Hlavní obsah

Stop nadměrnému pocení! Navždy!

Foto: Thinkstock

Nadměrné pocení je obtěžujícíFoto: Thinkstock

Reklama

Také často míváte pocit, že půl hodiny po sprše byste potřebovali další? Ptáte se, jaké jsou příčiny nadměrného pocení neboli hyperhidrózy? Kdy stačí odstranit nepříjemné symptomy a jaké jsou metody? A kdy už je nutná cílená léčba? Čtěte dál, vše se dozvíte!

Článek

Hranice mezi pocením v normě a hyperhidrózou může být velmi tenká. Nicméně lidé postižení touto nemocí se většinou potí i pětkrát víc, než je běžné. „Na léčení k nám chodí například hudebníci. Hráči na kytaru nebo housle, kterým se kvůli pocení rukou špatně hraje,“ prozradil Roman Šmucler, ředitel kliniky estetické medicíny.

Nemoc, která postihuje stejně muže i ženy, se dělí na primární (emocionální) a sekundární. Příčinami primární hyperhidrózy jsou stres, úzkost nebo nervozita a projevuje se pouze na určitých místech, jako jsou plosky nohou, dlaně, podpaží nebo oblast třísel. Svou roli může sehrát i dědičnost, kterou ale v této souvislosti ještě lékaři nemají zcela probádanou. Sekundární hyperhidróza se projevuje po celém těle a je obvykle příznakem jiného onemocnění, jako je cukrovka, dna, nemoci srdce nebo hormonální změny v těle – menopauza, puberta či těhotenství. „Spouštěčem“ nadměrného pocení jsou nezřídka i různé léky, proto je nezbytné vyšetření odborníkem.

Foto: Thinkstock

Nepomáhají ani běžné antiperspirantyFoto: Thinkstock

Mám hyperhidrózu?

Třebaže si s důkladnou a pravidelnou hygienou tykáte, rádi sportujete, udržujete životosprávu, ale… nejraději nosíte tmavá trička, protože nedopustíte, aby někdo zahlédl propocené kruhy v podpaží, které se vám tvoří, i když jste před chvílí aplikovali snad tunu deodorantu, je možné, že trpíte hyperhidrózou.

Další příznaky:

  • silně se potíte i v klidu při nízké teplotě
  • boty ničíte jako na běžícím pásu
  • máte neustále vlhké dlaně
  • stále se vám rosí obličej

Pozor na duševní zdraví

„Hyperhidrózou někdy trpí lidé s úzkostnými stavy, třeba s agorafobií (úzkost ve velkých prostorách). V takovém případě by léčba neměla spočívat jen v odstranění pocení. Snažíme se pacientovi sjednat také konzultaci s psychiatrem či psychoterapeutem,“ dodal Roman Šmucler. Nezřídka se může objevit také bromidrofobie, chorobný strach z vlastního zápachu.

„K léčbě nadměrného pocení mě přiměla kamarádka. Pokaždé, když jsem vyšla z domu, měla jsem v hlavě jen to jedno. Styděla jsem se v tramvaji, v práci, všude. Nejhorší na tom nebylo samotné pocení, ale ztráta sebevědomí," svěřila se dvaatřicetiletá účetní Věra, která se po konzultaci s lékařem rozhodla využít jedné z několika možností léčby, aplikace botulotoxinu.

Injekce botulotoxinu A

Tento neurotoxin blokuje uvolňování látek, které způsobují produkci potu. Pocení ustupuje do týdne a jeho účinek trvá minimálně čtyři měsíce až jeden rok. Samotný zákrok trvá necelou půlhodinu, je bezpečný, osvědčený a lékaři vřele doporučovaný. Cena se odvíjí od rozsahu dané partie, průměrně zaplatíte pět až patnáct tisíc korun.

Foto: Thinkstock

Dočasně působí aplikace botulotoxinuFoto: Thinkstock

A jaké jsou další možnosti odstranění nepříjemných symptonů hyperhidrózy?

Dopřejte si elektrickou koupel

Jedná se o metodu, kdy je do vodní lázně zaveden slabý proud, takzvanou iontoforézu. Využívá se na dlaně a chodidla, nevýhodou je časté opakování a individuální výsledek. Léčbu si můžete domluvit ve většině laserových center. Jedna asi půlhodinová procedura, vás vyjde od 80 korun výše.

Podání ruky bez ostudy

Týká-li se váš problém dlaní, dobře znáte ten nepříjemný pocit, když někomu máte podat ruku. Můžete podstoupit takzvanou sympatektomii, radikální chirurgické řešení prováděné v celkové anestezii. Dochází k odstranění nervových uzlů u páteře, které způsobují pocení rukou.

Chirurgické odstranění žláz

Nejradikálnějším způsobem je chirurgické vyoperování potních žláz. Provádí se v podpaží. Pravda je, že je účinné a trvalé, budete se ale muset připravit na to, že vám spolu s potními žlázami vyříznou i kůži a zůstane vám jizva.

Nyní již víte, že existuje mnoho způsobů, jak se nadměrného pocení jednou provždy zbavit. Nečekejte a udělejte první krok, ať už povede k psychologovi či k praktickému lékaři.

Reklama

Související témata:

Načítám