Hlavní obsah

Když deodorant nezabírá: kdy je zvýšené pocení normální, jak ho řešit a kdy jít k lékaři

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Pocení je přirozený proces. Dochází k němu, když se tělo zahřívá větší zátěží nebo vysokými okolními teplotami, nebo máte třeba teplotu. Ovlivňují ho ale také změny hormonálních hladin. Kdy je pocení přirozené a kdy může být znamením vážné nemoci?

Článek

Pocení pomáhá udržovat stabilní tělesnou teplotu. Je řízeno hormony a nervovým systémem. Člověk se přirozeně potí při zátěži, v horku, když má teplotu, ale i když je ve stresu. U každého je individuální. Ženy obvykle vyprodukují méně potu než muži, protože jejich potní žlázy nejsou tak aktivní. Pot je čirá slaná tekutina, zápach vzniká ve chvíli, kdy se dostane do kontaktu s bakteriemi. A protože muži navíc mají v podpaží více bakterií, vede to k tomu, že jejich pot je více cítit.

Nadměrné pocení a co s ním

Někteří lidé trpí nadměrným pocením, které není příznakem jiného onemocnění. Hyperhidróza, jak zní odborný název, trápí podle odhadů lékařů až desetinu populace.

Co dělat, když se s nadměrným pocením a případným zápachem nechcete smířit? Pomůže pravidelné sprchování, častá výměna oblečení, používání funkčních materiálů a antiperspirantů. V krajním případě je možné užívat léky blokující tvorbu potu. Ty ale často mají nepříjemné nežádoucí účinky.

Kliniky estetické medicíny také nabízejí injekční aplikace botulotoxinu. Látka se velmi tenkou jehličkou vpraví do podkoží v oblasti, která vám dělá největší potíže. Potní žlázy přestanou být aktivní přibližně na rok, pak je třeba zákrok opakovat.

Doporučuje se také vyřadit kofein, nikotin, hodně kořeněná jídla, které produkci potu podporují, dále pokrmy obsahující česnek, kmín, kari či cibuli, jejichž aroma přechází do kůže a z ní pak do okolí.

Vysoká teplota

Známým, dočasným a dobře řešitelným důvodem zvýšeného pocení je vysoká teplota. Ta je vlastně obrannou reakcí organismu na setkání s viry nebo bakteriemi. Značí, že v těle je nějaký problém, a vysoká teplota se ho snaží zničit.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Při vysoké teplotě je pocení žádoucí, tělo se brání infekciFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Stres, obezita, léky

Nadměrné pocení bývá také součástí stresové reakce, provází i úzkostné stavy nebo deprese. Může postihovat i obézní lidi, bývá také vedlejším účinkem některých léků.

Hormony

Nadměrné pocení se může vyskytnout v období hormonálních změn, typické návaly horka a pocení pak zažívá většina žen v přechodu. Stav ještě více zhoršuje stres. Po ustálení hladiny hormonů zpravidla nadměrné pocení vymizí.

Úlevu může přinést vhodné cvičení, například hormonální nebo gravid jóga. Během menopauzy pak pomůže pohyb, změna stravy nebo i hormonální terapie.

Nemoci

Zvýšeným pocením se ale projevují i jiná vážná onemocnění jako jsou nemoci štítné žlázy, ale také nádorová onemocnění, zejména leukémielymfom. Může být také příznakem cukrovky, je také příznakem abstinenčních stavů při vysazení alkoholu nebo nikotinu.

Může signalizovat i některá neurologická onemocnění, například roztroušenou sklerózu.

Noční pocení

Speciálním kapitolou je pak noční pocení. To je typické jednak pro klimakterium, ale také pro infekční choroby jako chřipka nebo angína. Známým spouštěčem jsou také antidepresiva, nočním pocením se projevují i některá nádorová onemocnění a někdy také vážné nemoci, jako je tuberkulóza či AIDS.

Pak je namístě udělat podobné vyšetření celého těla. To by mělo začít krevními odběry včetně zjištění CRP, které ukáže zda v těle není zánět. Následuje rentgen zejména plic a ultrazvuk břicha. To je třeba zejména ve chvíli, kdy pacient hubne či má nedostatek železa v krvi.

Nadměrné pocení

  • Příčiny: hyperhidróza, vysoká teplota, stres, obezita, léky, hormonální změny, nemoci štítné žlázy, nádorová onemocnění, roztroušená skleróza, cukrovka, abstinenční stavy.
  • Jak si pomoci sám: U hyperhidrózy pomůže úprava stravy, pravidelné sprchování, častá výměna oblečení, používání funkčních materiálů a antiperspirantů, lékař může předepsat léky blokující tvorbu potu, pomoci mohou i injekce botulotoxinu.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud vám pocení způsobuje potíže v životě nebo si nejste jisti příčinou, konzultujte ho s lékařem.

Reklama