Hlavní obsah

Desatero jak se naučit mít ráda sebe sama. Přijímejte pochvaly, pište deník a ukliďte si

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít se rád, věřit si, vážit si sebe sama… To vše je nedílná součást zdravého sebevědomí. Jenže co když je sebelásky málo? Tady jsou praktické tipy od odborníků, které vám pomohou mít rádi sami sebe.

Článek

Zdravé sebevědomí je základ spokojeného života, ale bez sebelásky ho nezískáte. Takže pokud se nemáte rádi, musíte nejdřív zamakat právě na sebelásce. Jak na to?

1. Zamyslete se, jak moc se (ne)máte rádi

Nejdřív zkuste zjistit, jak to se sebeláskou máte. Do jaké míry se máte rádi? Fyzicky, mentálně, povahově. Kolik bodů z deseti byste sami sobě dali? Nepřemýšlejte, naopak řekněte číslo, které vám jako první přijde na mysl! „Pokud je nižší než 7, znamená to, že před sebou máte ještě nějakou práci. Optimální hladina sebelásky je totiž 7 až 10,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

2. Přestavte si, že se máte radši

Teď zkuste přemýšlet, jak byste se cítili, kdybyste see přece jen měli o něco raději. Sepište si, jak by váš život vypadal, co by se změnilo. Budou to nejspíš změny k lepšímu, takže je to v podstatě forma motivace.

3. Sežeňte si odbornou literaturu

Je dobré mít něco jako svou „bibli“. Sežeňte si knihu o sebelásce, o tom, jak se mít rád. Přečtěte si ji a vyberte si z ní jeden či dva náměty, které vás nejvíc oslovily. „Zařazujte je do své každodennosti, snažte se je aplikovat do praxe. Tak vám vznikne nový potřebný návyk,“ radí životní koučka Lucie Mucalová.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Motivační literatura nebo třeba vývojový román… Hledání sebelásky patří k tradičním tématům uměleckých děl a každý si najde, co je jeho pojetí blízkéFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

4. Poznejte vlastního kritika

Každý v sobě má svého vnitřního kritika, jde o to, aby nekřičel až moc. Pokud máte tendence nadávat sami sobě, neustále se kritizovat a shazovat, přemýšlejte, proč to děláte. „Je to opravdu váš hlas? Nebo je to hlas, který jste slýchali jako malí od rodiny či okolí? A když vás opět bude chtít terorizovat, co ho poslat k šípku…,“ radí Lenka Procházka.

5. Buďte k sobě laskaví

Chcete, aby na vás lidé byli milí, ale sami na sebe moc hodní nejste. Cítíte ten rozpor? „Laskavost je sestra lásky a někdy vám může pomoci, abyste sami k sobě získali lepší vztah,“ vysvětluje Lenka Procházka. A tak když si třeba češete vlasy, pochvalte se, jak se hezky lesknou. Nebo když jdete po ulici a chvátáte, sotva popadáte dech, poslechněte své tělo a na chvíli se zastavte. Buďte na sebe hodní!

6. Nechte se pochválit

Je to cvičení, které může hodně pomoci, a stačí vám k němu pár dobrých přátel či rodina. Udělejte si s blízkými hezký večer a jednoduše je poproste, aby vám každý řekl, čeho si na vás cení, kde vidí vaše silné stránky. A vy jim to můžete oplatit stejně.

7. Pište sami sobě

I tohle je zajímavé cvičení a vyplatí se z něj udělat denní rutinu. Zkuste každý den napsat na papírek nějaký milý vzkaz sami pro sebe. Pochvalte se za něco, zapište si, že vám někdo ten den udělal radost, byl na vás milý, za co jste dnes vděční. Vzkazy ukládejte do krabičky a jednou týdně, třeba v neděli u kávy, si je přečtěte.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Pište si, co se vám povedlo, za co cítíte vděčnost, co se vám na vás i na ostatních líbíFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

8. Stále si připomínejte svou hodnotu

Když vám chybí sebeláska, je těžké mít pořád na paměti, že máte svou cenu. V každodenním shonu se na to snadno zapomíná. „Napište si do mobilu upomínky, které vám každý den v určitou dobu zazvoní se zprávou, která vás pohladí na duši. Dejte si tu práci s vymýšlením upomínek typu ‚jsem v pořádku taková, jaká jsem‘, ‚mám právo cítit věci jinak než ostatní‘,“ popisuje Lucie Mucalová.

9. Věnujte se sami sobě

Sebelásku budujte také pomocí péče o sebe – o tělo i duši. Tělu dopřejte pohyb a je jedno, zda půjde o procházky se psem nebo tréninky boxu. Jde o to, co vás baví a co vás nabíjí pozitivní energií. Hýčkejte se i zdravou stravou, vyváženým jídelníčkem, ale nebojte se občas hřešit. Věnujte se seberozvoji, vzdělávejte se, zdokonalujte se, získávejte nové zkušenosti a koníčky. Jednoduše řečeno, věnujte čas sami sobě! „Dáte si tím najevo, že si ceníte sami sebe a nedáváte se na poslední místo,“ upřesňuje Lenka Procházka.

10. Ukliďte si životní prostor

Kde žijete, čím se obklopujete, jak o svůj životní prostor pečujete, to vše ovlivňuje, jak se cítíte. A není řeč o úklidu nebo luxusním nábytku. Jde o to, obklopovat se předměty, které ve vás vzbuzují příjemné emoce. „Máte doma věci od expartnera nebo prostě staré věci, které už nemáte rádi, ale ani nevíte proč, stále je schraňujete? Co takhle očistit svůj životní prostor? Když v něm budete mít jen to, co vás těší, bude u vás doma proudit mnohem lepší energie,“ dodává Lenka Procházka.

Jsem tím nejskvělejším, koho znám. Důvodem, proč se od rána chci smát, je, že se mám rád… Tak to je SebeLoveSong. Složil ho a zpívá Xindl X. Poslechněte si ho a nechte se inspirovat!

Reklama

Načítám