Hlavní obsah

Máte koníčky? Dobře pro vás! Jsou důležité pro životní spokojenost a posilují rodinné vztahy

Foto: Daria Ahafonova, Shutterstock.com

Foto: Daria Ahafonova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenechte se mýlit, koníček neznamená jen čas strávený mimo domov. Mezi záliby, které můžete pěstovat, lze zahrnout i četbu knih nebo poslech hudby. Zkrátka vše, co vás naplňuje a máte u toho čas sami na sebe.

Článek

Někomu může připadat vynakládání času a energie na koníčky jako zbytečnost. Práce, škola a rodinné povinnosti ponechávají jen málo prostoru dělat to, co nás baví. Přitom smysluplné trávení volného času je skutečně užitečné! „Koníčky jsou důležité pro duševní a fyzické zdraví, protože poskytují úlevu od každodenních stresů a rutiny. Přinášejí radost, uspokojení a mohou podporovat duševní pohodu tím, že posilují pocit seberealizace. Koníčky také podporují mezilidské vztahy a mohou rozvíjet nové dovednosti a zájmy, což přispívá k celkové životní spokojenosti,“ vysvětluje psycholog a psychoterapeut Pavel Pařízek.

Základem je správný výběr

Pokud máte zájem věnovat čas a energii nějakému koníčku, ale zatím se žádnému nevěnujete, zvažte, co vás baví, zajímá a v čem byste se chtěli zlepšit. Položte si před výběrem tyto otázky:

  1. Chcete volnočasovou činnost vykonávat sami, nebo ve skupině?
  2. Je nějaká konkrétní dovednost, kterou byste chtěli rozvíjet?
  3. Máte dostatek fyzické aktivity?
  4. Jsou věci, které jste v dětství rádi dělali a k nimž byste se rádi vrátili?
  5. Jak chcete, aby vás váš koníček změnil?
  6. Kolik času můžete svému novému koníčku věnovat?
  7. Kolik peněz do něj můžete investovat?
  8. S jakými typy lidí byste se chtěli setkávat?

Jaké typy koníčků existují?

Fyzické

Zvyšují jak srdeční frekvenci, tak funkci mozku. Mezi další výhody patří snížení krevního tlaku, hubnutí, budování svalů, posilování kostí a celkový nárůst energie.

Příklady: turistika, kempování, plavání, jóga nebo bojová umění

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Sportovní koníčky jsou skvělé pro zlepšení nálady i fyzické kondiceFoto: El Nariz, Shutterstock.com

Mentální a emocionální

Tyto koníčky snižují stres tím, že odvádějí mysl od každodenních starostí, jako je práce a placení účtů. Nemusíte za nimi chodit daleko, jsou dostupné odkudkoli.

Příklady: zahradničení, poslech hudby, malování, meditace, vaření, fotografování…

Sociální a mezilidské

Koníčky jsou skvělým způsobem socializace a poznávání nových přátel. V každém městě existují skupiny, které se věnují nejrůznějším aktivitám. Pokud ne, můžete si vytvořit vlastní, třeba na Facebooku.

Příklady: rodičovské spolky, zkoušení nových technologií, sbor, hraní her, čtenářské skupiny apod.

Tvořivé

Koníčky inspirující k tomu, abychom využili naši kreativní stránku, mohou být užitečné pro lidi, kteří se věnují stereotypní práci. Vytrénujete mozek, aby byl kreativnější i v jiných oblastech života.

Příklady: psaní beletrie, kaligrafie, zdobení dortů nebo sušenek, výroba mýdla, šití, háčkování nebo pletení a výroba šperků

Ke zdokonalování

Někteří lidé mají rádi koníčky, které jim dávají příležitost zvýšit si sebevědomí a zlepšit kvalitu života. Co byste chtěli umět, ale zatím jste k tomu neměli příležitost? Změňte to rekvalifikačním kurzem nebo samostudiem, i to je koníček.

Příklady: cestování za poznáním, vaření, meditace, luštění křížovek, psaní deníku, dobrovolnictví, učení se novému jazyku

Foto: Yuricazac, Shutterstock.com

Pokud nemáte času nazbyt, vrhněte se na malování. Tvořit můžete i z pohodlí domovaFoto: Yuricazac, Shutterstock.com

Jak si na koníčky udělat čas?

Jasně, času není nazbyt, ale je třeba vzít v potaz, že koníček neznamená jen trávení času mimo domov. „Lidé, kteří mají omezený čas, si mohou vybrat koníčky, které jsou flexibilní a nevyžadují dlouhé časové bloky. To může zahrnovat činnosti jako čtení nebo online kurzy, které lze absolvovat podle vlastního tempa,“ radí odborník.

Většina lidí má tendenci upřednostňovat práci před koníčky. Je důležité udělat si čas na činnosti, které máte rádi, a přitom mít na paměti následující:

  • Najděte mezery ve svém rozvrhu, které lze vyplnit. I když to nemůžete dělat každý den, věnujte těmto aktivitám několik hodin každý týden.
  • Několik kratších přestávek během práce může zvýšit vaši produktivitu. Během nich se můžete věnovat činnostem, které vás baví, jako je čtení, péče o zahradu nebo poslech podcastu.
  • Zamyslete se, kolik času trávíte na sociálních sítích nebo u televize. Nebylo by lepší využít ho k tomu, co vás skutečně baví?

Koníčky versus rodinný život

Jako u všeho ostatního, také u koníčků je nutné vybalancovat rodinný a volný čas. „Manžel začal jezdit na motorce. Nadšená jsem z toho nebyla. Postupem času se z toho stal náš společný zájem. Jsem jeho ‚batůžkem‘ a trávíme spolu víc času než kdykoli před tím,“ svěřila se nám Gabriela. Ne vždy se vám ale pro vaše hobby podaří nadchnout i zbytek rodiny. „Koníčky sice mohou poskytnout důležitý prostor pro individuální rozvoj, ale nadměrné věnování se koníčkům na úkor společně stráveného času může vést k odcizení a napětí,“ dodává Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz.

Načítám