Hlavní obsah

Studovat po třicítce? A proč ne?!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Investujte do svého vzděláníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odjely jste tehdy hned po maturitě do světa na zkušenou? Nebo jste našly toho pravého, provdaly se a měly děti? Nevadí! Studovat můžete začít klidně i po třicítce. Pomůžete tak svému sebevědomí i kariéře.

Článek

Ať už je důvod, proč začít studovat vysokou školu, lepší pracovní postup, změna profese, nebo si zkrátka chcete splnit svůj sen, nemůžete prodělat. Investice do vzdělání je návratná a dobrá investice. Počítejte ovšem s tím, že čas si budete muset organizovat mnohem pečlivěji. Zvláště pak, pokud máte stálé zaměstnání nebo děti. A některé své náročnější záliby budete možná nuceny i dočasně odložit.

Jakou formu studia zvolit?

Vysoké školy nabízejí denní i dálkové formy studia. Pokud chcete studovat při zaměstnání nebo jste s dětmi na mateřské dovolené, rozhodně si zvolte dálkovou (kombinovanou) formu studia, kterou daleko častěji umožňují soukromé vysoké školy nebo univerzity. Přednášky zpravidla probíhají o víkendech. Celý školní rok je rozdělen na dva semestry, zimní a letní. V lednu a v červnu vás tedy čeká zkouškové období, které je opravdu náročné. Budete-li ovšem chodit poctivě na přednášky a průběžně se učit, vše zvládnete i při pracovním vytížení, i s dětmi na mateřské dovolené. Nezapomeňte při výběru studia zvážit vzdálenost školy od vašeho domova! Několikasetkilometrové dojíždění může už tak váš časově náročný program řádně komplikovat.

Získejte novou práci i přátele...

Studium pro vás bude mít větší přínos, než jste očekávaly. Ověříte si a doplníte své znalosti, naučíte se novým věcem a také: najdete, nové přátele! A třeba i novou lásku?

Štěstí vás může potkat i v profesním životě. Vysokou školu navštěvují manažeři, vedoucí či majitelé firem. Mohou vás tak doporučit, v nejlepším případě vám rovnou nabídnou zaměstnání ve své společnosti. O tom, že se chcete ve své profesi dál vzdělávat a něčeho dosáhnout, je nemusíte dlouze přesvědčovat. Vaše studium je toho nejlepším důkazem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Učení a domácnost se dají zvládnoutFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zpět k sebevědomí!

V některých případech může studium významně pomoci vašemu možná pošramocenému sebevědomí! Pokud se vám právě rozpadlo dlouholeté manželství nebo máte pocit, že všichni kolem vás jsou úspěšnější, chytřejší a mladší, pak vám studium vysoké školy přinese tolik potřebnou a čerstvou dávku uvědomění si sebe sama a vlastní hodnoty.

Nezáleží, kolik vám je let nebo zda už jeden diplom vlastníte. Pokud máte chuť se vrátit do školy a něco změnit, už teď si „nalistujte" www.vysokeskoly.cz, nebo www.kampomaturite.cz. Že je pozdě? Ale vůbec ne! Některé státní vysoké školy vypisují dodatečná přijímací řízení (srpen, září). A to proto, že studenti, kteří si poslali přihlášky na více škol a byli na ně přijati, tak přirozeně uvolní místa dalším uchazečům, studovat budou samozřejmě jen na jedné. V případě soukromých vysokých škol je situace lepší. I po vypršení oficiálních termínů podání přihlášek se můžete na studijním oddělení zpravidla individuálně domluvit na konkrétním řešení. Problémem tedy zpravidla nebývá ani přihláška v průběhu září či října.

Mladší už nebudeme, ale chytřejší být můžeme!

Načítám