Hlavní obsah

Stresují Vás Vánoce? Nejste sami

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Čechách Vánoce stresují téměř 70 procent žen a přály by si větší podporu. Nejsou ale jediné. Předvánoční stres vládne také v Německu, Velké Británii, Rakousku a Irsku.

Článek

Kdo má v rodinách na starosti vánoční přípravy a jak stresující je toto období? Odpověď hledala mezinárodní studie, již si objednal Lidl. Společnost Nielsen oslovila 20 800 respondentů ve 25 evropských zemích a v USA. V ČR odpovídalo 600 osob.

Výsledek studie: Vánoce představují čas strávený s nejbližšími, dobré jídlo a dárky. Přípravy Vánoc jsou ve všech zemích stále převážně v ženských rukou. 66 procent dotázaných žen vypovědělo, že organizuje vánoční oslavy, 75 procent žen nakupuje dárky a o vánoční výzdobu se stará 78 procent oslovených žen. To má za přímý následek stres. 46 procent žen, ale jen 37 procent mužů, vypovědělo, že Vánoce pro ně znamenají stres.

Pocit stresu je rozdílný. Německo, Velká Británie, USA, Rakousko a Irsko se s 55 procenty pohybují nad mezinárodním průměrem (43 procent). I ve Švédsku, Dánsku a Finsku vnímá 53 procent, na Slovensku 59 procent a v Česku dokonce 67 procent dotázaných předvánoční čas jako velmi náročný. V jihovýchodní Evropě přistupují ženy k Vánocům výrazně klidněji – pocit stresu udalo 28 procent dotázaných.

Studie rozdělila země do několika skupin.

Česká republika, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Litva

Zatímco polovina žen v Česku, v Litvě a na Slovensku by uvítala více pomoci a pohody, 65 procent polských, 60 procent slovenských a 66 procent litevských žen má ale zároveň pocit pravých Vánoc, jen když vše samy zařídí. Vánoční přípravy vnímají jako stresující především na Slovensku a ve Slovinsku. Práce navíc a málo času zatěžuje přibližně polovinu dotázaných v Česku, v Polsku a na Slovensku, v Litvě je to nakupování dárků.

Německo, Velká Británie, Irsko, USA

Ženy v Německu, Velké Británii, Irsku a v USA rády vše organizují samy. Přitom 52 procent dotázaných v Německu a 42 procent v Británii považuje vánoční přípravy za stresující. Ve Velké Británii i v USA mnohé zatěžuje i finanční stránka.

Belgie, Francie, Nizozemsko, Rakousko, Švýcarsko

Dotázaní slaví rádi u rodičů nebo příbuzných, na přípravě se tedy podílí více lidí. V Nizozemsku znamená pro 55 procent dotázaných stres především příprava Vánoc, v Rakousku a ve Švýcarsku tlak, aby byla rodina spokojená, a shánění dárků.

Itálie, Portugalsko, Španělsko

V jižní Evropě se na přípravách podílejí všichni. Italky a Portugalky však organizaci nerady přenechávají jiným. Ve Španělsku a v Itálii by 50 procent žen uvítalo pomoc. Vánoční přípravy jsou nejvíce stresující ve Španělsku.

Na základě těchto informací se letos Lidl rozhodl, že vánoční kampaní pomůže zákazníkům připravit ideální Vánoce bez zbytečného stresu. Seznamte se s jeho novou vánoční kampaní zde.

Chcete dostávat pravidelně aktuální nabídku Lidlu? Přihlaste se k odběru newsletteru zde.

Reklama

Související témata:

Načítám