Hlavní obsah

Struma může být neškodná, ale také zhoubná. Dá se vyléčit?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Struma, lidově vole, znamená zvětšení štítné žlázy: může mít velmi vážné příčiny jako například nádorové onemocnění. Souviset ale může také jen s nedostatek jódu v potravě. Proto je vždy potřeba pátrat po příčině nemoci.

Článek

Problémem nemocí štítné žlázy je, že se dlouho nemusí vůbec nijak projevit. Podle nejnovějších dat se jen loni se štítnou žlázou léčilo přes 600 000 Čechů. Jejich počet stále roste a desítky tisíc o své nemoci dosud neví. Nicméně struma jako taková není zdaleka tak častá, jako bývala kdysi.

Příznaky nemoci štítné žlázy

Pro pochopení toho, jak může být štítná žláza nemocná, je třeba vysvětlit její funkci. Najdete ji v krku před průdušnicí, produkuje hormony, zejména tyroxin, které v těle ovlivňují mnoho funkcí od centrálního nervového systému po metabolismus, ale i srdeční činnost. Aby dobře fungovala, potřebuje kromě jiného jód. Ten se proto přidává do soli.

Struma se může projevit jako boule na krku, která je jasně vidět. Může také ovlivňovat okolní tkáně, což vede k problémům s polykáním, bolesti v krku, chrapotu a dušnosti. Nemocní někdy říkají, že mají pocit knedlíku v krku. Problémy přitom souvisí se změněnou funkcí štítné žlázy, která může být jak snížená, tak zvýšená.

Tři hlavní příčiny

Proč se to stane? Důvodů může být několik. Prvním je již zmíněný nedostatek jódu. Není-li ho dostatek, vzniká problém s produkcí hormonů štítné žlázy, ta to nechce dopustit, a proto se zjednodušeně řečeno „zvětší“, aby to kompenzovala. Funkce štítné žlázy je tedy narušená a snížená.

Jinak je tomu v případě, kdy dojde k zvětšení štítné žlázy působením takzvaných strumigenů. To jsou látky potravin (hodně jich obsahuje kapusta nebo zelí) a v případě jejich vysoké konzumace mohou mít na svědomí zvětšení štítné žlázy a vznik strumy. Štítná žláza tedy v tom případě funguje dobře, jen se zvětší.

Třetí příčinou zvětšené štítné žlázy bývají autoimunitní záněty, při kterých tělo negativně reaguje na buňky vlastního těla. Jedná se o Graves-Basedowovu chorobu (pro ni jsou typické ještě vystouplé oči) a o Hashimotovu chorobu.

Poruchy imunitního systému

Dalším důvodem mohou být poruchy enzymů, které ovlivňují tvorbu hormonů štítné žlázy.

Zvětšení štítné žlázy může také souviset se zhoubnými i nezhoubnými nádory štítné žlázy. Při nich obvykle není zvětšená celá žláza, ale jen takzvaný uzel čili jen její část.

Posledním důvodem je porucha imunitního systému, která vede ke vzniku takzvané Riedelovy strumy. Ta vzniká ukládáním vaziva v tkáni štítné žlázy, která tuhne a tvrdne.

Foto: Burdun Iliya, Shutterstock.com

Zvětšení štítné žlázy se ne vždy dá poznat pohmatemFoto: Burdun Iliya, Shutterstock.com

Inkubační doba

Než se projeví viditelné projevy způsobené následkem porušené funkce štítné žlázy, může uběhnout mnoho měsíců. Proto lékaři v současné době navrhují, aby byla prováděna některá screeningová vyšetření například u těhotných žen.

Vyšetření štítné žlázy

Lékaři poznají zvětšení štítné žlázy pohmatem, případně ultrazvukem. Podstatné je vždy vyšetřit, proč k problémům dochází a zda je porušena funkce štítné žlázy. Zda je zvýšená, či snížená. To lze zjistit vyšetřením hladiny hormonů štítné žlázy z krve. Důležité je pak při podezření na nádorové onemocnění provést biopsii štítné žlázy a histologické vyšetření.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Vyšetřením štítné žlázy se musí zjistit, zda jde o funkci sníženou, nebo zvýšenouFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Léčba strumy

Léčba zásadně závisí na tom, proč ke zvětšení štítné žlázy došlo a zda je porušena její funkce. V případě nedostatku jódu je třeba zvýšit dávky tohoto prvku. V případě nádoru je nutné jeho odstranění a další léčba. V případě Graves-Basedowovy choroby se používají léky, které tlumí funkci štítné žlázy. Případně se žláza chirurgicky odstraní. U Hashimotovy choroby je problém opačný, funkce štítné žlázy je snížená a tělu je třeba chybějící hormony štítné žlázy dodat.

Struma

  • Popis - Struma je nemoc projevující se zvětšením štítné žlázy.
  • Příznaky - Zvětšení štítné žlázy, kterému může předcházet chrapot, pocit knedlíku v krku.
  • Inkubační doba - Nemoc se může rozvíjet několik měsíců i let.
  • Léčba - Závisí na příčině nemoci. Části pacientů pomůže jód, jindy je potřeba chirurgická léčba či dodání léků, které tlumí funkci štítné žlázy nebo naopak tělu dodávají chybějící hormony.
  • Smrtnost - Na strumu se neumírá, na zhoubné nádory štítné žlázy ano. Pak závisí na druhu a rozšíření nádoru.
  • Prevence - Nemoci v podstatě nelze předejít.

Reklama

Související témata:
Struma

Načítám