Hlavní obsah

Štítná žláza a hubnutí: Co se děje, když nefunguje, jak má?

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Pro toho, kdo trpí sníženou funkcí štítné žlázy, je cesta za štíhlým tělem a dobrou kondicí o poznání náročnější. A nejde jen o problémy s váhou, překážkou mohou být i její další příznaky. Ale ani její zvýšená činnost není v pořádku. Co s tím?

Článek

Ať pracuje málo, nebo příliš, obojí dovede celkem potrápit. Zatímco hyperfunkce, tedy zvýšená činnost štítné žlázy, vede většinou k výraznému poklesu hmotnosti i přehnaně aktivnímu chování, hypofunkce znamená přesný opak. Bohužel právě druhá forma je výrazně častější, přičemž ohroženou skupinou jsou hlavně ženy.

„Onemocnění štítné žlázy se častěji vyskytuje u žen, zejména v období menopauzy. V roce 2015 bylo v našich laboratořích provedeno více než 400 tisíc vyšetření štítné žlázy a téměř 300 tisíc z nich bylo provedeno právě u žen,“ popisovala v roce 2016 MUDr. Zdenka Tondlová z laboratoře AeskuLab Hadovka. Proč má na naše tělo takový vliv?

Co je štítná žláza a proč má vliv na hubnutí?

Štítná žláza se nachází v oblasti hrtanu na přední straně krku a jejím hlavním úkolem je produkce hormonů, které mimo jiné zodpovídají za optimální rychlost metabolismu. Podílí se na procesu, během kterého dochází k využívání tukových zásob jako zdroje energie, tedy hubnutí.

Množství hormonů má vliv i na to, jak dobře vaše tělo spaluje nehledě na vyvinutou aktivitu. Tomu se říká bazální metabolismus. Hormony štítné žlázy mají také významnou funkci v případě vývoje nervové soustavy u plodu a v dětství mají dopad na vývoj některých orgánů.

Foto: Blue Planet Studio, Shutterstock.com

Zhubnout je prima, ale je potřeba, aby to bylo přirozenou cestou a pozvolnaFoto: Blue Planet Studio, Shutterstock.com

Jak poznáte hypofunkci štítné žlázy

Jako hypotyreóza se označuje hypofunkce neboli snížená funkce štítné žlázy. K té dochází tehdy, kdy tento orgán produkuje méně hormonů, než tělo potřebuje. Zpočátku však nezačnete nijak markantně přibírat. Znatelnější problémy s váhou se projevují až v pozdější fázi, kdy je problém neléčený. Co všechno se řadí mezi typické projevy?

  • Menší výkonnost a častá únava -
  • Snížená schopnost koncentrace -
  • Zažívací problémy, zejména zácpa -
  • Svalová slabost -
  • Suchá kůže -
  • Lámavost nehtů, padání vlasů -
  • Problémy s váhou -
Foto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Štítnou žlázu řešte, ať vám úsměv vydrží. Konzultovat neobvyklé projevy vašeho těla můžete s lékařem i preventivněFoto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Projevy hyperfunkce štítné žlázy

Opačný problém, tedy když štítná žláza pracuje až moc, je méně častý. Přespříliš aktivní štítná žláza produkuje nadměrně hormonů, což se projevuje rychlým metabolismem a spolu s tím úbytkem hmotnosti.

Komu by se to nelíbilo – jíst a ještě hubnout. Ale nenechte se mýlit, ani tento extrém není dobře. Tělo jede jakoby na plné obrátky, i když nemusí, a mezi další nepříjemné projevy tak patří zejména bušení srdce, neklid, podrážděnost a nesnesete teplo. Pokud i v zimě máte doma okna dokořán, uvažujte nad rozborem krve.

Co s tím?

Pokud nechcete nic riskovat, navštivte lékaře. V případě, že se problém potvrdí, pravděpodobně vám předepíše takzvané betablokátory. Měli byste také dojít ke zjištění příčiny. Pokud například užíváte hormonální antikoncepci, je na zvážení její vysazení.

„Stav, kdy je antikoncepcí nastavená ,umělá‘ menstruace z hormonálního spádu, je nepřirozený. Jakmile nastane blokace na úrovni vaječníků, projeví se problém i na opačné straně, tedy u štítné žlázy,“ uvádí zdravotní terapeutka Jana Černotová.

Léčbu můžete podpořit také svépomocí. Poruchy štítné žlázy jsou spojované také s nedostatkem jódu, proto obohaťte jídelníček o jodidovanou sůl, mořské plody či minerální vody. Nápomocná bývá hormonální jóga. Obecně pak prospívá meditace a wellness aktivity vedoucí k psychické pohodě.

Reklama

Načítám