Hlavní obsah

Proč se nemusíte bát mamografu ani ultrazvuku

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karcinom prsu je nejčastějším ženským zhoubným nádorovým onemocněním. Celosvětově ročně onemocní více než půl milionu, v Česku kolem 6 tisíc žen. Prsní nádory se ale dobře léčí. Částečně i vlivem mamografu a ultrazvuku, protože zachytí nemoc v samých počátcích. Jak tato vyšetření probíhají? A bolí to?

Článek

Díky mamografu a ultrazvuku se daří úmrtnost na zhoubná onemocnění prsů snižovat. „Při včasně zachyceném karcinomu prsu je velká šance na úplné vylečení. Chirurgický zákrok bývá navíc drobný a po zhojení na prsu často nebývá ani patrný, což je pro ženy vedle výborné prognózy jistě také velmi podstatné,“ říká doktorka Jana Bošková, mamodiagnostička plzeňského screeningového pracoviště Mediray.

Mnohé ženy se ale těmto vyšetřením vyhýbají kvůli obavám z bolesti. Proč byste se neměly bát a co vlastně máte od vyšetření čekat?

Mamograf: vhodný pro ženy 45+

Mamografie je rentgenové vyšetření prsů měkkým zářením na speciálním přístroji zvaném mamograf. Dávky záření jsou minimální a díky využití měkké techniky je vyšetření bezpečné. Provádí se ve stoje a trvá jen chvilku. Vyškolená asistentka vloží prs mezi dvě desky, které jej stlačí. Může to trochu bolet, ale rozhodně nejde o nic hrozného.

„Vyšetření doporučujeme absolvovat v první třetině menstruačního cyklu, kdy bývají prsy na tlak méně citlivé“, radí doktor Petr Choc, místopředseda asociace mamodiagnostiků České republiky a vedoucí lékař mamocentra Mediray.

Mamograf je vhodný hlavně pro ženy nad 45 let, protože je schopen zachytit drobnější známky karcinomů než ultrazvuk.

„U žen s vysokým rizikem onemocnění, zejména z důvodu pozitivní rodinné anamnézy, nebo u žen, které si při samovyšetření nahmataly podezřelé ložisko, se potom mamograf provádí i ve výrazně nižším věku,“ říká Petr Choc.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Díky včasnému odhalení zhoubných změn zachraňují mamograf a ultrazvuk životyFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Ultrazvuk: vhodný pro mladší ženy

Při vyšetření ultrazvukem ležíte na lehátku na zádech, případně střídavě na pravém či levém boku. Tato procedura je naprosto bezbolestná. Vyšetřovací sondou, kterou posunuje po povrchu prsu, prohlíží lékař postupně celou oblast včetně přilehlých podpažních jamek. Vyšetření je vhodné pro bezpříznakové ženy mladší 40 let (a jakých příznaků si všímat?).

„Stejně jako mamografickým vyšetřením hledáme známky zhoubných onemocnění, která ideálně zjišťujeme dříve, nežli by si je sama žena byla schopna nahmatat,“ vysvětluje Petr Choc.

U mladých žen se ultrazvuk s úspěchem využívá v případě hmatných změn nebo ložisek v prsou. Lékaři jsou zde schopni velmi dobře stanovit jejich povahu a nebezpečnost. Nejčastěji se ale jedná o neškodné, často hormonálně podmíněné změny, většinou o nezhoubné nádory (cysty nebo fibroadenomy).

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Na ultrazvuk lékaři posílají především mladší ženy, které si nahmataly bulku. Většinou se jedná o nezhoubné nádory Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Hradí vyšetření pojišťovny?

Preventivní vyšetření mamografem je ženám nad 45 let v Česku ve dvouletých intervalech hrazeno všemi zdravotními pojišťovnami. Potřebujete k tomu jen žádanku od gynekologa nebo praktického lékaře. Jako samoplátkyně si můžete nechat vyšetření provést již po čtyřicítce. V případě, že si samy nahmatáte změny, které potvrdí i ultrazvuk a které je třeba dovyšetřit, vám lékař vypíše žádanku a jdete na mamograf bezplatně i dříve. Pokud nemáte žádné příznaky, mamograf se před čtyřicítkou většinou neprovádí, stačí ultrazvuk.

Na vyšetření ultrazvukem byste měly zhruba od 30 let docházet jednou za dva roky. Žádanku od lékaře nepotřebujete, ale vyšetření si hradíte samy. „Každá zdravotní pojišťovna má však své bonusové programy, na základě kterých vybraným skupinám žen, zpravidla jsou dány věkovým rozmezím, na vyšetření přispívá,“ informuje doktor Petr Choc.

Načítám