Hlavní obsah

Suché vlasy: Jak na to, aby se leskly a nelámaly se?

Foto: Comaniciu Dan, Shutterstock.com

Foto: Comaniciu Dan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suché vlasy rovná se větší náchylnost k jejich lámání. Možná i proto vám pořádně nerostou. Konečky se totiž vždy polámou dřív, než by mohly vůbec povyrůst. Proč tomu tak je, a jak to napravit? Značka: Rychle!

Článek

Proč vaše vlasy najednou vypadají jako sláma? K tomu může dojít z několika důvodů. Zaprvé si za to můžete samy – častým barvením, tepelnou úpravou, stylingem, nedostatečnou nebo špatně zvolenou péčí. Na vině ale také může být to, že pokožka hlavy není schopná produkovat tolik mazu, aby vyživovala vlasy i v délkách. Dobře vlasům nedělají ani výkyvy teplot, mráz nebo ostré sluníčko.

Jak vlastně vlas funguje? Na povrchu je chráněn vrstvou, které se říká kutikula. Jsou zde jednotlivé „slupky“, které na sobě leží, pokud je vlas zdravý. Je-li narušený, začnou se vrstvy odlupovat, kvůli tomu z vlasu uniká vlhkost a je více náchylný k jakémukoliv poškození. Jak to napravit, aby škody nebyly ještě větší, než jsou?

Nastavte si správnou péči

Vždy to začíná u péče. V obchodech hledejte jednoduše šampony určené pro suché vlasy. Měly by obsahovat olej a v názvu mít slovo „hydratační“. Kondicionér nanášejte jen do délek, hlavně ne k hlavě, tím by se vám mohla začít mastit.

Jen z krásné a zdravé vlasové pokožky mohou vyrůstat zdravé vlasy. Proto se myjte vlažnou vodou a dopřejte si před mytím nebo při nanášení šamponu masáž hlavy, která pokožku prokrví. Stačí, když se budete tři minuty krouživými pohyby masírovat po celé hlavě, od čela až ke krku.

Nebezpečí u těchto hutných a výživných šamponů ale je, že vlasy až moc zatíží. Pokud se vám budou zdát zplihlé a ani po opakovaném použití se nedostaví efekt hladších a lesklejších vlasů, raději se vydejte pro radu ke kadeřnici. Obloukem se samozřejmě vyhýbejte šamponům pro mastné vlasy nebo těm s přízviskem „očišťující“. Šampony odstraňují totiž nejen nečistoty, ale také oleje, které se objevují přirozeně na povrchu vlasu, a to suché vlasy opravdu nepotřebují.

A po jaké péči byste měly sáhnout?

Foto: Archiv firmy

Argan & Keratin, šampon a kondicionér, k zakoupení v kadeřnických salonech, více info najdete na webu Conceptczech. Vlasy hydratuje, vyživuje, ale zároveň je nezatěžuje, takže se nemastí tak rychleFoto: Archiv firmy

Maskou ke krásným vlasům

Jednou týdně dopřejte vlasům nálož v podobě masky. Ta dokáže, na rozdíl od kondicionéru, vlasy vyživit do hloubky. Nanášejte ji na ručníkem vysušené vlasy. Kdyby byly mokré, prospěšné látky by zůstaly jen na povrchu vlasu a dovnitř by se vůbec nedostaly. Jejich vstřebávání můžete podpořit ještě potravinovou fólií nebo igelitem, do kterého si vlasy zabalíte.

Foto: Archiv firmy

Maska pro suché vlasy Garnier Fructis Hair Food, Garnier, 180 Kč. Úžasně voňavou masku můžete využít i jako kondicionér, záleží, jak dlouho ji necháte působit. Vlasy zjemní díky obsahu kokosového, slunečnicového a sojového oleje a neobsahuje parabeny, silikony ani umělá barvivaFoto: Archiv firmy

Olej budiž váš přítel

Olejíček na vlasy v nich dokáže udržet vlhkost. Díky němu budou schopné odolávat nástrahám dne v podobě kulmy, žehličky nebo fénu. Používejte jednu pumpičku do délek vlasů, ne jen na konečky (to si mohou dovolit jen ty z vás, které netrápí suché vlasy). Olej nanášejte do vlasů tak akorát vlhkých, nikoliv mokrých. Můžete ho vtírat i do suchých, nicméně ve vlhkých odvede nejvíc práce.

Foto: Archiv firmy

Vlasový olej Pure Care Dry Oil, Dove, 230 Kč. Olejíček můžete využít i jako masku před mytím, po umytí jako ochranu před teplem, nebo ho na závěr jemně vetřít do suchých konečků vlasů pro uhlazený účesFoto: Archiv firmy

Nepřehánějte to se stylingem

Tepelnou úpravu vlasů omezte na minimum. Kromě toho byste měly před každým použitím fénu aplikovat na vlasy nějakou ochranu proti teplu. Přípravky jsou většinou ve sprejích, aby se dobře nanášely, nebo ve formě krémů a olejů. Je jen na vás, jaký typ zvolíte, nicméně určitě se do nich vyplatí investovat.

Foto: Archiv firmy

Ochranný sprej na vlasy při žehlení nebo fénování, Oro Expert, 310 Kč. Sprej je podobný suchému šamponu, ale s tím rozdílem, že není tak hutný. Po nanesení tedy vlasy nijak nezhrubnou ani jinak nezmění strukturuFoto: Archiv firmy

Dolaďte konečky

Nevyspaly jste se do růžova a prozradí to na vás nejvíc vaše vlasy? Použijte do suchých konců uhlazující krémy nebo bezoplachové kondicionéry. Dodají hydrataci a lesk na počkání, a ještě vám půjdou vlasy lépe rozčesat. Nikdy se je nesnažte rozčesávat silou. Uzlíky začněte rozmotávat u konečků a hřebenem postupujte směrem nahoru k hlavě – takhle je rozpletete snadněji a navíc si je nevytrháte.

Foto: Archiv firmy

Krém na vlasy Hairmilk, Nivea, 110 Kč. Je určený především pro vlnité vlasy a zkrocení rozlítaných vln. Dobře vám poslouží ale i na rovné vlasy do konečků, které uhladí, více se pak lesknou a na pohled vypadají zdravěji. Do konečků stačí vetřít kuličku o velikosti hráškuFoto: Archiv firmy

Pozor na sluníčko

Stejně jako chráníte svou pleť před UV zářením, měly byste myslet i na vlasy. Výživné oleje, krémy nebo emulze s ochrannou složkou proti sluníčku byste si s sebou měly povinně zabalit na cestu k moři i na hory.

Foto: Archiv firmy

Mangový olej Klorane, 350 Kč. Kromě UV ochrany vlasy ochrání i před chlorovanou nebo mořskou vodou, vlasy vyživuje a dodá jim lesk - tudíž ideál pro suché vlasyFoto: Archiv firmy

Co pomáhá na suché vlasy vám?

Reklama

Načítám