Hlavní obsah

Tloustnete a jste unavení? Signály, že vaše štítná žláza není v pořádku!

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná si myslíte, že jste jen přepracovaní, že byste už potřebovali dovolenou. Ale možná je všechno jinak a za vaši únavu, neklid a nespavost může onemocnění štítné žlázy. I takové jsou totiž příznaky!

Článek

Stres v práci, honička doma a k tomu vedro… Kdo by nebyl unavený a podrážděný. Prožíváte podobný stav a nejste schopni se ho zbavit? Může jít o první signály, že vaše štítná žláza nepracuje tak, jak by měla. Pojďte se o tom dozvědět víc a na konci článku si udělejte test, který vám řekne, zda byste měli jít k lékaři. Možná odhalíte, že jste ohroženi sice plíživě nenápadnou, zato závažnou poruchou štítné žlázy: hypotyreózou.

Jste smutní a unavení?

„Štítná žláza je zodpovědná za vaši životní spokojenost. I své jméno dostala proto, že je vaším ochranným štítem před vnějším světem. Pokud není v pořádku, může se to projevit i psychickými potížemi,“ říká PhDr. Marta Boučková, specialistka na aplikovanou poradenskou psychologii. Pak nastoupí špatná nálada, vyčerpanost, deprese, nesoustředěnost, poruchy paměti a třeba i tloustnutí.

„Většina lidí se snaží změnit životní styl a z takového stavu se dostat – víc odpočívají, změní jídelníček, začnou se hýbat. Když to nepomáhá, mnohdy se obrátí i na psychology, psychoterapeuty. Ale ono by to chtělo spíš odborné vyšetření štítné žlázy a nastavení její správné činnosti,“ upozorňuje Marta Boučková, která dodává, že je nejprve dobré zajít k lékaři. Bez zdravé štítné žlázy vám psychologická terapie totiž pomůže jen těžko.

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Problémy se štítnou žlázou se mohou projevit i jako déletrvající únavaFoto: F8 studio, Shutterstock.com

Poznejte rizika

Nedostatek či přebytek hormonů štítné žlázy může rozhodit celé tělo, protože ovlivňují všechny metabolické děje v těle a chod všech orgánů. „Mezi základní poruchy a nemoci štítné žlázy patří snížená funkce, zvýšená funkce, záněty a nádory. Některé z nich nejsou pro pacienta velkým nebezpečím, jiné mohou ohrozit zdraví i život,“ uvádí prof. MUDr. Michal Kršek, CSc., předseda České endokrinologické společnosti a přednosta 2. interní kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Rozhozená štítná žláza má vliv na kardiovaskulární systém, tepovou frekvenci, činnost svalstva, tvorbu krvinek, kostí, ostatních žláz s vnitřní sekrecí, ovlivňuje metabolismus... Víc ohroženi jste v případě, když se štítnou žlázou mají potíže pokrevní příbuzní anebo trpíte některým z autoimunitních onemocnění, třeba cukrovkou. Vyšší riziko je po padesátce, po operaci štítné žlázy a podobně. Při jakémkoli podezření je lepší podstoupit jednoduchý krevní test – stanoví hladinu hormonu podvěsku mozkového, který štítnou žlázu ovlivňuje.

Prostý test napoví

Zatímco hypertyreóza, tedy nadprodukce hormonů, se rozvine už během pár měsíců, hypotyreóza se může vyvíjet i několik let. Zvýšená činnost se rozpozná brzy – pocení, třes rukou, bušení srdce, padání vlasů, vystoupnutí očí a další příznaky jsou tak výrazné, že vás donutí jít k lékaři. „Je téměř vyloučeno, aby někdo žil léta s nerozpoznanou zvýšenou činností štítné žlázy. Naopak s její sníženou činností můžete žít bez povšimnutí,“ říká MUDr. Richard Stejskal, předseda Sdružení ambulantních endokrinologů.

Abyste sníženou činnost své štítné žlázy odhalili včas, nabízíme následující lehký test. Pokud pět a více výroků odpovídá tomu, jak se cítíte, měli byste zajít k praktickému lékaři a požádat o krevní test, který by onemocnění štítné žlázy ověřil.

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Déletrvající špatná nálada by vás měla zavést v první řadě k lékaři, abyste zjistili, zda není její příčinou onemocnění štítné žlázyFoto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

  • Většinu času se cítím unavený/á, mám málo energie a slabou výdrž.
  • Nemůžu jasně přemýšlet, obtížně se koncentruji a mám slabou paměť.
  • Mám potíže s činností střev, často trpím zácpou.
  • Přibral/a jsem, ačkoliv dodržuji zásady zdravého životního stylu (vyvážená strava, pravidelný pohyb).
  • Pokožku a vlasy mám suché, vybledlé a nezdravé, nehty se mi lámou.
  • Většinu času je mi zima, i když se ostatní lidé cítí pohodlně.
  • Moje reflexy a pohyby jsou zpomalené.
  • Zvýšil se mi krevní tlak a mám pomalý tep.
  • Zvýšila se mi hladina cholesterolu.
  • Mám sucho v krku a chraptím.
  • Často cítím mravenčení v končetinách.
  • Zhoršil se mi sluch.

Jak vám vyšel test? Napište nám! A také můžete otestovat, zda vám nehrozí vážné neurologické potíže.

Reklama

Načítám