Hlavní obsah

Mají miliony, Oscara či Anděla, ale to nestačí! Slavní, kteří se rozhodli studovat na stará kolena

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U umělců to občas bývá tak, že dají přednost tvorbě před vzděláním a někdy mají problém zdárně dokončit alespoň základní školu. A někteří své rozhodnutí po letech přehodnotí a dojdou k závěru, že by jim studium mohlo rozšířit obzory. Kdo je málem věčný student a kdo splnil přání babičce?

Článek

Přestože se prací v oboru, který tyto celebrity studují nebo už vystudovaly, s největší pravděpodobností živit nebudou, nikdy neříkej nikdy. Tito úspěšní lidé se vrátili do školy, aby si doplnili vzdělání a rozšířili obzory, i když už se velmi dobře prosadili ve své – často umělecké – disciplíně.

Kim Kardashian (41)

Podnikatelka a hvězda reality show rozhodně netrpí nouzí, peněz má díky svému obchodnímu duchu víc než dost. Přesto si řekla, že svět krásy a pozlátka je pro ni málo, a po vzoru svého otce Roberta Kardashiana (✝59), slavného advokáta, se pustila do studia práv a nedávno úspěšně složila zkoušku, kterou několikrát předtím nezvládla. Byl to poslední pokus, jinak by se musela se studiem rozloučit. A to by byla škoda. Už nyní se o obor velmi zajímá a angažuje se v boji za zrušení trestu smrti.

Foto: Profimedia.cz

Kim Kardashian chce uctít památku svého otce a také se zdá, že má o práva skutečný zájemFoto: Profimedia.cz

Veronika Jeníková (58)

Česká herečka, kterou celé generace znají jako legendární Evičku-tričko, hrála v populárním seriálu Ordinace v růžové zahradě (2005–22) zdravotní sestřičku a zaujalo ji to natolik, že se v roce 2020 rozhodla k návratu do školy. Na 2. lékařské fakultě UK studuje ošetřovatelství. Jednak se ráda stará o druhé a čerpá od starších lidí moudrost, navíc to během pandemie s hereckým povoláním nevypadalo růžově. Není ale jasné, zda ve studiu pokračuje. Udělala několik zápočtů a zkoušek a přitom si uvědomila, že o staré lidi může pečovat i bez náročné medicíny.

Foto: Profimedia.cz

Herečku Veroniku Jeníkovou péče o staré lidi obohacuje a odborné ošetřovatelské dovednosti se jí rozhodně neztratíFoto: Profimedia.cz

Renée Zellweger (53)

Když předloni získala druhého Oscara, tentokrát za skvělé ztvárnění Judy Garland, jen málokdo si vzpomněl, že si dala šestiletou hereckou pauzu, kdy vůbec nefilmovala. V roce 2010 totiž americká herečka došla k závěru, že tráví příliš času jako veřejná osoba a nemá prostor pro osobní růst. Byla sama ze sebe unavená a potřebovala se naučit nové věci, které nesouvisejí s herectvím. Přestala natáčet, docházela na terapii a mimo jiné absolvovala přednášky na univerzitě v Kalifornii, kde ji zajímalo hlavně mezinárodní právo. Titul si sice neodnesla a asi to ani neplánovala, ale rozhodně si rozšířila obzory.

Foto: Profimedia.cz

Z mezinárodních problémů vás Renée Zellweger asi nevyseká, ale třeba by vám mohla alespoň dobře poraditFoto: Profimedia.cz

Megan Thee Stallion (27)

Extravagantní raperka na někoho možná nepůsobí jako prototyp svědomitého vysokoškolského studenta, přesto se už jako velmi slavná umělkyně vrátila do školy. A loni úspěšně absolvovala Texaskou jižní univerzitu – konkrétně šlo o obor zdravotní správa. K rozhodnutí studovat ji přivedla babička, která byla učitelka, a maminka, jíž na dceřině vzdělání záleželo a v roce 2019 podlehla rakovině mozku. Diplomem tak chtěla zpěvačka alespoň částečně uctít památku svých milovaných žen.

Foto: Profimedia.cz

I když je Megan Thee Stallion ve svém oboru mimořádně úspěšná, přesto se vrátila do školy a splnila přání babičce a mamince. A nyní motivuje dospělé ženy ke studiuFoto: Profimedia.cz

Eva Longoria (47)

„Nikdy nejsi moc starý nebo moc zaneprázdněný na to, aby ses dál vzdělával,“ napsala herečka k fotografii s diplomem, kterou na sociální sítě přidala v roce 2013. Dokončila tehdy magisterské studium – obor zabývající se osudem mexických emigrantů v USA. Je to pro ni velmi osobní – i ona má mexické kořeny. Školu zvládla, přestože v té době natáčela seriál Zoufalé manželky (2004–12). Na vzdělání ovšem kladla důraz ještě před hereckou kariérou a získala bakalářský titul z kineziologie.

Znáte komedii Ženy bez mužů, kde Eva Longoria září v hlavní roli?

Foto: Profimedia.cz

Až budete chtít vědět něco z historie mexických migrantů, víte, na koho se obrátitFoto: Profimedia.cz

Dan Bárta (52)

Nedostatkem zvídavosti tento výborný český zpěvák rozhodně netrpí. Ještě předtím, než se vydal na pěveckou dráhu, absolvoval nástavbu pro rentgenové laboranty. Do školy se ovšem vrátil i během aktivní umělecké kariéry. Milovník přírody a nadšený pozorovatel a fotograf vážek se rozhodl pro studium aplikované ekologie na Ostravské univerzitě a v roce 2019 ho úspěšně dokončil. Chtěl se prý dovzdělat, trochu se potrápit, vyždímat se a zaměstnat si hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Dan Bárta se rozhodl, že si zaměstná hlavu…Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám