Hlavní obsah

Super tip do koupelny: Sprcha pro dva!

Foto: Kaldewei

Sprchování ve dvou je příležitostí k nevšedním zážitkům, tak proč si je ještě nezpříjemnit luxusním sprchovým koutem pro dva?Foto: Kaldewei

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalý komfort v koupelně? Recept na něj je jednoduchý a nepotřebuje ani metry volného místa. Pořiďte si prostorný sprchový kout, který vám nabídne dokonalý požitek ze sprchování, a dokonce umožní i relaxaci společně s partnerem.

Článek

Standardem byl ještě donedávna čtvrtkruhový nebo čtvercový sprchový kout s vaničkou zhruba 80 x 80 centimetrů, umístěný decentně v rohu koupelny, aby v interiéru nezabíral zbytečně moc prostoru. S tím je však konec! „Současným trendem v koupelnách jsou ploché sprchové vaničky větších rozměrů," popisuje aktuální módu Jaroslav Řehůřek ze společnosti Kaldewei.

Právě teď jsou in modely, které se přestávají krčit v pozadí a strhnou na sebe v koupelnovém interiéru veškerou pozornost.

Sprchový kout: devadesát a více...

Malým sprchovým koutům pro jednu osobu pomalu zvoní hrana. Nikdo už se nechce cítit při relaxaci stísněně jako v telefonní budce. „Hitem jsou modely, které nabízejí dostatečný vnitřní prostor, a tím i pohodlnější pobyt pod sprchou, kterou si můžete vychutnat buď sami, nebo se klidně podělit o tento příjemný zážitek s vaší drahou polovičkou," říká Petr Novotný z architektonické kanceláře Projekt 1980 a dodává, že dalšími dvěma důležitými znaky jsou snadná údržba a vodotěsnost.

Foto: Mondo Ceramica

Tremillimetri, novinka letošní sezony od výrobce Gessi, zahrnuje hlavovou sprchu, boční trysky i praktickou ruční sprchuFoto: Mondo Ceramica

Nejen proto řada českých domácností dnes už počítá se sprchovým koutem, jehož šířka začíná na 90 centimetrech a více. K jejich rozšíření přispěly i ceny, které začínají na šesti tisících korunách.

Když se rozhodnete pro XXL

Méně omezený pohyb při sprchování, pohodlí, bezpečnost a bezproblémový vstup i výstup z koutu – to jsou požadavky, které lidi často vedou k tomu, že uvažují o rozměrnějším sprchovém koutu. V módě jsou zejména kouty čtvercové a obdélníkové s šířkou 120, 140, 160 centimetrů, ale i více. Navíc v řadě domácností (a to zejména v bytech seniorů) pohodlná sprcha často nahrazuje vanu, do níž je vstup pro méně pohyblivé osoby daleko obtížnější.

Foto: Ideal Standard

Velkorysé sprchování nabízí také Synergy wetroom s šíří 160 cm, vybavený ruční i hlavovou sprchou, do něhož můžete vstupovat ze dvou stranFoto: Ideal Standard

Tip redakce: Pokud se pohybujete bez problémů, sami si rozhodněte Co je lepší: Vana, nebo sprcha?.

Oproti tomu sprchový kout může právě těmto lidem nabídnout spoustu výhod. Pokud padne jejich volba na model větších rozměrů, mohou si sem nechat zabudovat množství šikovných madel a úchytek, které jim při každodenní hygieně kdykoli poskytnou potřebnou oporu, a pomohou tak zvýšit bezpečnost jejich pohybu po kluzké podlaze. Také instalace sedátka poskytne během sprchování příjemné pohodlí každému, kdo se bude sprchovat nebo se chce v koutu oddávat vodní relaxaci.

Foto: Kaldewei

Superplochá sprchová vanička Superplan XXL vám zajistí bezbariérový přístup do sprchového koutuFoto: Kaldewei

Výrobci nabízejí velký výběr různě barevných a zajímavě tvarovaných typů sedátek za cenu už od 2500 korun, která jsou navíc sklopná, takže nebudou ve sprše zbytečně překážet a čnít do prostoru. Plochá sprchová vanička bez zvýšených okrajů pak všem uživatelům zaručí dokonale bezbariérový přístup do vnitřního prostoru koutu, takže jej budou moci používat i lidé s berlemi či na vozíku.

Dešťové nebe si žádá prostor

K výběru většího sprchového koutu nepřímo vybízejí také výrobci armatur – na trhu najdete v současné době velké množství nebývale rozměrných hlavových sprch, které svým uživatelům nabízejí řadu speciálních sprchových programů souvisejících s relaxací pod vodním živlem, například komfort v podobě dešťového nebe, což byste si v malém měřítku asi jen stěží vychutnali. Více se dozvíte v článku Super vychytávky do sprchy.

Foto: Aqua Trade

Pouze jednoduchá skleněná stěna, široká 160 cm, odděluje prostor sprchového koutu od zbytku místnostiFoto: Aqua Trade

Rozhodnete-li se pro koupi takové sprchy – jejich ceny jsou přitom velmi různé, ty nejmenší a nejjednodušší stojí tisícikorunu, komfortní i padesátkrát tolik – jež se často zabudovává přímo do stropního podhledu přímo nad sprchový kout, musíte jí samozřejmě dopřát dostatečný prostor, aby efekt jednotlivých sprchovacích programů skutečně vynikl.

Jeden kout, dvě sprchy

Vítaným řešením pro velký sprchový kout, kde se počítá s tím, že jej budou najednou sdílet dvě osoby, je i instalace dvou modelů sprchových hlavic. Nebudete se tak s partnerem tísnit pod jediným proudem vody, ani se navzájem přetahovat o ruční spršku, pokud vás šampon či mýdlo při výkonu hygieny začne štípat do očí. Navíc každý si samostatně nastaví právě takovou teplotu vody i intenzitu vodního proudu, jakou potřebuje a jaká je mu nejvíce příjemná. Při koupi dvou sprch sáhněte raději po dvou identických modelech, které se v jednom sprchovém koutu budou vyjímat daleko lépe než dva rozdílné typy, které by v tomto omezeném prostoru působily rušivě.

Foto: Mondo Ceramica

Vybavte velký sprchový kout dvěma identickými sprchami a zajistíte tak dokonalý komfort pro oba. Model Tremillimetri je k dostání i jako podomítkovýFoto: Mondo Ceramica

Mezi nejoblíbenější se řadí takové modely sprch, kde najdete kromě hlavové také sprchu ruční, která vám osobní hygienu ještě více usnadní. Zejména sportovci a ti, kdo milují masáže všeho druhu jistě ocení, pokud jsou součástí setu navíc ještě boční trysky, které se o unavené či špatně prokrvené svalstvo příjemně postarají. Na ty si ale připravte deseti- i statisíce korun.

Foto: Kaldewei

Sprchové vaničky Superplan XXL a Duschplan XXL jsou k dostání v rozměrech 70 x 140, 150 x 150 a 90 x 170 cmFoto: Kaldewei

Máte svůj tip na realaxaci v koupelně? Podělte se o něj s ostatními v diskusi po článkem. V nastávajícícm předvánočním čase se bude hodit!

Reklama

Načítám