Hlavní obsah

Ileus může končit smrtí. Jak poznáte neprůchodnost střev?

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zácpa a nadýmání obvykle nikoho neznervózňují a považují se za běžnou nepříjemnost. Pokud ale problémy trvají delší dobu a zhoršují se, je třeba pátrat po příčině. To platí zejména v případě, že člověk cítí tuhost břicha.

Článek

Ileus čili neprůchodnost střev je vážné onemocnění, které pacienta ohrožuje na životě, proto je třeba ho okamžitě řešit, obvykle na chirurgickém oddělení. Jinak hrozí, že se v případě narušení střeva dostanou nebezpečné bakterie z trávicího traktu do břišní dutiny.

Příčiny neprůchodných střev

Příčiny vedoucí k neprůchodnosti střeva jsou hlavně tyto tři: v prvním případě lékaři hovoří o takzvaném mechanickém ileu, to znamená, že průchod střev zastavila nějaká překážka, může jít třeba o zaškrcení střeva, jeho uskřinutí (při kýle) nebo žlučový kámen. Problémem způsobujícím neprůchodnost bývají také polypy, nádory či pooperační jizvy vzniklé při operacích střeva. V druhém případě jde o neurogenní ileus, což znamená, že hybnost střeva souvisí s nervovým zásobováním střevní stěny. Posledním typem je cévní ileus, kdy dojde k ucpání některé z cév, která zásobuje střeva. Ta pak nemají dostatek kyslíku, část odumře a přestane se pohybovat, respektive posouvat svůj obsah dále k vyměšování (jak dlouho je normální nejít na velkou?).

Příznaky ucpaných střev

Varovat by vás mělo tvrdé břicho, urputná zácpa a takzvaně „zaražené větry“. To všechno totiž znamená, že stolice neodchází správně a pravidelně z těla a hromadí se ve střevech. To nevede jen k tuhnutí břicha, ale velmi často také k velkým kolikovým bolestem. Jindy jsou bolesti naopak nepřetržité, pacienti také často zvracející. Postupně se mohou přidávat neklid či naopak výrazná spavost, kůže je bledá, objevuje se studený pot, člověk zrychleně dýchá a buší mu srdce.

Foto: Kittisak Jirasittichai, Shutterstock.com

Ne každá zácpa je nebezpečná, zbystřete při tvrdém břichuFoto: Kittisak Jirasittichai, Shutterstock.com

Inkubační doba

Od prvních příznaků až do vážnějších potíží obvykle neuplyne více než několik dní.

Léčba je chirurgická

Léčba závisí na příčině, obvykle je třeba chirurgický zákrok, při kterém se odstraní příčina střevní neprůchodnosti.

Jak probíhá vyšetření

Provádí se rentgen břicha, ultrazvuk břicha, nebo CT vyšetření. Z krve je pak možné zjistit probíhající zánět. Definitivně příčinu ukáže otevření dutiny břišní.

Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Neprůchodnost střev je většinou třeba řešit chirurgickyFoto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Komplikace jsou nebezpečné

Při střevní neprůchodnosti napíná stolice stěnu střeva, tlačí na cévy v ní a následně dojde k porušení nepropustnosti stěny střeva. Bakterie ze střev se pak mohou dostat do dutiny břišní, což může vést k zánětu pobřišnice a poté k celkové otravě krve. Bez léčby takové stavy končí smrtí.

Prevence: pitný režim

Ileus je nemoc, které nelze zcela předejít. Pokud ale máte potíže, které by mohly ukazovat na neprůchodnost střev, nepodceňujte je. U starších lidí je třeba sledovat i známky dehydratace, která může následně vést k zácpě, což zvyšuje riziko vzniku této nemoci.

Ileus 

  • Popis - Ileus je onemocnění, při kterém dochází k neprůchodnosti střev. Důvod může být mechanický, kdy průchodu brání nějaká překážka, dále neurogenní, kdy je na vině nervové zásobování stěny, či cévní, když dojde k jejímu ucpání.
  • Příznaky - Zácpa, zvracení, bolesti břicha, studený pot, spavost, nebo naopak neklid, bledá pokožka.
  • Inkubační doba - Nemoc se rozvine během několika dnů.
  • Léčba - Chirurgické odstranění příčiny neprůchodnosti střev.
  • Smrtnost - Pokud se obsah střev dostane do dutiny břišní a dojde k zánětu pobřišnice, je léčba velmi složitá a polovina pacientů zemře.

Reklama

Související témata:

Načítám