Hlavní obsah

Stop nepřátelům v kalhotkách!

Foto: Thinkstock

Při silném bolení břicha jděte k lékařiFoto: Thinkstock

Reklama

Koupaliště, bazény, sport i sladkosti. To jsou nástrahy léta, které nahrávají poševním zánětům. My ale víme, jak se těmto intimním nepříjemnostem vyhnout. Nenechte si narušit své citlivé prostředí v kalhotkách. Díky našim tipům, které jsou preventivní i léčivé!

Článek

„Mezi nejčastější potíže během letních měsíců patří poševní infekce z důvodu koupání, sportu, zapaření,“ vysvětluje gynekoložka Martina Hourová. „Většina pacientek se mne ptá, jak k nákaze došlo, když se koupaly v čisté vodě a nejsou si vědomy žádného pochybení. Možností je několik. Pokud vnitřní infekce (kvasinka Candida) poruší přirozené bakteriální prostředí, má možnost v organismu růst, a je na problém zaděláno. Ten samý proces platí i u mokrých plavek, na jejichž základě dochází k prochladnutí. Ani chlor v bazénech není tak docela bez viny. V tomto spočívá výhoda mořské vody, protože aspoň z části působí antibakteriálně.“

Vlhko a teplo: Nebezpečí!

Snadno narušitelné prostředí pochvy je citlivé i na užívání antibiotik, neboť dochází k vyhubení některých složek vaginální mikroflóry, takže se kvasinky přemnoží. Nemusí proto v žádném případě jít pouze o letní záležitost a bazény. Vcelku se dá bakteriální zánět snadno popsat jako přemnožení některého druhu bakterií, které se v pochvě normálně nachází. Kdykoliv, kdekoliv.

Mýt ano. Ale správně

Prevence je pochopitelně základ – a to bez diskuse. Vhodné jsou lactobacily (probiotické preparáty, např. Fermalac) a přípravky s Tee Tree Oil. I známý granulát pro přípravu vaginálního roztoku (Rosalgin, částečně hrazený zdravotní pojišťovnou) by se měl stát součástí intimní hygieny každé ženy. O mycích gelech ani nemluvě. Trh jich nabízí spousty. Lactacyd, Femigel, A.T.W. Hygienic s výtažkem z kontryhelu určen pro zralé ženy s citlivou pokožkou atd. Jak ale poznat přicházející problém?

Foto: Thinkstock

Základem správné péče je prevenceFoto: Thinkstock

I bolest břicha napovídá

Že něco není v pořádku, zvěstuje zapáchající hnisavý výtok, zarudnutí vulvy, bolesti v podbřišku, krvácení mimo menstruační cyklus, nepříjemné, řezavé či pálivé pocity u močení, svědění. Konkrétně kvasinková infekce se vyznačuje výtokem se zrnky tvarohovité hmoty, bolest při močení a styku. Bakteriální infekci hlásí šedobílý výtok připomínající rybinu.

Když už opravdu není pochyb o tom, že zánět existuje, řeší se akutní infekce antimykotiky, které minimálně ze dvou třetin zaberou (všechny záněty totiž nejsou infekčního původu). Z volně prodejných to je pouze ekonazol a kyselina dodecylbenzensulfonová. V každém případě je nutné navštívit lékaře, aby stanovil přesnou diagnózu a léčbu!

Na pomoc přichází ocet

U kvasinkové infekce čili hustého bělavého výtoku lze kromě léků aplikovat ještě další postupy, abychom se vyhnuly opakování problému. Jedním z nich je výplach vodou s octem, který poševní prostředí udělá kyselejší, což růst kvasinek blokuje. Na jeden litr převařené vody přijdou dvě polévkové lžíce bílého octa. (Tento roztok je pouze příležitostný, aplikujte max. jedenkrát týdně.)

V nouzi poznáš jogurt

Starý známý pomocník je i bílý jogurt. Na opakované kvasinkové infekce platí díky obsahu Lactobacillus acidophilus, jenž udržuje optimální mikroflóru ve střevě i pochvě. Možná je tedy konzumace jogurtu – nejlépe 250 ml denně, i jeho zavádění do poševního vchodu na noc. Zvolte přírodní neslazený, obsahující živé kultury.

Foto: Thinkstock

Velkým pomocníkem je bílý jogurtFoto: Thinkstock

Stop recidivě!

Ke vzniku vaginální mykózy přispívají i příliš těsné trikoty a syntetické spodní prádlo. Používat by se mělo oblečení, které dobře saje a je prodyšné. Vlhko a teplo kvasinkám jen nahrává. Jenže jak se tomu v dobách současných veder vyhnout? Mnohé ženy trpí opruzeninami v oblasti podpaží i třísel, jakmile se zpotí. Udržet tyto partie v suchu lze s pomocí rýžové moučky – respektive zapudrováním konkrétní oblasti. Se zarudnutím nebo otokem zatočí obklad ze sáčku obyčejného čaje, který se navlhčí a vloží do mrazáku.

3 díly plavek? Nutnost!

A mokré plavky? Dolů s nimi. A to hned! Lékaři doporučují je po koupání svléknout, vymáchat v čisté vodě a obléct si suché. Technicky to vypadá složitě, ale stačí si pořídit spodní díl plavek dvakrát. Že nebude mít stejnou barvu jako vršek, vůbec nevadí. Současná móda kombinuje různé styly a barvy bikin.

Důležité je i posilování obranyschopnosti organismu vitaminem A. Obsahuje ho brokolice, sladké brambory, mrkev, špenát nebo třeba meruňky. I omezení sladkostí je důležité. Vysoká hladina volného cukru v krvi je přímo rájem pro množící se kvasinky. Tak jim nedejte žádnou šanci a chraňte své intimní zdraví!

Reklama

Související témata:

Načítám