné barvy jsou určené pro lehčí rehabilitační cvičení a pro začátečníky. Červená bývá takový střed, modrá, zelená pro pokročilé a speciální barvy jako černá či zlata bývají extra tuhé.

Jak cvičit?„Můžete je využít na cvičení mobility, strečink nebo na izolovaná posilovací cvičení. Mají uplatnění i v rehabilitaci. Velkou výhodou při cvičení s gumou je, že udržuje konstantní svalové napětí, tudíž svaly jsou nuceny pracovat v každé fázi pohybu,“ komentuje trenérka Radka Vandasová z wellness centra Fittop.

Foto: profimedia

Díky gumovým pásům svaly pracují v každé fázi pohybuFoto: profimedia

Švihadlo

Tuhle jednoduchou cvičební pomůcku vám asi moc představovat nemusíme, nejspíš ji budete znát minimálně z hodin tělocviku. Přes svou jednoduchost je ale stále jedním z nejlepších doplňků na aerobní i kondiční cvičení, stejně tak na účinné posílení hýždí, boků, stehen i lýtek.

Pořídit si můžete jak nejobyčejnější lankové nebo textilní švihadlo, tak speciální modely s nastavitelnou délkou doplněné o počítadlo a vyrobené tak, aby se s nimi dalo pohybovat co nejrychleji.

Jak cvičit?Při skákání je dobré střídat intenzitu a rychlost. Při aerobním tréninku, například na rozehřání před posilováním, je lepší skákat rychle a jen nízko. Pokud chcete nohy posílit, zařaďte vyšší výskoky.

Kettlebell

Cvičení se železnou koulí, jak se u nás kettlebellu zjednodušeně říká, se stává doslova hitem. Jedná se o jakousi alternativu klasických činek. Koule je odlitá ze železa, má jeden větší úchop a zespodu je zploštělá, aby se dala dobře položit. Seženete ji v mnoha hmotnostech – zhruba od 4 do 48 kg.

Foto: profimedia

Kettlebell se vyrábí i v nižších hmotnostech, tudíž s ním bez problému mohou cvičit také ženyFoto: profimedia

„Cvičení s kettlebellem je skvělé v tom, že na rozdíl od posilování s klasickými činkami, kde probíhá pohyb především nahoru a dolů, umožňuje více rozmanitějších pohybů, jež jsou mnohem bližší těm reálným. Navíc cvičení s kettlebellem vás donutí zapojovat vnitřní stabilizační systém a další svalové skupiny, které byste při klasickém cvičení těžko zapojovali,“ říká Vit Schlesinger, odborník na stravu a motivaci vrcholových sportovců.

Jak cvičit? Zkuste kettlebell použít jako závaží pro zefektivnění klasických dřepů. Dále jako cvik na posílení paží můžete kettlebell vždy položit na zem a pak zvednout nad hlavu nebo si ho v upažení předávat z ruky do ruky.

S jakými dalšími pomůckami můžete cvičit doma?

  • Overball– Gumový míček s průměrem zhruba 25 cm se dá využít při posilování celého těla. Velmi často se s ním setkáte při cvičení pilates.
  • Jednoruční činky– Klasické činky jsou výbornou pomůckou nejen na posílení horní části těla. Dají se ale využít i jako zátěž při cvicích, jako jsou výpady, dřepy a podobně.
  • Závěsné popruhy TRX– Jedná se o v současnosti velmi oblíbenou multifunkční pomůcku na kondiční i silový trénink. Cvičíte s vahou vlastního těla.

Jaké cvičební pomůcky máte doma?

Načítám