Hlavní obsah

Super inovace: Rajčatový salát zkuste jinak. S mátou a česnekovými krutony!

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně přišly slunečné dny a s nimi i chuť do přípravy svěžích salátů. Vyzkoušejte tenhle rajčatový s mátou a česnekovými krutony, který je tak krásně barevný, že na stole vypadá přímo dokonale!

Článek

Dokážete si představit kuchyni bez rajčat? Sušená, nakládaná, čerstvá nebo upečená na grilu dokážou dát šmrnc kdejakému pokrmu. Zkuste je tentokrát zakomponovat do salátu, který vás v teplých dnech osvěží nebo může posloužit jako lehká příloha k šťavnatému steaku.

Rajčatový salát s česnekovými krutonky

Suroviny na 4 porce: 600 g mixu různých druhů rajčat, 1 svazek jarních cibulek, hrst lístků máty, 6 lžic olivového oleje, šťávu z jedné limetky, 1 lžičku balzámového octa, 1 malou bagetu, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Větší rajčata nakrájejte na měsíčky, menší na poloviny a z jarních cibulek nakrájejte najemno bílou část. Vše dejte do mísy a opatrně promíchejte.  V misce promíchejte 3 lžíce olivového oleje, šťávu z limetky, balzámový ocet, sůl a pepř. Na salát nalejte zálivku, ještě jednou opatrně promíchejte a nechte chvíli uležet. Mezitím nakrájejte na kostičky bagetu. Do jiné misky dejte zbylý olej s prolisovaným stroužkem česneku, nasypte do ní kostičky bagety a důkladně smíchejte. Kostičky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova. Salát rozdělte na 4 porce, na každou dejte hrst krutonků, dozdobte lístky máty a podávejte.

Tip: V létě můžete stejným způsobem připravit salát z rajčat upečených na grilu.

Na jaře v kuchyni rozhodně odlehčujeme: zkuste tyhle pečené mističky se salátem nebo jarní brambory se špenátem a fetou!

Jak připravujete rajčatový salát doma vy?

Načítám