Hlavní obsah

Maminko, pozor na to, co jíš!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Špatná strava může vašemu dítěti ublížit

To, co jíme během těhotenství, může mít vliv na zdraví našeho potomka i za 50 let. Po překonání prvních týdnů, kdy do sebe mnohé těhotné kvůli nevolnostem dostanou třeba jen kousek čokolády nebo kyselou okurku, je určitě třeba se nad svými stravovacími návyky zamyslet.

Článek

Časopis Uzlíček

Nestravujeme totiž jen sebe, ale i dítě, a ve známém heslu „jíst za dva" se skrývá spíš více škody než užitku. „V těhotenství není nutné jíst za dva, jelikož to pak vede k nepřiměřenému přibírání a sekundárním komplikacím těhotenství," říká MUDr. Šárka Kutálková, gynekoložka a nutriční terapeutka.

„Je ale velmi nutné dbát na složení stravy. Měla by být vyvážená, racionální, doplněná dostatkem tekutin (nejlépe bez bublinek), s výrazným omezením soli a polotovarů."

Ideální je samozřejmě přibírat pomalu a rovnoměrně. Přírůstek hmotnosti za celé těhotenství je průměrně složen z následujících částí:

  • Dítě: 3,4 kg
  • Placenta: 450 g
  • Plodová voda: 900 g
  • Přírůstek objemu krve: 1,8 kg
  • Tuková rezerva matky: 1,8 kg - 3,6 kg

„Za ,normální' neboli příliš nezatěžující pro organismus považuji váhové přírůstky do 10 - 12 kg za dobu těhotenství," shrnuje MUDr. Šárka Kutálková.

Co jíst a v jakém množství?

Těhotná žena by měla jíst alespoň pětkrát denně menší porce jídel. Správné složení potravy si lze představit jako pyramidu.

  • Základ tvoří složené sacharidy: chléb, rýže, obilniny, brambory a těstoviny.
  • Dalším stupněm je ovoce a zelenina (pokud možno čerstvé).
  • Následující stupně: mléčné výrobky, maso, ryby, vejce a ořechy.
  • Vrcholek pyramidy tvoří tuky, oleje a sladkosti.

O vlivu některých složek potravy na organismus matky či dítěte uvádí MUDr. Šárka Kutálková následující informace:

  • Mořské ryby - jíst minimálně 1-2x týdně; jód je velmi důležitý pro růst a intelektuální vývoj plodu
  • Nenasycené mastné kyseliny z rostlinných tuků (obsahují je oříšky, mandle, slunečnicová semínka atd.) - tvoří stavební látky buněčné stěny
  • Mléčné výrobky - zejména ty zakysané udržují střevní flóru maminky
  • Dostatek tekutin - např. džusy ředěné vodou, působí jako prevence či redukce zácpy
  • Bylinné čaje - např. fenyklový pomáhá proti nadýmání
  • Koření - pokud ho dobře snášíme, pomáhá dráždit vylučování trávicích šťáv pro proces trávení, který bývá v těhotenství přirozeně zpomalen. Nevhodná jsou výrazná koření pouze u žen, které trpí na pálení žáhy
ynezorPumanzeSaNyknalC