Hlavní obsah

Střevní chřipka útočí!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Střevní chřipka má rychlý, ale bolestivý průběhFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průjmy, vysoké teploty a zvracení. To jsou příznaky střevní chřipky. Infekce žaludku a střev právě teď číhá na každém rohu. Ubraňte se jí!

Článek

Už vás taky někdy postihlo toto nepříjemné onemocnění? Tak si přečtěte, jak se střevní chřipkou úspěšně bojovat. Většinou se hlásí nevolností, kterou vzápětí stíhá průjem a často i zvracení. Nejdéle za dva dny vám už ale opět vůbec nic není. Přesně takový je typický průběh střevní chřipky, se kterou se v poslední době potýká velké množství lidí.

Co je nutné vědět?

Viry se přenášejí hlavně přímým kontaktem, tedy při podávání rukou, dotykem vypínačů nebo ručníků. Jakmile se infikovanou rukou dotknete rtů či jídla, proniknou viry do trávicího traktu. Nakazit se můžete ale i vzduchem - vdechnutím inkriminovaných virů, které poletují ve vzduchu.

Jak se chránit?

Co nejčastěji si myjte ruce a vyhněte se potřásání rukou s lidmi, kteří jsou v kontaktu s nakaženými.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Horečku utišíte běžnými prostředkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Znovu se postavte na nohy

Pokud vás střevní chřipka i přesto zasáhne, je nejlepším lékem klid na lůžku a pravidelný přísun tekutin (neslazených, nejlépe obyčejné vody). Není třeba se ničeho obávat - střevní chřipka většinou probíhá zcela neškodně. Důležité ale je, abyste do sebe vpravila nejméně čtyři litry tekutin denně. Průjmem i zvracením totiž tělo ztrácí spoustu tekutin a hlavně nezbytných minerálů. Při střevní chřipce svému tělu rozhodně pomůžete, když budete popíjet roztoky s elektrolyty (koupíte je v lékárně), neperlivou minerálku, ovocné džusy a zeleninové vývary. A jakmile už vám při pomyšlení na jídlo nebude zle, sáhněte po jídle, které „staví" a zároveň šetří žaludek - třeba suchary, banány nebo kaše z ovesných vloček.

Nezapomeňte

Počítejte s tím, že po odeznění všech příznaků jste ještě asi dva dny nakažlivá.

Co vám udělá dobře

Ideální potravinou, která žaludek znovu navykne na jídlo, jsou klasické suchary.

Výživný vývar

Vývar tělu dodává tekutiny a minerály. A často je to navíc to jediné, co pozřeme, když je nám hodně špatně.

Reklama

Související témata:

Načítám